Ούτε η CIA, αλλά ούτε και η BND θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Washington Post, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν την αυθεντικότητα των εγγράφων που παρουσιάζονται.
Οι αμερικανικές και γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επί δεκαετίες κατασκόπευαν πάνω από 100 χώρες μέσω μίας ελβετικής εταιρείας κωδικοποιητών και κρυπτογράφησης μηνυμάτων, αποκαλύπτουν σήμερα δημοσιεύματα και στις τρεις χώρες.
Η εταιρεία Crypto AG είχε καταστεί ηγέτης στον τομέα της κωδικοποίησης/κρυπτογράφησης μηνυμάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πωλώντας έναντι «πολλών εκατ. δολαρίων» τα προϊόντα της σε πάνω από 120 χώρες, έως και πρόσφατα, τονίζεται σε δημοσίευμα της Washington Post, που παρουσιάζει τα ευρήματα μίας κοινής δημοσιογραφικής έρευνάς της με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ελβετική ραδιοτηλεόραση RSF.
Μεταξύ των πελατών της εταιρείας περιλαμβάνονται το «Ιράν, στρατιωτικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική, η Ινδία, το Πακιστάν, ακόμη και το ίδιο το Βατικανό», εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.
Όμως, η Crypto AG είχε εξαγορασθεί το 1970 από τη CIA, στο πλαίσιο «ενός άκρως εμπιστευτικού συνεταιρισμού» της με την αντίστοιχη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND. Οι Γερμανοί αποδεσμεύθηκαν από την εταιρεία στις αρχές του 1990 και η CIA επαναπώλησε την Crypto το 2018. Οι δύο μυστικές υπηρεσίες «παραχάραξαν τα μηχανήματα της εταιρείας, ώστε να μπορούν εύκολα να σπάζουν τους κωδικούς των χωρών –πέλατών της, που τα χρησιμοποιούσαν για την κρυπτογράφηση μηνυμάτων».
Έτσι, οι δύο μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να επισκοπούν την κρίση των (Αμερικανών) ομήρων στην Τεχεράνη το 1979, να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις θέσεις του στρατού της Αργεντινής στη Βρετανία κατά των Πόλεμο στα Φόλκλαντ, να παρακολουθούν τις μυστικές αποστολές για τη δολοφονία λατινοαμερικανών δικτατόρων και να υποκλέψουν τις αλληλοσυγχαρητήριες συνομιλίες Λίβυων αξιωματούχων μετά την επίθεση σε ντισκοτέκ στο Δυτικό Βερολίνο το 1986, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες, αποκαλύπτει η Post.
H επιχείρηση, που έφερε την κωδική ονομασία «Θησαυρός» (Thesaurus), ή «Ρουβίκων», υπήρξε το «κόλπο του αιώνα» όσον αφορά τις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με αυτοεπαινετική αναφορά της CIA το 2004, που περιήλθε στην κατοχή των ομάδων που ερεύνησαν το θέμα. Στα χέρια τους βρέθηκαν και παρόμοια έγγραφα από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που χρονολογούνται έως το 2008.
Ούτε η CIA, αλλά ούτε και η BND θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Washington Post, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν την αυθεντικότητα των εγγράφων που παρουσιάζονται.
Ο πρώην συντονιστής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Μπερντ Σμιντμπάουερ, επιβεβαίωσε στην ZDF την ύπαρξη αυτής της επιχείρησης, υποστηρίζοντας πως η «Ρουβίκων» βοήθησε «να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής».
Από την πλευρά της, η σουηδική εταιρεία Crypto International, που εξαγόρασε την Crypto AG, χαρακτήρισε ως «άκρως ανησυχητική» την έρευνα, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως «δεν έχει κανένα δεσμό με τη CIA, ή την BND».