Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να μοιάζει τρομακτική! Αρνητικές σκέψεις και φόβοι για το αν θα «ρεζιλευτείτε» στη συνομιλία σας με κάποιον φυσικό ομιλητή σίγουρα δε βοηθούν την κατάσταση. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο και κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας μία ξένη γλώσσα τόσο καλά όσο τη μητρική του. 

Ας ξεκινήσουμε από τα 5 βασικά βήματα για να σχηματίσετε τις πρώτες σας λέξεις στα Γερμανικά:

  • Μάθετε μερικούς βασικούς χαιρετισμούς
  • Κατανοήστε τη σειρά των λέξεων
  • Μάθετε χρήσιμες εκφράσεις
  • Βρείτε ένα άτομο με το οποίο θα κάνετε εξάσκηση
  • Χαλαρώσετε

Παρακάτω ακολουθεί ένα εύχρηστος οδηγός για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία σας στα Γερμανικά.

1. Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι 

Μπορεί να μοιάζει λίγο οξύμωρο, αλλά μιλώντας με άλλους ανθρώπους που τώρα μαθαίνουν γερμανικά, είναι ένας φανταστικός τρόπος για να χαλαρώσετε με τη γλώσσα. Ένα από τα βασικά εμπόδια που συναντούν οι άνθρωποι όταν αρχίζουν να μιλούν είναι ο φόβος κάποιου λάθους μπροστά σε έναν φυσικό ομιλητή. Αυτός ο φόβος από μόνος του μπλοκάρει την επικοινωνία και σταματά την εξέλιξή σας. Για τα πρώτα σας βήματα θα σας βοηθήσει πολύ να συνομιλείτε με κάποιον που έχει περάσει τα ίδια με εσάς και μπορεί να ταυτιστεί. 

2. Ξεχάστε τη γραμματική — Απλά μιλήστε!

Αν ξοδεύετε πολύ χρόνο προσπαθώντας να σκεφτείτε πoιο γραμματικό φαινόμενο να χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε εκείνη την εκπληκτική ιστορία από το ταξίδι σας στην Ευρώπη, πολύ πιθανόν να δείτε τους συνομιλητές σας να δυσανασχετούν και να νιώσετε αμήχανα. Ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγετε αυτό; Σταματήστε να σκέφτεστε τη γραμματική. Ένα der, die, das ή den δεν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά για τον συνομιλητή σας. Θα σας καταλάβει ακόμη κι αν η γραμματική δεν είναι ολόσωστη. Είναι προτιμότερο να επικοινωνείτε με τον απλότερο δυνατό τρόπο, παρά να διστάζετε και στη συνέχεια να χαθείτε σε σύνθετους γραμματικούς κανόνες. Όσο περισσότερο μιλάτε και ακούτε τους ανθρώπους, τόσο πιο αβίαστα θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

3. Media! Media! Media! 

Και αν δεν το καταλάβατε καλά, το κλειδί είναι τα media! Παρακολουθήστε γερμανικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, διαβάστε περιοδικά και εφημερίδες, ακούστε ραδιόφωνο και παρατηρήστε γύρω σας στο δρόμο. Ο εγκέφαλός σας πρέπει να εξοικειωθεί με την ταχύτητα και το ρυθμό μιας διαφορετικής γλώσσας και αυτό δεν συμβαίνει με την απομνημόνευση ουσιαστικών ή συζυγιών. Συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, στην καθημερινή ζωή, στις συναντήσεις, στην ομιλία και στην ακρόαση της γλώσσας σε πραγματικές συνθήκες.

4. Το λεξιλόγιο χτίζεται

Οκ, ξεκινάτε να συζητάτε στα Γερμανικά… Αλλά είστε αγχωμένοι και όσο προχωράει η συζήτηση και ακούτε κάτι που ίσως να μην καταλάβατε τότε ο συνομιλητής σας παίρνει στο μυαλό σας τη μορφή ενός τέρατος με δύο κεφάλια. Χαλαρώστε! Το λεξιλόγιο χρειάζεται χρόνο για να το απομνημονεύσετε και χτίζεται όσο ανακαλύπτετε νέα ενδιαφέροντα και κάνετε νέους φίλους στη Γερμανία. Ηρεμήστε και απολαύστε μία καθημερινή συζήτηση και έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά να ακούτε λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι γύρω σας. Αν δεν αντιλαμβάνεστε κάτι δεν είναι ντροπή να ρωτήσετε. Για τους Γερμανούς είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι προσπαθείτε να μάθετε τη γλώσσα τους για να επικοινωνείτε μαζί τους. 

5. Μάθετε μέσα από τη ντροπή σας!

Την πρώτη φορά που θα βρεθείτε π.χ. στο σούπερ μάρκετ και κάτι θα πάει λάθος με την επικοινωνία, ίσως παρατηρήσετε στραβά βλέμματα μία, δύο ή τρεις φορές. Μετά από αυτό, η επιθυμία σας να ξεφύγετε από αυτή την άβολη κατάσταση θα σας «υποχρεώσει» να μάθετε τη φράση, τη λέξη ή οτιδήποτε σας έκανε να νιώσετε ντροπή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όσο ο χρόνος κυλά όλα θα μοιάζουν ευκολότερα. 

So viel Spaß, und viel Glück!