Η «Απαγορευμένη Πόλη» των Σοβιετικών στη Γερμανία

Όποιος Σοβιετικός έκανε σχέση με Γερμανίδα επέστρεφε αμέσως στην ΕΣΣΔ. Φωτογραφίες από την εγκαταλελειμμένη πόλη.

858

Ένα άγαλμα του Λένιν στέκεται στην καρδιά του Wünsdorf για να θυμίζει το παρελθόν. Είναι η «Απαγορευμένη Πόλη» που βρίσκεται  μόλις 40 χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο.

Η περιοχή που είναι γνωστή και ως «Μικρή Μόσχα» ήταν στρατόπεδο όπου ζούσαν 75.000 Σοβιετικοί, άνδρες γυναίκες και παιδιά. Ήταν η μεγαλύτερη βάση της Σοβιετικής Ένωσης εκτός της  χώρας, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ονομάστηκε «Απαγορευμένη Πόλη» γιατί δεν επιτρεπόταν στους Ανατολικογερμανούς να εισέλθουν στην περιοχή. Το Wünsdorf εγκαταλείφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994, πέντε χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Το άγαλμα του Λένιν

Πολύ πριν να γίνει η έδρα για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Σοβιετικών και των στρατευμάτων υπήρξε γερμανική στρατιωτική βάση έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Βέρμαχτ. Όταν ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Βερολίνο τα SS την εγκατέλειψαν.

Οι Σοβιετικοί εγκατέλειψαν την πόλη πέντε χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Οι Σοβιετικοί εγκατέλειψαν την πόλη πέντε χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου Από το 1945, οπότε εγκαταστάθηκαν  τα ρωσικά στρατεύματα, τρένα εκτελούσαν καθημερινά δρομολόγια προς τη Μόσχα. Η πόλη  είχε τα δικά της καταστήματα, αρτοποιεία, σχολεία, ενώ διέθετε θέατρο, κολυμβητήριο και νοσοκομείο. Οι κανόνες ήταν αυστηροί. Αν κάποιος στρατιώτης έκανε σχέση με μια Γερμανίδα αποβαλλόταν από τον στρατό και τον έστελναν αμέσως πίσω στη Σοβιετική Ένωση.