Η Rosenmontag είναι η μεγαλύτερη ημέρα για τους καρναβαλίστες. Αυτή τη Δευτέρα πριν από την Aschermittwoch, επιτρέπονται σχεδόν όλες οι ανοησίες που δεν βλάπτουν κανέναν και είναι διαφορετικά ταμπού ή ακόμη και απαγορεύονται.

Σε αυστηρότερους καιρούς, η μέρα αυτή είχε μεγάλη σημασία για πολλούς Χριστιανούς. Επειδή μόνο στην Rosenmontag η εκκλησία επέτρεπε τους πιστούς να διασκεδάσουν με πιο χαλαρό τρόπο, να μην παίρνουν τόσο αυστηρά κάποιες εντολές και να κάνουν πραγματικά διάφορα εκτός εαυτού.

Για πρώτη φορά, το μεγάλο θέαμα, συμπεριλαμβανομένης της παρέλασης της Rosenmontag, πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία το 1823. Αυτό εξακολουθεί να είναι το απόγειο των «ανόητων» εορτασμών δύο ημέρες πριν από την έναρξη της νηστείας.

Υπάρχουν διαφορετικές εξηγήσεις για το όνομα Rosenmontag. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αναφέρεται σε ένα παλιό έθιμο των Πάπων και στην ιστορία της λεγόμενης τρελής μέρας, άλλοι πιστεύουν ότι προέρχεται από μια διάλεκτο.

Στον Μεσαίωνα, ο Πάπας έδινε πάντα ένα χρυσό τριαντάφυλλο σε ένα σημαντικό πρόσωπο την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Την επομένη της “Κυριακής των Ρόδων”, η ετήσια γενική συνέλευση της καρναβαλικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε από το 1823.

Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες είχαν προγραμματίσει ήδη το επόμενο καρναβάλι αυτή τη μέρα, λέγεται ότι έχουν βαφτίσει την ημέρα «Rosenmontag».

Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, η Rosenmontag δεν έχει καμία σχέση με τον Πάπα και τα λουλούδια, αλλά με τη διάλεκτο των λαών από τη Ρηνανία.

Όταν όλα βγαίνουν από κοινού στις μεγάλες μέρες, μιλούν για το “Roserei” – και σημαίνουν “φρενίτιδα”.

Text Χρύσα Ζλατίντση