Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν πληροφορίες που καταφτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Ήδη έχει διακοπεί η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου.

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Δείτε LIVE εικόνα από τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο:

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει σχετικά και την καγκελάριο Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Η κίνηση της Ελλάδας να κλείσουν τα χερσαία σύνορα εξετάζεται ως αντίδραση στην απόφαση των Τούρκων να ανοίξουν τα σύνορα, επιτρέποντας ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

evros-metanastes-3.jpg
Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης
Εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά του Έβρου
Η Ελλάδα έχει παρατάξει δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού
Όλοι τους σπεύδουν να επωφεληθούν από την απελευθέρωση των συνοριακών γραμμών της Τουρκίας

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβεί στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες για την φύλαξη των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 300 πρόσφυγες στον Έβρο και υπάρχει αυξημένη επιφυλακή.

Γίνονται πεζές περιπολίες και τα σύνορα φυλάσσονται και από ελικόπτερα.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η ΕΛ.ΑΣ.: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία και οι συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μετά και το πρωινό περιστατικό με τους περίπου 300 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν ενισχύσεις από αστυνομικές δυνάμεις άλλων νομών στην περιοχή του Έβρου και να ενισχυθούν οι περιπολίες με φυσική παρουσία και τεχνικά μέσα.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες ιδιαίτερα το βράδυ και με θερμικές κάμερες να προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως στον Έβρο μεταβαίνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το χρονικό

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σπεύδουν να επωφεληθούν από την απελευθέρωση των συνοριακών γραμμών της Τουρκίας, απόφαση που ελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν ήταν ξεκάθαρο πως το τουρκικό εκστρατευτικό σώμα στο Ιντλίμπ κατέγραφε σημαντικές απώλειες με δεκάδες νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες μετά από βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων, αλλά και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στη Συρία και την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει βασικός παίκτης στο Ιντλίμπ.