Εκδήλωση: 35 χρόνια Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης

1699

Μία επετειακή βραδιά για των εορτασμό των 35 χρόνων από λειτουργίας του συλλόγου «Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης» πρόκειται να λάβει χώρα το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 στο Carl Benz Arena.

Σημαντικοί καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής πρόκειται να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να τιμήσουν τη προσφορά του ποντιακού συλλόγου στον ελληνισμό της Στουτγάρδης. Ανάμεσά τους ο Στάθης Νικολαΐδης, ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο Κώστας Θεοδοσιάδης και πολλοί ακόμη.

Για προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 01622534262. Τιμή εισόδου 10 ευρώ (από 12 έως 16 ετών) και 15 ευρώ (άνω των 16 ετών). Η εκδήλωση ξεκινά στις 19.00.

Ιστορικό του συλλόγου «Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης»

Ιδρύθηκε τον Μάίο 1985. Το ζωντανό ενδιαφέρον των ενεργών μελών, με την συμπαράσταση των φίλων οδήγησαν τον σύλλογο στην σημερινή του πρόοδο. Οι δραστηριότητες του συλλόγου μαζί με τα χορευτικά συγκροτήματα, έδιναν και δίνουν το παρόν σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις, στην πόλη της Στουτγκάρδης αλλά και εκτός.

Μερικές από αυτές:
Στις 28-08-1988 ο σύλλογος έλαβε μέρος υπό την αιγίδα της Ελληνικής κοινότητας στην παρέλαση και στους χορούς στο Έπστειν στο Στρασβούργο . Ο Δήμαρχος της πόλεως διάβασε περιληπτικά στη γαλλική γλώσσα την Ιστορία των Ελλήνων της Μ. Ασίας και ιδιαίτερα των Ποντίων, την οποία είχε αποστείλει ο σύλλογος μαζί με την ερμηνεία των ποντιακών χορών. Ήταν η πρώτη φορά που Ελλάδα λάμβανε μέρος σε μία τέτοια εκδήλωση διεθνώς και δέχθηκε τα συγχαρητήρια των Γάλλων. Συγκινητικές στιγμές, με την Ελληνική σημαία και το έμβλημα των Ποντίων να δίνουν την θετική παρουσία τους.

Έχουν γίνει πολλά σεμινάρια για την νεολαία, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου. Τα έξοδα των σεμιναρίων αναλαμβάνουν πολλές φορές οι Γερμανικές αρχές και ιδιαίτερα το S.J.R της πόλεως Στουτγκάρδης. Αλλά η κορυφαία εκδήλωση ήταν το 9 Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών νεολαίας Ποντίων στις 02-06-1990 στην Schleyer Halle Stuttgart με 7.500 Θεατές. Ήταν το ωραιότατο αντάμωμα των νέων από όλη την Ευρώπη.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης πολλές εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Η αδερφοποίηση με τον σύλλογο «Βυζάντιο» Κρηνίδων μέσω S.J.R (Stadt-Jugend-Ring) και η ανταλλαγή νέων Stuttgart- Kavala- Stuttgart είχε μεγάλη επιτυχία.

Έχουν ακολουθήσει έως σήμερα πολλές εκδηλώσεις με σκοπό του συλλόγου να κρατά πάντα την Ποντιακή ιδέα υπεράνω όλων.

Ο σύλλογος «Ποντιακή Εστία» είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος σε αριθμό (312) της Ομοσπονδίας Ο.Σ.Ε.Π.Ε (Ομοσπονδία – συλλόγων – Ελλήνων – Ποντιών – Ευρώπης). Λαμβάνει ενεργά μέρος σε σεμινάρια που διοργανώνει η Ομοσπονδία, όπως: σεμινάρια Ιστορίας-Λαογραφίας-Χοροδιδασκάλων. Επίσης οι νέοι του Συλλόγου λαμβάνουν μέρος σε προσυνδιασκέψεις και συνδιασκέψεις που διοργανώνει η συντονιστική νεολαία της Ομοσπονδίας, και πρόσφατα στο 1 Παγκόσμιο συνέδριο Ποντιακής Νεολαίας.

Η Ποντιακή Εστία δίνει πάντα το παρών και την συμμετοχή του σε εθνικά θέματα που αφορούν την Πατρίδα μας, σε θρησκευτικά που αφορούν την Ορθοδοξία μας, σε πολιτιστικά και στις παραδόσεις μας.

Και όπως αναφέρουν «Εμείς δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας, το παρελθόν μας, ζούμε το παρόν και ατενίζουμε το μέλλον, ακούραστοι και δυνατοί γνωρίζοντας την Ιστορία μας».