Τα Χριστούγεννα μπορεί να τελείωσαν αλλά η Πρωτοχρονιά είναι πολύ κοντά! Όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα στις 31 Δεκεμβρίου, όσοι ζουν στη Γερμανία και θέλουν να ζήσουν μια παραδοσιακή αλλαγή χρόνου, θα ρίξουν πυροτεχνήματα (όπου επιτρέπεται πλέον), θα λιώσουν μόλυβδο για να προβλέψουν την τύχη τους τη νέα χρονιά και ίσως παρακολουθήσουν στην τηλεόραση ένα σκετς του 1963.

Παραδόσεις γερμανικής Πρωτοχρονιάς

Εάν αναρωτιέστε τι να περιμένετε όταν το ρολόι δείξει 12, μπορείτε να ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για να γιορτάσετε την παραμονή Πρωτοχρονιάς – ή το Silvester όπως είναι γνωστό στα γερμανικά – σαν ντόπιος.

1.Όχι στα ψάρια (εκτός από τον κυπρίνο)

Το γερμανικό όνομα για την Πρωτοχρονιά είναι Silvester και προέρχεται από τον Άγιο Σίλβεστρο (πάπας της Ρώμης) ο οποίος εκοιμήθη στις 31 Δεκεμβρίου 335 μ.Χ.. Όταν το Γρηγοριανό ημερολόγιο μεταρρυθμίστηκε το 1582, η τελευταία ημέρα του έτους τοποθετήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, συνδυάζοντας την γιορτή του Αγίου Σίλβεστρου με αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με το μύθο, όσοι άπιστοι ήταν μαζί με τον Άγιο Σίλβεστρο την ημέρα που πέθανε, πνίγηκαν από κόκκαλα ψαριών και έτσι καθιερώθηκε να μην καταναλώνεται οποιοδήποτε άλλο ψάρι εκτός από κυπρίνο εκείνη τη μέρα, που θεωρείται ότι φέρνει γούρι. Επίσης, κρατώντας λέπια κυπρίνου στο πορτοφόλι, θεωρείται γούρι για τους Γερμανούς και πιστεύεται ότι το κρατούν γεμάτο με χρήματα όλο το χρόνο.

2. Feuerzangenbowle

Εκτός από το αφρώδες κρασί (Sekt) και τη γερμανική μπύρα, το Feuerzangenbowle είναι ένα ακόμη ποτό για μια τυπική γερμανική Πρωτοχρονιά. Πρόκεται για ένα ζεστό κρασί με μπαχαρικά, που μοιάζει αρκετά με το Glühwein, αλλά περιέχει και ρούμι, πορτοκάλια, λεμόνια, τζίντζερ και ζάχαρη! Πριν από το σερβίρισμα, κύβοι ζάχαρης ποτισμένοι με ρούμι, τοποθετούνται φλεγόμενοι πάνω από το κρασί. Η ζάχαρη καραμελώνει και πέφτει μέσα στο κρασί προσφέροντας ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα.

via GIPHY

Foto Erik Christensen | flickr

3. Κrapfen (ή Berliner Pfannkuchen)

Γνωστό ως Pfannkuchen στο Βερολίνο, Krapfen στο Νότο και Berliner σχεδόν παντού, είναι ένα είδος ντόνατς γεμάτο με μαρμελάδα φρούτων και καλυμμένο με ζάχαρη άχνη. Παλιά θεωρούνταν κέρασμα για ειδικές περιστάσεις, οπότε είναι αρκετά συνηθισμένο να καταναλώνονται πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

4. Bleigiessen – Λιώσιμο μόλυβδου

Δεν έχετε ζήσει γερμανική Πρωτοχρονιά αν δεν έχετε λειώσει το μόλυβδο την παραμονή για να ανακαλύψετε τι θα συμβεί στο μέλλον σας. Γνωστό ως «Bleigiessen», αυτό το έθιμο περιλαμβάνει τη θέρμανση ενός μικρού κομματιού μολύβδου σε ένα κουτάλι, πάνω από μία αναμμένη φλόγα, που στη συνέχεια βυθίζεται σε κρύο νερό.

Foto Thomas Helbig | flickr

Το σχήμα του αποκαλύπτει τι θα φέρει ο επόμενος χρόνος. Ένας αετός σημαίνει καλά μηνύματα στα επαγγελματικά σας, μια μπάλα σημαίνει τύχη που εμφανίζεται στο δρόμο σας, λουλούδια προμηνύουν νέες φιλίες και μια άγκυρα υποδεικνύει ότι μπορεί να χρειαζόμαστε βοήθεια. Σύμφωνα με την παράδοση ο σταυρός σημαίνει θάνατος. 

5.«Der 90. Geburtstag»

Για λόγους που κανείς δε μπορεί να κατανοήσει, μία ασπρόμαυρη, σχεδόν 11λεπτη σκηνή του «Der 90. Geburtstag» που προβλήθηκε για πρώτη φορά στη γερμανική τηλεόραση την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1963, είναι το πιο συχνά επαναλαμβανόμενο σκετς που έχει παίξει ποτέ στη Γερμανία. Το παρόδοξο είναι πως παρόλο που είναι βρετανική παραγωγής και λατρεύεται από εκατομμύρια Γερμανούς τηλεθεατές, δεν είναι εξίσου γνωστό στη Βρετανία. 

Η κλασική, αγγλόφωνη εκδοχή του σκετς γυρίστηκε μπροστά σε ένα ζωντανό ακροατήριο στο Αμβούργο το 1963. Η πλοκή έχει να κάνει με μία γυναίκα που γιορτάζει τα 90α γενέθλια της με τους φανταστικούς της φίλους, που στην πραγματικότητα έχουν πεθάνει εδώ και πολύ καιρό, και τον μπάτλερ της να τους σερβίρει και μέχρι το τέλος να μεθά προσφέροντας άφθονο γέλιο.

6. Πυροτεχνήματα 

Αν και το ζήτημα των πυροτεχνημάτων φέτος έχει απασχολήσει πολύ έντονα τη Γερμανία και επιβλήθηκε η απαγόρευσή τους σε κάποιες πόλεις, ωστόσο είναι στοιχείο πολύ έντονα συνδεδεμένο με την παράδοση των Γερμανών. Οι ήχοι των πυροτεχνημάτων και τα δυνατά φώτα θεωρείται πως φοβίζουν τα κακά πνεύματα. Το πιο εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων της Γερμανίας λάμβανε χώρα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, όμως για πρώτη χρονιά φέτος απαγορεύτηκε για λόγους ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ασφάλειας. 

7. “Εinen guten Rutsch”

Οι Γερμανοί με την έλευση της νέας χρονιάς εύχονται «einen guten Rutsch ins neue Jahr», ένας γερμανικός τρόπος για να ευχηθούν υγεία και ευτυχία στο νέο έτος.

8. Τυχερά γούρια για το νέο έτος

Τα τυχερά γούρια (Glücksbringer) στη Γερμανία έρχονται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη και συνήθως δίνονται ως δώρα από την Πρωτοχρονιά και μετά για να φέρουν τύχη, ευτυχία και επιτυχία. Συχνά παρασκευάζονται από αμυγδαλόπαστα, σοκολάτα ή μπισκότα – αλλά σπάνια καταναλώνονται! Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες περιλαμβάνουν Glückspilze (τυχερά μανιτάρια), Glücksschweine (τυχερά γουρουνάκια) και Glückskäfer (τυχερές πασχαλίτσες), καθώς και τα πιο κλασικά όπως τετράφυλλα τριφύλλια και πέταλα.

Foto: Elena Schweitzer/Fotolia