Ένα νέο πρόγραμμα ξεκινά τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε ευρωπαϊκή πόλη, που αν πετύχει, θα υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της ΕΕ. Ο λόγος για την πόλη του Άμστερνταμ, η οποία αναλαμβάνει τα χρέη των νέων της σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανεξαρτησία τους, με προϋπόθεση εκείνοι να δουλέψουν ή να σπουδάσουν.

Τα χρέη θα εξαγοραστούν από μια δημοτική τράπεζα πιστώσεων, η οποία θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ένα δάνειο το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί σε δόσεις που είναι σύμφωνες με το εισόδημα του δικαιούχου. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα μπορούσε να ακυρωθεί ή να εξαγοραστεί από την τράπεζα, εάν ο δανειολήπτης αναζητήσει απασχόληση ή εκπαίδευση. Οι πιστωτές θα λάβουν 750 ευρώ προκειμένου να μεταβιβάσουν το χρέος τους στην τράπεζα του δήμου. 

Κάθε νέος θα λαμβάνει καθοδήγηση από έναν ειδικό για το πως να πετύχει την «καινούργια αρχή»

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια δήμαρχο της πόλης «Τα χρέη προκαλούν στους νέους πολύ άγχος, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αρκούν για να ‘καθορίσουν’ το μέλλον τους, αλλά και αποφάσεις σημαντικές που θα πάρουν».

Σύμφωνα με το στατιστικό γραφείο του Άμστερνταμ, γνωστό ως OIS, το 34% των κατοίκων του Άμστερνταμ εργάζονται επί του παρόντος υπό χρέη. 

«Το Άμστερνταμ πιστεύει ότι κάθε νέο άτομο αξίζει μια ευκαιρία για ένα καλό μέλλον”, αμαφέρεται σε ένα δελτίο τύπου από το δημαρχείο του Άμστερνταμ. «Τα χρέη δεν θα πρέπει να παρακωλύουν την εργασία και την εκπαίδευση. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει συχνά.Το έργο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει περισσότερους νέους να πληρώσουν το χρέος τους και παράλληλα να τους προσφέρει την ευκαιρία να χτίσουν το μέλλον τους». 

Πηγή: Newsweek