Η κ. Λίνα (Πασχαλίνα) Μπέλιου μένει στη Μελβούρνη αλλά έχει πλήρη επίγνωση του μεγέθους της καταστροφής στις πυρόπληκτες κοινότητες της χώρας.

Μία από αυτές είναι και το νησί του Καγκουρό στη Νότια Αυστραλία, όπου η πύρινη λαίλαπα σάρωσε περίπου το ένα τρίτο της έκτασής του, με την καταστροφή να διαγράφεται ανυπολόγιστη μεταξύ άλλων για τα άγρια ζώα που κατοικούν στα προστατευμένα δάση και τις ακτές του.

“Ο γιος μου Κον και η νύφη μου Ελένη ζουν στο Kangaroo Island, παρακολουθώ τις ειδήσεις και ανησυχώ για αυτούς.

“Στεναχωριέμαι πολύ που βλέπω τα καημένα τα ζωάκια να υποφέρουν και ήθελα να βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο”, μας είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι λοιπόν, επιδόθηκε στο ράψιμο, που είναι και ειδικότητά της ως μοδίστρα.

Απόδειξη ότι μέχρι τώρα κατάφερε να φτιάξει 100 προστατευτικούς σάκους και 400 ζευγάρια γάντια.

Κτηνίατροι και εθελοντές έχουν επιστρατευθεί για τη φροντίδα τραυματισμένων κοάλα στο Kangaroo Island Wildlife Park του νησιού, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αδελαΐδας. Πολλά από τα τριχωτά χαριτωμένα ζωάκια που βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης έχουν μεταξύ άλλων “τσουρουφλισμένες” από τις φωτιές πατούσες. Φώτο: AAP/David Mariuz.

Πολλοί είναι οι εθελοντές σαν την κ. Μπέλιου που προσφέρουν αυτή την πολύτιμη βοήθεια για τα διασωθέντα ζωντανά που αναρρώνουν, όπως κοάλα με “τσουρουφλισμένες” πατούσες ή μαρσιποφόρα που έχασαν το “σπίτι” τους και βρίσκουν ζεστασιά και ένα υποκατάστατο της μητρικής παρουσίας στους προστατευτικούς σάκους και κουβέρτες.

Όπως δήλωσε η ομογενής, η ιδέα για την πρωτοβουλία της προέκυψε διαβάζοντας σχετικό άρθρο στον “Νέο Κόσμο” και ήταν για την ίδια μια διαφυγή από την ανησυχία για τους δικούς της στο πύρινο μέτωπο αλλά και για την περιβαλλοντική καταστροφή που αντιμετωπίζει η χώρα.

Γεννημένη στο χωριό Ξυλούπολη Σερρών, μετανάστευσε στην Αυστραλία με τον σύζυγό της Δημοσθένη και τον γιο τους Κον πριν από 50 περίπου χρόνια.

Η διάθεση προσφοράς τη διέκρινε από τότε, έχοντας υπηρετήσει ως εθελόντρια σε διάφορους παροικιακούς οργανισμούς ενώ έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας Παναγίας Σουμελά στο Keilor East και θερμή υποστηρίκτρια του ελληνικού σχολείου εκεί.

Η κ. Μπέλιου είναι μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά με πέντε εγγόνια. Μάλιστα ήταν η συνονόματη εγγονή της Λίνα, που επιμελήθηκε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα με την γιαγιά της και τις δημιουργίες της.

Φώτο: Lina Belios

Το περασμένο Σάββατο δε, γιόρτασε τα 74ά της γενέθλια. Της ευχόμαστε λοιπόν ολόψυχα χρόνια πολλά και ελπίζουμε να συνεχίσει να εμπνέει με τη γενναιοδωρία της.

* Για να συνεισφέρετε με κουβέρτες, πλεκτά και άλλα είδη που χρειάζονται τραυματισμένα ζώα από πυρκαγιές, μπορείτε να απευθυνθείτε σε περιβαλλοντικές οργανώσεις που συντονίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η Wildlife Victoria και η Wildfire Rescue για Νέα Νότια Ουαλία.