Όταν η Ελληνοαυστραλή Αναστασία Λαυρεντιάδη, influencer της vegan διατροφής, αποφάσισε το 2017 να δημιουργήσει τη δική της εκδοχή του χορτοφαγικού γύρου, δε μπορούσε να προβλέψει ότι σε δύο χρόνια η επιχείρησή της, ένα κινητό food truck που σερβίρει vegan γύρο, θα συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις καλύτερες vegan επιχειρήσεις του κόσμου.

Η Αναστασία μεγάλωσε σε μία παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, τρώγοντας κυρίως ελληνικό φαγητό.

«Πραγματικά, δε μου άρεσε τίποτα περισσότερα από έναν αρνίσιο γύρο, αλλά η στάση μου άλλαξε όταν ενημερώθηκα για τη βιομηχανία της σφαγής των ζώων και συνειδητοποίησα τη βαναυσότητα εναντίον του. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, αποφάσισα να συνδυάσω την αγάπη μου για το ελληνικό φαγητό με τη αγάπη μου για τα ζώα και προσπάθησα να δημιουργώ vegan συνταγές για να εκπαιδευτούν οι καταναλωτές στο καλό φαγητό χωρίς να είναι επιβλαβές για τα ζώα« δηλώνει η Αναστασία. 

Η 42χρονη επιχειρηματίας μαζί με το σύζυγό της Roger, προετοίμαζε ένα χρόνο την τελειοποίηση της συνταγής του vegan αρνίσιου γύρου, στον οποίο χρησιμοποιεί παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και Φυτικές Μορφοποιημένες Πρωτεΐνες αντί κρέατος και έτσι ξεκίνησε την επιχείρηση Staazi & Co σε ένα vegan φεστιβάλ στην Αδελαΐδα.

Το μενού του Staazi βασίζεται στον vegan γύρο, πατάτες, τσιπς, μπακλαβά, αλλά σχεδιάζουν να το επεκτείνουν στις νέες τους funky εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αδελαΐδας, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. 

«Η δέσμευσή μας είναι να φροντίζουμε για την ευημερία όλων των ζώων και του περιβάλλοντος. Όλα τα γεύματά μας γίνονται χωρίς τη χρήση οποιωνδήποτε ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του γάλακτος, του τυριού, του βουτύρου, της κρέμας και των αυγών. Τα συστατικά μας είναι 100% φυτικά „, λέει η Αναστασία, η οποία μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη της επιχείρησής της γνώρισε μεγάλη απήχηση στους υποστηρικτές του vegan τρόπου ζωής.

„Θα κάνουμε περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα – όχι μόνο street food, αλλά και υγιεινά φαγητά όπως φασόλια, πατάτες και ρεβίθια.

«Θέλω να δώσω έναυσμα τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι μπορούν να καταναλώνουν τα πάντα ως vegan, ακόμη κι έναν λιπαρό γύρο», εξηγεί η Ελληνίδα επιχειρηματίας με καταγωγή από την Κοζάνη και την Πελοπόννησο. 

«Θέλω να συνεισφέρω στη συζήτηση γύρω από την κατανάλωση τροφίμων. Και είναι τιμή μας που τόσα άτομα αγαπούν τα φαγητά μας», καταλήγει η Αναστασία.

Πηγή πληροφοριών Νέος Κόσμος