Νέο έτος, νέοι νόμοι! Το 2020 είναι εδώ, και έφερε ένα ρεύμα αλλαγών στη Γερμανία. Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο σημαντικών αλλαγών που ενδέχεται να σας επηρεάσουν.

Αλλαγές που αφορούν τους εργαζομένους στη Γερμανία

Εάν εργάζεστε αυτήν την περίοδο στη Γερμανία, υπάρχουν μερικά νέα πράγματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε με το νέο έτος.

Αύξηση βασικού μισθού

Μετά από μία πρώτη αύξηση Ιανουάριο του 2019, ο βασικός μισθός στη Γερμανία αυξάνεται και πάλι – στα 9,35 ευρώ την ώρα ή 515 ευρώ το μήνα, από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ο κανονισμός αυτός ισχύει ακόμη και αν δεν κάποιος δεν υπόκειται στη συλλογική σύμβαση.

- ADS -


Λιγότερα εμπόδια για τους ειδικευμένους εργαζόμενους που έρχονται στη Γερμανία

Ανταποκρινόμενος στην τεράστια έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία, η «δράση περί μετανάστευσης ειδικευμένου προσωπικού» γίνεται νόμος την 1η Μαρτίου 2020. Αυτό θα επιτρέψει σε ειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες να έρθουν στη Γερμανία, εφόσον διαθέτουν επαγγελματικά προσόντα, καθώς και κάποια προσφορά εργασίας και γνώση γερμανικής γλώσσας. Όποιος αναζητά θέση εργασίας ή κατάρτισης στη Γερμανία, πρέπει να έχει τα απαιτούμενα αποδεικτικά εκπαίδευσης, να γνωρίζει γερμανικά και να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται οικονομικά στα προσωπικά του έξοδα (το οποίο μπορεί να αποδειχθεί με τραπεζικούς λογαριασμούς).

Υψηλότερο επίδομα γεύματος

Εάν εργάζεστε εκτός του γραφείου, δικαιούστε υψηλότερο επίδομα γεύματος από το 2020, το οποίο θα αυξηθεί από 12 σε 14 ευρώ εάν εργάζεστε για περισσότερες από οκτώ ώρες εκτός. Εάν ξοδεύετε τουλάχιστον 24 ώρες μακριά από το γραφείο, το επίδομα γευμάτων αυξάνεται από 24 σε 28 ευρώ.

Υψηλότερο αφορολόγητο όριο για τις μικρές επιχειρήσεις

Το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων (Kleinunternehmer) θα αυξηθεί το 2020, από 17.500 ευρώ σε 22.000 σε ετήσιες πωλήσεις κατά το πρώτο έτος λειτουργίας. Εάν ο κύκλος εργασιών σας υπερβαίνει αυτό το όριο (ή 50.000 ευρώ τα επόμενα έτη), τότε φορολογείστε κανονικά. 

Αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση

Το νέο έτος επιφέρει επίσης κάποιες αλλαγές στις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση.

Υψηλότερο ανώτατο όριο αποδοχών για τις ασφαλιστικές εισφορές συντάξεων και ανεργίας

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών συντάξεων και ανεργίας θα αυξηθεί από 6.700 σε 6.900 ευρώ ακαθάριστα το μήνα στη Δυτική Γερμανία και από 6.150 σε 6.450 ευρώ στην Ανατολική.

Το ανώτατο όριο αποδοχών για τις εισφορές ασφάλισης υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης αυξάνεται

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης αυξάνεται επίσης. Από το 2020, το όριο εισοδήματος αυξάνεται από 4.537,50 ευρώ σε 4.687,50 ευρώ το μήνα. Το όριο για την υποχρεωτική ασφάλιση θα αυξηθεί επίσης σε 5.212,50 ευρώ το μήνα. Όποιος αμείβεται υψηλότερα από αυτό μπορεί να κάνει ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Μείωση των εισφορών για την ασφάλιση ανεργίας

Από την άλλη πλευρά, για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2022, οι εισφορές στην ασφάλιση ανεργίας θα μειωθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,4% του ακαθάριστου μισθού. Αυτή η μείωση κατανέμεται εξίσου μεταξύ εσάς και του εργοδότη σας.

Αλλαγές σε παροχές και επιδόματα

Εάν λαμβάνετε παροχές ή επιδόματα στη Γερμανία, μπορείτε να αναμένετε μία αύξηση το 2020. Εδώ είναι οι βασικές αλλαγές.

Υψηλότερες συντάξεις

Οι περίπου 21 εκατομμύρια συνταξιούχοι που εισπράττουν σύνταξη στη Γερμανία μπορούν να προσβλέπουν σε σημαντικά υψηλότερα οφέλη φέτος. Από 1 Ιουλίου 2020, οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,15% στη Δυτική Γερμανία και 3,92% στην Ανατολική Γερμανία.

Υψηλότερα κοινωνικά βοηθήματα και παροχές ανεργίας

Οι άγαμοι ενήλικες που λαμβάνουν κοινωνικό βοήθημα ή επίδομα ανεργίας II θα λάβουν περισσότερα χρήματα από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται κατά 8 ευρώ, στα 432 ευρώ το μήνα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, τα οφέλη αυξάνονται κατά 6 ευρώ σε 308 ευρώ και 328 ευρώ ανά μήνα αντίστοιχα. Για παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, το επιτόκιο αυξάνεται κατά 5 ευρώ.

Αλλαγές σε παροχές και επιδόματα παιδιών

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, το ελάχιστο όριο διαβίωσης αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται και οι προκαταβολές παροχών διατροφής (Unterhaltsvorschuss) για μονογονεϊκές οικογένεις που δε λαμβάνουν διατροφή από τον άλλο γονέα.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι νέες παροχές είναι:

  • Για παιδιά 0 έως 5 ετών 165 ευρώ
  • Για παιδιά από 6 έως 11 ετών 220 ευρώ
  • Για παιδιά από 12 έως 17 ετών 293 ευρώ

Αλλαγές γίνονται και στο επίδομα τέκνου για οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες (Kinderzuschlag), που μέχρι στιγμής είχε ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια. Οι οικογένειες που ξεπερνούσαν το συγκεκριμένο μηνιαίο εισόδημα αποκλείονταν εντελώς από το επίδομα τέκνου με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερες απολαβές, παρά το υψηλότερο εισόδημα. Πλέον για τον υπολογισμό του επιδόματος θα λαμβάνεται υπόψη το 45% του εισοδήματος των γονέων, σε σχέση με το 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Εκτός από τα επιδόματα τέκνου, οι γονείς στη Γερμανία δικαιούνται επίσης έκπτωση στη φορολογία λόγω τέκνων (Kinderfreibetrag) η οποίο τους βοηθά να εξοικονομήσουν χρήματα στην ετήσια φορολογική τους δήλωση. Το επίδομα αυτό θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 σε 5.172 ευρώ ανά παιδί (εάν οι γονείς υπολογιστούν μαζί – διαφορετικά 2.486 ευρώ ανά γονέα). Υπάρχει επίσης επίδομα για ανάγκες φροντίδας παιδιών, εκπαίδευσης ή κατάρτισης για εισοδήματα μέχρι 2.640 ευρώ.

Το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται 

Το στεγαστικό επίδομα αναμένεται να αυξηθεί το 2020, όπως προβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μπορείτε να κάνετε τον υπολογισμό εδώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΣΩ E-Mail

Δημοφιλή άρθρα, ειδήσεις, τα πάντα γύρω απο το έντυπο περιοδικό μας, αναλύσεις, ρεπορτάζ, αποκλειστικές έρευνες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την Ελλάδα, την Γερμανία και ολόκληρο τον κόσμο!
- ADS -