Όπως τα τελευταία χρόνια έτσι και το 2019 ο καιρός στη Γερμανία ήταν και πάλι πολύ ξηρός, ηλιόλουστος και πάνω απ’ όλα με καύσωνες. Σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD) ήταν στην πραγματικότητητα το τρίτο θερμότερο έτος από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα δεδομένα του καιρού το 1881

Δύο βαθμοί Κελσίου πάνω από το μέσο όρο

Με μέση θερμοκρασία 10,2 βαθμούς, το 2019 συνολικά ήταν κατά 2 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό από τη μέση θερμοκρασία μεταξύ 1961 και 1990. Συγκριτικά με την περίοδο 1981 με 2001, υπάρχει μία ανοδική απόκλιση των 1,3 βαθμών.

Το 2019 ήταν συνεπώ μία από τις θερμότερες χρονιές που καταγράφηκαν ποτέ στη Γερμανία. Το DWD σημείωσε ότι έννια στα 10 θερμότερα χρόνια στη ιστορία της Γερμανίας έχουν συμβεί μετά το 2010. Ο πιο θερμός χρόνος που καταγράφηκε ποτέ ήταν το 2018, με μέση θερμοκρασία 10,8 βαθμών. Ο δεύτερος πιο θερμός ήταν το 2014, με μέση θερμοκορασία 10,3 βαθμών. 

- ADS -


11 μήνες είχαν θερμοκρασίες άνω των μέσου όρου

Ένα μεγάλο μέρος της υψηλής συνολικής θερμοκρασίας του 2019 οφείλεται στο γεγονός ότι συνολικά 11 μήνες γνώρισαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο Μάιος, ο οποίος μετά από 13 μήνες πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες ήταν πολύ κρύος και υγρός. Παρ’ όλα αυτά, ακολούθησε αμέσως ο πιο ζεστός και ηλιόλουστος Ιούνιος που καταγράφηκε ποτέ στη Γερμανία.

Αυτό ήταν ένα προμήνυμα σε ένα άλλο σημαντικά ξηρό και εξαιρετικά καυτό καλοκαίρι, το οποίο ξεπέρασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασίας. Καθώς το θερμόμετρο έφτασε ή και υπερέβη το όριο τους 40 βαθμούς σε 23 διαφορετικούς σταθμούς μέτρησης στα τέλη Ιουλίου, τα ποτάμια ξεράθηκαν και η εκτεταμένη ξηρασία έφερε τα δάση της Γερμανίας στο χείλος της κατάρρευσης.

DWD: “Η αλλαγή του κλίματος παίρνει τον έλεγχο”

Το DWD δήλωσε ότι το 2010 ήταν και η πιο ζεστή δεκαετία της Γερμανίας από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία. “Η αλλαγή του κλίματος παίρνει τον έλεγχο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της DWD Andreas Friedrich. “Δεν είναι τυχαίο. Είναι μια πραγματικά δραματική αύξηση. “

Ο μετεωρολόγος Andreas Friedrich προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναμένει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια. “Τα καλοκαιρινά κύματα είναι ο πιο θανατηφόρος κίνδυνος που μας επιφυλάσσει ο καιρός”, δήλωσε. «Δεν θα έχει τόσο κρύο πια». Αντ ‘αυτού προέβλεψε ότι τα ξηρά κύματα θερμότητας θα γίνουν συνηθισμένα στη Γερμανία την επόμενη δεκαετία.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΣΩ E-Mail

Δημοφιλή άρθρα, ειδήσεις, τα πάντα γύρω απο το έντυπο περιοδικό μας, αναλύσεις, ρεπορτάζ, αποκλειστικές έρευνες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την Ελλάδα, την Γερμανία και ολόκληρο τον κόσμο!
- ADS -