Ο Γρηγόρης Μηλιάδης είναι ένας νέος επιχειρηματίας και ιδρυτής της εισαγωγικής εταιρείας GREKOS IMPORT που εδρεύει στη Στουτγκάρδη. Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε Λούντβιχσμπουργκ. Η οικογενειακή τους παράδοση στην οινοποιία είναι αυτή που τον ώθησε να ασχοληθεί με τα κρασιά, με έναν τρόπο προσαρμοσμένο στα δικά του δεδομένα. Εισάγωντάς τα από την Ελλάδα στη Γερμανία!
Ο παππούς μου, από την πλευρά του πατέρα μου, κατάγεται από το χωριό Ορφάνι Καβάλας. Ο θείος μου, και όλοι οι συγγενείς που μένουν ακόμη στο χωριό, έχουν αμπέλια. Η ιστορία με τα κρασιά ξεκινά από τον προπάππου μου που παρήγαγε κρασί και μέχρι σήμερα όλη οικογένεια στην Ελλάδα ασχολείται με αυτό. Εγώ, μέχρι τον τελευταίο 1,5 χρόνο που δημιουργήθηκε η GREKOS IMPORT, δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με το κρασί, όμως όταν σκέφτηκα να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά με κάτι, το θεώρησα ως μία πολύ καλή ευκαιρία να συνεχίσω τη σχέση της οικογένειάς μας με τον οίνο».
Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι μεγάλη «Αν και γεννήθηκα στη Γερμανία, τις ρίζες μου δεν τις ξεχνώ. Νιώθω Έλληνας, Γερμανός και Πόντιος. Από την πλευρά του πατέρα μου είμαι Πόντιος, η προγιαγιά και προπάππους μου είχαν γεννηθεί σε ένα μέρος περίπου 150 χλμ από τη Σαμψούντα. Δεν έχω ζήσει παραπάνω από 1,5 με 2 μήνες στην Ελλάδα, όμως ένα περίεργο πράγμα, όταν πατάω ελληνικό έδαφος νιώθω σαν να έρχομαι σπίτι μου, νιώθω μια ζεστασιά. Φυσικά έχω και τη γερμανική κουλτούρα μέσα μου, δε θα γινόταν αλλιώς άλλωστε, αφού την έχω βιώσει 32 ολόκληρα χρόνια».
Οι εισαγωγές της GREKOS IMPORT
Όσον αφορά το λόγο που αποφάσισε να ασχοληθεί με τις εισαγωγές «Θεωρώ ότι πολλοί Γερμανοί δε γνωρίζουν τι ωραία κρασιά παράγουμε εμείς οι Έλληνες. Ειδικά τα ελληνικά μπουκάλια κρασί με φελλό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γερμανία. Τα εστιατόρια προτιμούν κυρίως τα δίλιτρα. Τα ιταλικά, τα γαλλικά, τα πορτογαλικά κρασιά είναι πιο διαδεδομένα και πιστεύω ότι πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει το μάρκετινγκ. Τα δικά μας κρασιά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα και κατά την άποψη μου υστερούν μόνο στη διαφήμιση».
Τα ελληνικά κρασιά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα
Τα προϊόντα που εισάγει αυτή τη στιγμή είναι επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια, ώστε να προσφέρουν ποιότητα αλλά και προσιτές τιμές. Ένα στοιχείο που ενδιέφερε πολύ όμως τον Γρηγόρη Μηλιάδη είναι και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα εισαγόμενα προϊόντα. «Αυτή τη στιγμή εισάγουμε στη Γερμανία τα υπέροχα Καβαλιώτικα κρασιά του Κωνσταντίνου Λαλίκου και το ελαιόλαδο «Damnoni» της οικογένεια Δημητράκη από την Κρήτη. Όταν ξεκινήσαμε τη δουλειά ήμουν 1,5 μήνα στην Ελλάδα και επισκέφθηκα πολλά οινοποιεία. Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος μου έκανε εντύπωση και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Το ίδιο και ο Χρόνης Δημητράκης. Εκτός του ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά με το λάδι και είναι μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς, υπήρξε πολύ καλή χημεία. Μέσα στο 2019 κατέβηκα 6 φορές στην Ελλάδα για να παρακολουθήσω από κοντά τα προϊόντα, να δω τι γίνεται, πώς παράγεται, όχι μόνο γιατί θέλω να ξέρω τι πουλάω, αλλά κυρίως γιατί τα νιώθω δικά μου προϊόντα και θέλω να είμαι 100% πίσω από αυτά».
Μιλώντας για τα δικά του αγαπημένα κρασιά «Από τότε που ξεκίνησα τη συνεργασία μου με τον Κωνσταντίνο Λαλίκο μπορώ να σας πω ποιο κρασί πίνω και πότε το πίνω. Όταν ψήνουμε κρέας μαζί με τους φίλους μου πίνουμε το «Lalikos The Red» που είναι πιο βαρύ και ταιριάζει με λιπαρές τροφές. Όταν ψήνουμε ψάρι, που είναι πιο ελαφρύ πίνουμε «Lalikos The White». Το δικό μου αγαπημένο είναι το Variete ροζέ του Λαλίκου. Είναι αγαπημένο κρασί στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, γιατί έχει μία ειδική νοστιμάδα. Είναι ημίξερο κρασί και δουλεύεται με φύλλα τριαντάφυλλου αφήνοντας στο τέλος μια γλυκάδα.
Τα σχέδια του Γρηγόρη για το μέλλον έχουν γεύση κρασιού «Πρόσφατα συμφωνήσαμε τη συνεργασία μας με τον οινοποιό Νίκο Καρατζά από τη Δράμα. Τα κρασιά λέγονται «Απλά» αλλά η γεύση τους μαρτυρά ότι δεν είναι καθόλου απλά. Ήθελα να βάλω και ένα Δραμινό κρασί, γιατί από την πλευρά της μητέρας μου έχω καταγωγή από την Προσοτσάνη Δράμας. Αφού χτίσαμε με τον Κωνσταντίνο Λαλίκο μία άριστη συνεργασία του ζήτησα να μου προτείνει ένα δραμινό κρασί και μου έδωσε τις καλύτερες συστάσεις για το κρασί του Νίκου Καρατζά. Φέτος για ακόμη μία χρονιά θα μας βρείτε στην Παγκόσμια Έκθεση Κρασιού ProWein στο Ντίσελντορφ με τα κρασιά του Κωνσταντίνου Λαλίκου στις 15 με 17 Μαρτίου».
Στο οινοποιείο του Κωνσταντίνου Λαλίκου
Για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού, επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του Κωνσταντίνου Λαλίκου στο χωριό Παλαιά Καβάλα, 15 χιλιόμετρα έξω από τη μακεδονική πόλη. Ο ίδιος μας επεφύλασσε μία εγκάρδια υποδοχή και μας ξενάγησε στο κελάρι του, εκεί που παλαιώνεται και ωριμάζει το κόκκινο κρασί, αφού πρώτα μας πρόσφερε ένα ποτήρι Syrah Viognier, απευθείας από το βαρέλι.
Ζητήσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κωνσταντίνο Λαλίκο και το οινοποιείο του «Οι ρίζες μου είναι από την Κωνσταντινούπολη όμως αν με ρωτήσει κάποιος λέω πως είμαι Παλαιοκαβαλιώτης. Όταν ήρθαν οι γονείς μου στην Καβάλα αγόρασαν ένα μαγαζί που είχε και κάτι στρέμματα εδώ πάνω στο βουνό. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με το κρασί ξεκίνησα να φυτεύω εδώ τα πρώτα μου αμπέλια το 1989. Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1991 πάνω στο βουνό, όμως επειδή η πρόσβαση ήταν αρκετά δύσκολη εκεί, ήρθαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα το 1995. Όλη η διαδικασία της οινοποίησης και τυποποίησης γίνεται εδώ».
Η τοποθεσία των αμπελιών του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα «Όλα τα αμπέλια μας είναι ορεινά και φύονται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Παγγαίου όρους μέχρι τις παρυφές της πόλης της Καβάλας. Για ορισμένα αμπέλια έχουμε σκάψει βράχια για να μπορέσουμε να φυτέψουμε. Το γεγονός αυτό τα καθιστά χαμηλής στρεμματικής απόδοσης και μας δίνει ένα πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα στο ποτήρι. Το 95% του κρασιού μας γίνεται στο αμπέλι και το 5% γίνεται στο οινοποιείο».
Το οινοποιείο του Κωνσταντίνου Λαλίκου δεν φέρει πίσω του μια μακρά οικογενειακή παράδοση «Η πρώτη γενιά της ενασχόλησης με το κρασί είμαι εγώ, ξεκίνησα να ασχολούμαι στα 24 μου, γιατί το κρασί ήταν για μένα η μεγάλη μου αγάπη. Όμως η δεύτερη γενιά ακολουθεί! Τα δύο μου παιδιά, ο Βαής και η Βασιλική, έχουν την ίδια αγάπη με εμένα, τους αρέσει το αμπέλι και σκέφτονται να σπουδάσουν γεωπονία και οινολογία αντίστοιχα».
Οι ποικιλίες και το νέο κρασί
Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος καλλιεργεί ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες για τα κρασιά που παράγει «Καλλιεργούμε Ασύρτικο, Μοσχόμαυρο, Syrah, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon και Merlot. Τώρα κάνουμε κάποιες μικρές φυτεύσεις πάνω σε γηγενείς ελληνικές ποικιλίες που θα βγουν στην αγορά σε 7 χρόνια. Όλα μας τα κρασιά είναι μονοποικιλιακά.
Η επιλογή στις ετικέτες του δεν είναι τυχαία «Το “Joker” και το “Varietè Rozè” είναι “ξαδερφάκια”, έχουν υπολειμματικά μέσα, δηλαδή είναι ημίξερα κρασιά και στο τέλος γλυκίζουν λίγο. Αυτά τα 2 είναι Varietè, που σημαίνει πανηγύρι, σημαίνει παρέα, σημαίνει χαβαλέ, πολλά πράγματα… Το λογότυπο του Joker συμβολίζει ένα πρόσωπο σε ευθυμία, ενώ το Varietè Rozè έχει ως σύμβολο το άλογο, που είναι και αυτό που άνοιξε το δρόμο για τα κρασιά μας στην αγορά. Το “Signal” σημαίνει σινιάλο και πήρε το όνομά του από τους σηματωρούς στα ιστιοφόρα. Στο κρασί “Σταθμός” δώσαμε αυτό το όνομα γιατί ήταν σταθμός για εμάς να φτιάξουμε ένα κρασί Tannat εδώ στην Ελλάδα. Στο κρασί “Gewürztraminer Lalikos” δώσαμε το όνομα της ποικιλίας του σταφυλιού, ενώ τα “Lalikos The White” και “Lalikos The Red” είναι το δικό μας λευκό και κόκκινο κρασί. Θα ήθελα να σας κάνω και μία ανακοίνωση για νέο μας κρασί που θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ένα Sauvignon Blanc, με ζύμωση σε βαρέλι, το οποίο είναι το αστέρι μας, η ναυαρχίδα μας. Το δοκιμάζαμε εδώ και 5 χρόνια και αποφασίσαμε να βγει τώρα στην αγορά. “Omen” είναι το όνομά του και το λογότυπό του θα συνοδεύεται από 2 V. Όπου omen στα λατινικά σημαίνει όραμα και τα δύο V είναι τα παιδιά μου, ο Βαής και η Βασιλική, είναι η νεολαία που ακολουθεί».
Το κρασί στη ζωή μας
Δε χρειάζεται να είναι κάποιος οινοποιός για να γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι το κρασί στη ζωή μας, ούτε για να ξεχωρίσει το καλό κρασί σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαλίκο «Το κρασί βρίσκεται παντού μέσα στη ζωή μας, είναι έρωτας, είναι απόλαυση… Μας συνοδεύει παντού και στα καλά και στα άσχημα. Κρασί πίνουμε για να γιορτάσουμε μια γέννηση, κρασί και στο θάνατο. Όλη η ζωή μας ξεκινάει και τελειώνει με κρασί. Όπως και το ίδιο το κρασί είναι σαν τον άνθρωπο. Ξεκινάει από μωρό, γίνεται έφηβος, γίνεται παλικάρι, μεσήλικας, παππούς και πεθαίνει. Σχετικά με το καλό κρασί είμαι της άποψης ότι αν ένα κρασί σου αρέσει και σου κάθεται καλά στον ουρανίσκο τότε είναι καλό. Αυτό που χρειάζεται είναι να ικανοποιείται ο ουρανίσκος, η μύτη μας, η γλώσσα μας, να αρέσει σ’ εμάς… Τίποτε άλλο!».
Το κρασί είναι σαν τον άνθρωπο… Ξεκινά από μωρό, γίνεται έφηβος, παλικάρι, μεσήλικας, παππούς και πεθαίνει!
Ως οινοποιός ο Κωνσταντίνος Λαλίκος έχει μεγάλη αγάπη σε όλα τα κρασιά, ως καταναλωτής όμως έχει τις δικές του προτιμήσεις «Το δικό μου αγαπημένο κρασί είναι το Syrah Viognier, που είναι 50% Syrah που είναι κόκκινη ποικιλία και 10% Viognier λευκή ποικιλία. Συνδυάζεται τέλεια με κόκκινα κρέατα, αλλά το κρασί πάει με ότι θες. Με καλή παρέα, δεν χρειάζεται το φαγητό για να είναι ωραίο!».
Grekos Import GmbH
Grigoris Miliadis
Alter Oßweiler Weg 22/1
71638 Ludwigsburg
Tel: +49 176 57 87 40 37
E-Mail: info@grekos-import.com
Ιnstagram: grekos_import
Text Τσιώνα Γεωργία
Foto Νικόλαος Ράδης, Γεσθημανή Αλεξανδρίδου