Τζιμ Ντέιβις: Ο Έλληνας ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών υποδημάτων «New Balance»

2112

Ο Τζιμ Ντέιβις είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας υποδημάτων New Balance και δισεκατομμυριούχος. Είναι ο πλουσιότερος ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας στις ΗΠΑ. Το περιοδικό Forbes τον περιλαμβάνει τα τελευταία χρόνια στις λίστες του με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής, αλλά και τους πλουσιότερους Έλληνες.

Στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής για το 2014 κατέλαβε τη στη θέση 173 με περιουσία 3,2 δις δολάρια, όντας ο πλουσιότερος από τους 7 ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες που συμπεριλαμβάνει η λίστα. Ενώ στη λίστα για το 2015 βρέθηκε στη θέση 124 με περιουσία που ανέρχεται στα 4,4 δις δολάρια. Στη λίστα του 2016 βρέθηκε στη θέση 94 με 5,2 δις δολάρια.

Γεννήθηκε το 1943 στην Αμερική, οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα. Ο Ντέιβις αγόρασε την εταιρία New Balance, το 1972 στην Βοστόνη και μάλιστα την ημέρα του πασίγνωστου μαραθωνίου. Τότε ο νεαρός Τζιμ Ντέιβις μαζί με 6 άτομα προσωπικό, έφτιαχναν περίπου 30 ζευγάρια παπούτσια τρεξίματος την ημέρα. Σήμερα, η εταιρεία έχει στο δυναμικό της πάνω από 4000 άτομα, ενώ είναι από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες παγκοσμίως.

Σπούδασε Βιολογία και Χημεία στο Middlebury College, από όπου αποφοίτησε το 1966. Η σύζυγος του, Άννα, ξεκίνησε να δουλεύει το 1977 στην εταιρεία στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, ενώ σήμερα είναι αντιπρόεδρος. Έχει δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Maine, ενώ στο Middlebury College μία βιβλιοθήκη έχει πάρει το όνομα του.

Το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας Davis είναι εξαιρετικά σημαντικό. Έχουν μάλιστα ιδρύσει το Ίδρυμα New Balance, σκοπός του οποίου είναι να στηρίζει φιλανθρωπικές οργανώσεις που δουλεύουν για την βελτίωση του τρόπου ζωής των παιδιών και προωθούν υγιή πρότυπα ζωής και βοηθούν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας.