Το φλουρί «πέφτει» στον Απόδημο Ελληνισμό Γερμανίας

646

Ποδαρικό στους Έλληνες της Γερμανίας έκανε το νέο έτος στο Ντίσελντορφ ο νέος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Με την ευκαιρία της κοπής της πίτας κατέγραψε προβλήματα και αιτήματα εκπροσώπων ελληνικών συλλόγων.

Το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας και η ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος ήταν η αφορμή για τον νέο Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη να συναντήσει δεκάδες εκπροσώπους εθνοτοπικών συλλόγων, Ελλήνων εκπροσώπων της αιρετής αυτοδιοίκησης, προέδρους επαγγελματικών οργανώσεων και επιστημόνων από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και τη Φρανκφούρτη.  Μέσα σε μερικές ώρες στο φιλόξενο χώρο του Γενικού Προξενείου στο Ντίσελντορφ ο κ. Χρυσουλάκης έκανε ένα «ταχύρυθμο σεμινάριο» καταγραφής των σημαντικότερων προβλημάτων, αιτημάτων, προτάσεων αλλά και σκέψεων για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η συνεργασία του απόδημου ελληνισμού της Γερμανίας με το κέντρο και να βοηθηθεί ώστε να αναπτυχθεί σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. 

Ελληνική γλώσσα και ελληνικός πολιτισμός

Griechisches Generalkonsulat Düsseldorf | Ioannis Chryssoulakis, Generalsekretär der Auslandsgriechen
Γέμισε το γενικό προξενείο από εκπροσώπους συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων στη συνάντηση με τον Γιάννη Χρυσουλάκη

«Νομίζω το πιο σημαντικό από τα αιτήματα που τέθηκαν είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» είπε μιλώντας στη DW. «Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε και με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων, όπως πχ. με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά θα θέσουμε και τα ερωτήματα που έβαλαν οι εκπρόσωποι προς το υπουργείο Παιδείας για να ενισχύσουμε μέσω διδακτικού προσωπικού τα σχολεία εδώ στη Γερμανία. Αυτό ήταν το σημαντικότερο, που είναι και δική μας προτεραιότητα». Ο κ. Χρυσουλάκης ξεκινά μια νέα δράση που είχε ατονήσει, τη φιλοξενία νέων ελληνική καταγωγής σε δομές εκμάθησης της γλώσσας, σε συνεργασία και με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η πρώτη πιλοτική φάση φιλοξενίας με 20 ελληνόπουλα από τη Γερμανία θα γίνει προσεχώς στην Κρήτη. «Μέσα από έναν διαδραστικό τρόπο, με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους θα τα διδάξουμε την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό». Μιαν άλλη δράση που σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού είναι η ανάπτυξη περισσότερων εδρών ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό και η ενδυνάμωση των υφιστάμενων.

«Κανείς δεν περισσεύει»

Griechisches Generalkonsulat Düsseldorf | Ioannis Chryssoulakis, Generalsekretär der Auslandsgriechen
Γιάννης Χρυσουλάκης: «Κανείς Έλληνας δεν περισσεύε»ι

Ο κ. Χρυσουλάκης, ο οποίος λόγω του επαγγέλματός του έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά συμβούλια, θεωρεί πολύ σημαντική την καταγραφή των οργανώσεων του ελληνισμού απανταχού της γης. «Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, πρέπει να έχουμε παγκοσμίως πάνω από 3.500 συλλόγους, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα τεράστιο νούμερο» υπογραμμίζει. «Απογράφοντας όλους αυτούς τους συλλόγους θα τους δικτυώσουμε μεταξύ τους, θα μπορούν να συνεργάζονται και να ενισχύουν τη φωνή της Ελλάδας. Κανείς δεν περισσεύει, όλες οι δυνάμεις ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος θα πρέπει να συσπειρωθούν και να συστοιχιστούν πίσω από την ιδέα της Ελλάδας και των δίκαιων αιτημάτων της. Συσπείρωση και εξωστρέφεια λοιπόν, με την εκπροσώπηση των ελληνικών κοινοτήτων σε όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμη και στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω των γερμανικών κομμάτων».    

«Να γνωστοποιήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο»

Griechisches Generalkonsulat Düsseldorf | Mitarbeiter
Όλοι οι άνθρωποι του Γενικού Προξενείου Ντίσελντορφ…

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο του οικουμενικού ελληνισμού είναι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας που την τελευταία δεκαετία της κρίσης ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού υπολογίζει ότι γύρω στους 650.000 επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, έφυγαν από τη χώρα. Είναι η προστιθέμενη αξία της Ελλάδας, όπως λέει, ορισμένοι εργάζονται σε κέντρα λήψης αποφάσεων ή σε διεθνείς οργανισμούς. «Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο με αυτούς τους ανθρώπους, με στόχο να ενισχυθεί η φωνή τους, να μπορέσουν να είναι χρήσιμοι στην Ελλάδα και εμείς χρήσιμοι σε αυτούς. Νομίζουμε ότι με τη δικτύωση θα αποκτήσουν πιο δυνατή φωνή. Και όταν τα δίκτυα ενωθούν μεταξύ τους, τότε θα είναι καλύτερη η εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο». Ο κ. Χρυσουλάκης κατέγραψε και το «παράπονο» για την έλλειψη τόλμης όπως κατάληξε η ψήφος των αποδήμων. «Η πρόταση της ΝΔ ήταν πιο προωθημένη, αλλά έπρεπε να υπάρξει συναίνεση στο πλαίσιο των υπολοίπων κομμάτων. Έγινε μια καλή αρχή, ο δρόμος θα συνεχιστεί».

Και οι „Μωμόγεροι“ του Πόντου

Griechisches Generalkonsulat Düsseldorf | Brauchtum, Glücksbringer
Οι „Μωμόγεροι“ από τον Πόντο «συνέλαβαν» την γενική πρόξενο του Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου

Εκτός από το φλουρί της πίτας που έπεσε με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού – και υπό την ευρύτερη έννοια – στους Έλληνες της Γερμανίας, χρώμα στη συνάντηση έδωσαν και οι „Μωμόγεροι“, που κατά το παμπάλαιο ποντιακό έθιμο επισκέπτονταν σπίτια το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς και «αναστάτωναν» με δρώμενα, χορούς και τραγούδια το σύμπαν. Πριν από τρία χρόνια το έθιμο συμπεριελήφθη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Με τους ήχους τυμπάνων και παραδοσιακών οργάνων, λοιπόν, οι „Μωμόγεροι“, αφού «συνέλαβαν» την Γενική Πρόξενο, ευχήθηκαν μια καλή νέα χρονιά στους νοικοκύρηδες του ελληνικού προξενείου και τους φιλοξενούμενούς τους Έλληνες, χόρεψαν και συνέχισαν την ηχηρή τους παρέμβαση μέσα από τους δρόμους του Ντίσελντορφ. Και ο κ. Χρυσουλάκης δεν παρέλειψε να παραστεί στον αγιασμό των υδάτων με το ρίξιμο του Σταυρού στα νερά του Ρήνου.

Text Ειρήνη Αναστασοπούλου