Το να βάζουμε στόχους για τη νέα χρονιά είναι κάτι σύνηθες, αλλά πολλές φορές απογοητευόμαστε, γιατί οι στόχοι δεν είναι εφικτοί. Μπορεί στόχος να είναι η τελειότητα και η απόλυτη ισορροπία σε όλα, πράγμα που δεν γίνεται.

Αντιθέτως, οι παρακάτω 20 στόχοι είναι απλοί και εφικτοί. Αν τους πραγματοποιήσουμε, δεν θα αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Είναι οι εξής:

1. Νικάμε μια φοβία

Στόχος για το 2020: Επιλέγουμε κάτι που μας προκαλεί άγχος ή φόβο και προσπαθούμε επίμονα να το αντιμετωπίσουμε, σαν να πρόκειται για τον χειρότερο εχθρό μας. 

Βάζουμε την λογική πάνω από τον φόβο και εκθέτουμε τον εαυτό μας σε ότι μας φοβίζει, ώσπου να το αντιμετωπίσουμε. 

2. Τηρούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου

Δεν είναι μόνο η αϋπνία εκείνη που μας στερεί την καλή διάθεση και την εγρήγορση, αλλά και το ασταθές πρόγραμμα ύπνου. Φροντίζουμε να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες καθημερινά, χωρίς καμία «έκπτωση» σε αυτό και να πέφτουμε στο κρεβάτι συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ. 

Η ιδανική αρχή θα ήταν να ξαπλώνουμε μισή ώρα νωρίτερα από ότι συνήθως. Αυτό αρκεί για μια καλύτερη ψυχική υγεία. 

3. Βρίσκουμε μια δραστηριότητα που μας ηρεμεί

Στόχος για το 2020: Να θέσουμε ως προτεραιότητα την φροντίδα του εαυτού μας. 

Επιλέγουμε μια δραστηριότητα που μπορεί να χωρέσει στο γεμάτο πρόγραμμά μας και δεν την παραλείπουμε ποτέ, ότι και να γίνει. 

Αυτή μπορεί να είναι βόλτα στα μαγαζιά, ή γυμναστική, μασάζ, διαλογισμός, καφές με φίλους και ότι άλλο επιθυμούμε. 

4. Βγαίνουμε έξω για τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινά

Μπορούμε να περπατάμε για λίγα λεπτά γύρω από το σπίτι, να πηγαίνουμε με τα πόδια στην δουλειά, να πίνουμε τον καφέ μας στο μπαλκόνι, να πηγαίνουμε εμείς να παραλάβουμε τον καφέ ή το φαγητό, αντί να περιμένουμε delivery ή να ξεκινήσουμε χαλαρό τρέξιμο. 

Οι εξωτερικοί χώροι...
Οι εξωτερικοί χώροι μας φτιάχνουν την διάθεση.

5. Κάνουμε συστηματικά την άσκηση «Ζήσε την στιγμή»

Το να γκρινιάζουμε για το παρελθόν ή να ανυσηχούμε για το μέλλον μας στερεί την παρούσα στιγμή. Μπορεί να βρισκόμαστε σωματικά σε ένα μέρος, αλλά νοητικά να «ταξιδεύουμε» άλλου.

Για να είμαστε παρόντες στην στιγμή, κάνουμε το εξής: Αφιερώνουμε πέντε λεπτά της ημέρας παρατηρώντας τον χώρο γύρω μας και τα συναισθήματά μας.

Ονοματίζουμε πέντε πράγματα που βλέπουμε, τέσσερα πράγματα που αισθανόμαστε από την ατμόσφαιρα (πχ αέρας που φυσάει) τρεις διαφορετικούς ήχους που ακούμε, δύο πράγματα που μυρίζουμε και ένα που γευόμαστε. 

Υστερα, συνειδητοποιούμε τι ακριβώς αισθανόμαστε (θυμό, βαρεμάρα, ενθουσιασμό). 

Αυτό, θα μας «συνδέσει» περισσότερο με τον περιβάλλοντα χώρο. 

6. Κάνουμε ένα κοπλιμέντο στον εαυτό μας

Δεν είναι ναρκισσισμός, είναι αυτοπεποίθηση. Κοιτάζουμε τον καθρέπτη και αντί να σταθούμε στα οκτώ αρνητικά στοιχεία που βλέπουμε, στεκόμαστε στα δύο θετικά.

Επαινούμε το πρόσωπο, το σώμα, τα ρούχα και ότι άλλο μας αρέσει πάνω μας. Αμέσως, βγαίνουμε από το σπίτι με άλλον «αέρα».

Για κάθε τι που πετυχαίνουμε- έστω και μικρό- λέμε «μπράβο σου». 

Δεν είναι ναρκισσισμός,...
Δεν είναι ναρκισσισμός, είναι αυτοπεποίθηση.

7. Εγκαταλείπουμε μια ανθυγιεινή συνήθεια. 

Μπορούμε να ελαττώσουμε το κάπνισμα, παραλείποντας, για παράδειγμα, να σηκωθούμε από την καρέκλα της καφετέριας για τσιγάρο. Σιγά σιγά, μπορεί να το κόψουμε εντελώς. 

Περιορίζουμε τους καφέδες και πίνουμε περισσότερο νερό. Εγκαταλείπουμε την τυρόπιτα, για ένα φρούτο. 

8. Επιλέγουμε μια σωματική δραστηριότητα

Μισή ώρα την ημέρα είναι το ιδανικό. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε καθημερινά στο γυμναστήριο αν δεν υπάρχει χρόνος. Το περπάτημα ή το τέντωμα των μυών, ελαττώνει σημαντικά το στρες. 

Η αερόβια άσκηση, πάντως, είναι κάτι αναγκαίο.

9. Διαλογιζόμαστε

Δέκα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά. Η πιο απλή μορφή διαλογισμού είναι, απλώς, να καθίσουμε με ίσια πλάτη και κλειστά μάτια, να αδειάσουμε εντελώς το μυαλό μας απολαμβάνοντας το απόλυτο σκοτάδι και, μετά από λίγο, να επικεντρωθούμε στον επόμενο στόχο μας. 

10. Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις (πριν ξεκινήσουν)

Πολλές φορές, οι σκέψεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ως πρώτο βήμα, πρέπει να ξεχωρίσουμε τις τοξικές και παράλογες σκέψεις από εκείνες που πραγματικά έχουν νόημα.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε «ναι, αλλά» ή «κι αν γίνει αυτό», να μην ολοκληρώσουμε ποτέ την σκέψη. 

11. Αφιερώνουμε χρόνο σε ποιοτικές σχέσεις

Επιλέγουμε ένα άτομο, το οποίο έχει να μας προσφέρει γνώσεις, ωραίες στιγμές, συναισθήματα, ποιοτικές συζητήσεις και αρκετό γέλιο. Το κυριότερο είναι να κυλάει η ώρα μας ευχάριστα μαζί του. 

Το 2020, αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο μαζί του, παρά με άλλα άτομα. 

Το 2020, πρέπει να έχουμε...
Το 2020, πρέπει να έχουμε καλή παρέα.

12. Διαβάζουμε βιβλία αυτοβελτίωσης 

Στη συλλογή με τα βιβλία μας, εντάσσουμε και τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Δίνουν ιδέες για την βελτίωση της ψυχολογίας και κατ′ επέκταση της καθημερινότητάς μας. 

13. Μειώνουμε την χρήση των social media

Η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους, αποτέλεσε αιτία για πολλά θέματα ψυχικής υγείας το 2019. Το μάταιο «κυνήγι» των like, η υπερφόρτωση του εγκεφάλου με δεκάδες Instagram Stories καθημερινά, και η σύγκριση της εμφάνισης μας με… προϊόντα φώτοσοπ, θα πρέπει να σταματήσουν το 2020. 

Μειώνουμε την χρήση των...
Μειώνουμε την χρήση των social media. 

14. Θέτουμε όρια

Αν δεν θέλουμε να πάμε κάπου, δεν πηγαίνουμε. Αν δεν θέλουμε να απαντήσουμε ένα μήνυμα, δεν απαντάμε. Δεν υπάρχει πρέπει. Προτεραιότητα είναι ο εαυτός μας. 

15. Φτιάχνουμε μια λίστα με την πρόοδό μας κάθε βδομάδα

Οταν ξεκινάμε την χρονιά με τον στόχο να είμαστε «τέλειοι» σε όλα, είναι σαν να προδιαγράφουμε την αποτυχία μας, καθώς αυτό δεν γίνεται.

Επιδιώκουμε την πρόοδο, αντί για την τελειότητα. Σημειώνουμε σε ένα τετράδιο την πρόοδο που κάναμε μέσα στην εβδομάδα, σε διάφορα θέματα. 

Οι μικρές επιτυχίες είναι σπουδαίες γιατί οδηγούν σε μεγαλύτερες. 

16. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να στεναχωριέται

Η ποικιλία συναισθημάτων είναι απαραίτητη για την ομαλή ψυχική υγεία. 

Για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι, δεν πρέπει να «κυνηγάμε» την ευτυχία με το ζόρι. Είναι και αυτό πηγή άγχους. Αποδεχόμαστε τα συναισθήματα της εκάστοτε στιγμής. 

17. Ξεκινάμε ψυχοθεραπεία, αν το κρίνουμε απαραίτητο

Αν το αναβάλαμε το 2019, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν δει την ζωή τους να αλλάζει, υπό την καθοδήγηση ενός ψυχοθεραπευτή. 

18. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για τα θετικά της ζωής μας

Η ευγνωμοσύνη είναι το «κλειδί» της ευτυχίας. Χαιρόμαστε καθημερινά για όλα εκείνα που εμείς έχουμε, αλλά για άλλους είναι άπιαστο όνειρο. Κοιτάζουμε τους φίλους και συγγενείς μας και χαιρόμαστε που είναι υγιείς. 

Το μυαλό εξασκείται στο να εντοπίζει θετικά πράγματα και αυτό, σταδιακά, γίνεται συνήθεια.  

19. Απενεργοποιούμε το κινητό μας

Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα διαθέσιμοι στις κλήσεις, τα μηνύματα ή τα μέιλ. Επιλέγουμε συγκεκριμένες ώρες, κατά τις οποίες θα απέχουμε από κάθε είδους οθόνη. 

20. Τρώμε υγιεινά και με σύνεση

Οχι μόνο θα βελτιώσουμε το σώμα μας, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Από το να φάμε κάτι ανθυγιεινό και μετά να το σκεφτόμαστε όλη την ημέρα ως «λάθος», καλύτερα να μην το φάμε καθόλου ή απλώς να το ευχαριστηθούμε και την επόμενη μέρα να συνεχίσουμε το διατροφικό μας πλάνο. 

Τρώμε υγιεινά και με
Τρώμε υγιεινά και με σύνεση.

Η ψυχική διάθεση επηρεάζει όλη μας την ζωή. Είτε μας πάει πίσω, είτε μας ωθεί μπροστά. Το 2020, είναι η χρονιά για να πάμε μπροστά.