Μια ετήσια κατάταξη πόλεων αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες βαθμολογούν τη ζωή σε 82 πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων επτά πόλεων στη Γερμανία. Ενώ το Άαχεν για άλλη μια φορά ανακηρύχθηκε η καλύτερη πόλη για εκπατρισμένους στη Γερμανία, το Βερολίνο δε στάθηκε και τόσο δημοφιλές.

Η βαθμολογία των πόλεων

Περισσότεροι από 20.000 ερωτηθέντες σε 82 πόλεις σε όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος στην έρευνα της Internations για τη μετανάστευση, η οποία κάθε χρόνο δημοσιεύει το «Expat City Ranking», μια λίστα με τις καλύτερες και τις χειρότερες πόλεις για μετανάστευση. Με τους ερωτηθέντες να αντιπροσωπεύουν 178 εθνικότητες και να κατοικούν σε 187 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, είναι μία από τις μεγαλύτερες έρευνες αυτού του είδους.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν περισσότερες από 25 διαφορετικές πτυχές σχετικά με την αστική ζωή στην πόλη τους σε κλίμακα από ένα έως επτά. Οι βαθμολογίες των υποκατηγοριών ομαδοποιούνται για να παρέχουν μια συνολική αξία για τις τέσσερις διαφορετικές περιοχές που απαρτίζουν την κατάταξη της πόλης: Ποιότητα της αστικής διαβίωσης, εγκατάσταση και προσαρμογή, αστική επαγγελματική ζωή και αμοιβές & στέγαση.

- ADS -


Προκειμένου μια πόλη να συμπεριληφθεί στην κατάταξη του «Expat City Ranking 2019», απαιτήθηκε ένα δείγμα μεγέθους τουλάχιστον 50 συμμετεχόντων ανά πόλη.

Οι καλύτερες πόλεις για εκπατρισμένους στη Γερμανία

Στη φετινή κατάταξη περιλαμβάνονταν επτά γερμανικές πόλεις. Το Άαχεν είναι και πάλι η καλύτερη πόλη στη Γερμανία για εκπατρισμένους και καταλαμβάνει την 11η θέση της λίστας. Το Βερολίνο βρίσκεται στην 61η θέση της λίστας. Γενικά, οι γερμανικές πόλεις είχαν υψηλή βαθμολογία στον Δείκτη Αστικής Επαγγελματικής Ζωής, αλλά όχι σε αυτόν της ευκολίας εγκατάστασης. 

Οι γερμανικές πόλεις λαμβάνουν καλή βαθμολογία στην επαγγελματική ζωή

Και οι επτά γερμανικές πόλεις πέτυχαν πάνω από τις μέσες βαθμολογίες στην ικανοποίηση από την εργασία, καθώς εννέα στους δέκα μετανάστες στο Άαχεν δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εργασία τους σε γενικές γραμμές (έναντι 64% παγκοσμίως). Στην πραγματικότητα, το Άαχεν βρέθηκε στην κορυφή της λίστας για το συγκεκριμένο δείκτη παγκοσμίως. 

Το ίδιο συναίσθημα όμως αντανακλούσε και αλλού: Τα τρία τέταρτα των μεταναστών στο Ντίσελντορφ αισθάνονται ασφαλείς στην εργασία τους και γενικά το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και το Αμβούργο κατατάσσονται στην 1η, 2η και 4η θέση στην ασφάλεια εργασίας, αντίστοιχα. Η μόνη πόλη που δεν τα πήγε τόσο καλά ήταν το Βερολίνο, όπου μόνο περίπου τρεις στους πέντε μετανάστες είναι ικανοποιημένοι με την ισορροπία εργασίας-ζωής.

Οι μετανάστες παλεύουν να βρουν τη στέγαση στη Γερμανία

Η στέγαση φαίνεται να είναι αυτή που δυσκολεύει περισσότερο τους μετανάστες, ως προς την έλλειψη διαθεσιμότητας ακινήτων. Συνολικά, το Μόναχο είναι η τρίτη χειρότερη πόλη στον κόσμο από τη λίστα των 80 στη στέγαση των μεταναστών, αμέσως μετά το Σαν Φρανσίσκο και το Δουβλίνο.

Στο Βερολίνο, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των μεταναστών προσπαθούν να βρουν σπίτι, το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου του 32%. Η στέγαση είναι επίσης η μεγαλύτερη αδυναμία της Κολωνίας, με μόλις 12% των μεταναστών να υποστηρίζουν ότι είναι εύκολο να βρεθεί ένα σπίτι. Ακόμη και στο Άαχεν που βρίσκεται στην πιο υψηλή θέση, το ποσοστό είναι μόλις 22%, πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 50%.

Οι φιλίες είναι δύσκολες στη Γερμανία

Οι γερμανικές πόλεις δεν είχαν και τόσο καλή βαθμολογία στο Δείκτη Εγκατάστασης και Προσαρμογής. Ενώ το Aachen ήταν η κορυφαία γερμανική πόλη σε αυτή την κατηγορία, έφτασε μόνο στην 49η θέση της λίστας για τον δεικτη αυτό. Η δεύτερη υψηλότερη κατάταξη στην 61η θέση, ανήκει στην Κολωνία. Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, οι μετανάστες σε όλες τις γερμανικές πόλεις της κατάταξης δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να κάνουν φίλους.

Μόνο τρεις στους δέκα μετανάστες στο Ντίσελντορφ και 25% στο Αμβούργο δήλωσαν ότι βρίσκουν εύκολο το να κάνουν φίλους. Μόνο το 48% των μεταναστών περιγράφει τους ντόπιους στη Φρανκφούρτη ως φιλικούς και το 49% δήλωσε ότι είναι δύσκολο να κάνουν νέους φίλους. Ακόμα και στην Κολωνία, τη δεύτερη πιο φιλική πόλη στη Γερμανία, το 45% δήλωσε ότι η εύρεση φίλων ήταν δύσκολη (σε σύγκριση με το 35% παγκοσμίως).

Η λίστα με τις καλύτερες πόλεις μετανάστευσης στη Γερμανία έχει ως εξής:

11. Άαχεν
31. Ντίσελντορφ
42. Αμβούργο
49. Φρανκφούρτη
50. Κολωνία
51. Μόναχο
61. Βερολίνο

Μπορείτε να δείτε όλη την παγκόσμια λίστα εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΣΩ E-Mail

Δημοφιλή άρθρα, ειδήσεις, τα πάντα γύρω απο το έντυπο περιοδικό μας, αναλύσεις, ρεπορτάζ, αποκλειστικές έρευνες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την Ελλάδα, την Γερμανία και ολόκληρο τον κόσμο!
- ADS -