Ο László Moholy-Nagy κινηματογραφεί την Αθήνα και τα νησιά της Ελλάδας τον Αύγουστο του 1933 κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Νεώτερης Αρχιτεκτονικής
Στις 29 Ιουλίου του 1933, το Patris II αναχωρεί από τη Μασσαλία με προορισμό τον Πειραιά. Οι επιβάτες του δεν είναι και οι πιο συνηθισμένοι, ούτε όμως και η καθημερινότητα αυτού του ταξιδιού. Τα πρωινά, στο κατάστρωμα μπορείς να δεις τους ανθρώπους που καθόρισαν την αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα. Προστατευμένοι από τον ήλιο με ψάθινα καπέλα και γελαστά πρόσωπα, ο Van Eesteren, o Sigfried Gideon, ο Le Corbusier αυτοπροσώπως. Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Νεώτερης Αρχιτεκτονικής (CIAM) τότε, το μακρινό 1933, έγινε υπό τη μορφή κρουαζιέρας. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε πάνω στο πλοίο και συνεχίστηκε στα αμφιθέατρα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ήταν κομβικό για την εποχή και εκτός από τεράστια ονόματα της αρχιτεκτονικής συμμετέχουν σε αυτό και πολλοί γλύπτες, συγγραφείς, εικαστικοί.
Ο Ούγγρος ζωγράφος και φωτογράφος László Moholy-Nagy βρισκόταν πάνω στο πλοίο και συντρόφευσε με την κάμερά του όλο το συνέδριο. Χάρη σε εκείνον έχουμε σήμερα αυτό το ντοκουμέντο με εκπληκτικά πλάνα από την Ελλάδα του 1933. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τον Ισθμό της Κορίνθου, το λιμάνι του Πειραιά, την Αθήνα και τη ζωή της, τη γειτονιά της Ακρόπολης, το φράγμα του Μαραθώνα (που το 2019 έκλεισε τα 90 του χρόνια), αλλά και αρκετά νησιά (την Αίγινα, τη Σέριφο, την Ίο και την τότε ακόμα «άσημη» Σαντορίνη) που μοιάζουν τόσο διαφορετικά σήμερα. Αξίζει να του αφιερώσετε 30 λεπτά και να δείτε πώς ήταν η ζωή στην Ελλάδα 87 χρόνια πριν.