Αυτές είναι οι λέξεις και φράσεις που καθόρισαν τη δεκαετία

Ποιος ήξερε πριν από το 2010 τα hashtags, τα emojis και τους hipsters

652

Oι λέξεις και οι φράσεις που ακούσαμε ή διαβάσαμε την τελευταία δεκαετία είναι σίγουρα αμέτρητες, όμως υπάρχουν και μερικές που πράγματι κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να γίνουν μέρος των συζητήσεών μας και της διαδικτυακής μας ζωής.   

1. Τα Hashtags

Την τελευταία δεκαετία, τα hashtags άλλαξαν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα social media, καθώς κατάφεραν ακόμη και να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο για τη δημιουργία σημαντικών κοινωνικών κινημάτων. Ωστόσο, τα hashtags δε γνώρισαν αμέσως ευρεία αποδοχή από τις εταιρείες, δεδομένου ότι, όταν το 2007 ο σύμβουλος τεχνολογίας Chris Messina πρότεινε στο Twitter την εφαρμογή τους, η απάντηση της πλατφόρμας ήταν πως «αυτά τα πράγματα είναι για χαζούς», αμφιβάλλοντας προφανώς ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν επιτυχημένη. Όμως, δύο χρόνια αργότερα, το Twitter τελικά υιοθέτησε τα hashtags, ενώ το 2010 στο «παιχνίδι» αυτό μπήκε και το Instagram.  

2. Οι hipsters

Κάθε γενιά συνηθίζει να «βαφτίζει» τη νεολαία της μ‘ ένα ιδιαίτερο όνομα. Για παράδειγμα, τη δεκαετία των 60s υπήρχαν οι hippies, που σήμερα αποκαλούνται boomers. Έτσι, για τη δεκαετία που τελειώνει, οι millennials χαρακτηρίστηκαν κυρίως ως hipsters! Αν και είναι αρκετά δύσκολο να απαριθμήσει κανείς όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα, είναι γεγονός ότι οι hipsters έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη στις polaroid και γενικότερα στη retro αισθητική. Μάλιστα, κατά πολλούς, οι hipsters είναι μια μετεξέλιξη των hippies.   

3. H κλιματική αλλαγή

Τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των δημόσιων συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή, με την παράλληλη εμφάνιση αρκετών αρνητών του παραπάνω ουσιαστικού προβλήματος, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

4. Η έννοια του content

H φράση «content is king» είναι σίγουρα μία από τις πιο viral που έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από τον χώρο των media και της διαφήμισης. Από το 2010 κι έπειτα, το content marketing και οι δημιουργοί περιεχομένου (content creators) έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία, κυρίως μέσα από τα social media, όπου πρωταγωνιστές είναι οι influencers, οι vloggers και οι bloggers. Ασφαλώς, υπήρχαν άνθρωποι που ασχολούνταν με το blogging και το vlogging και πριν από το 2010, όμως η μεγάλη άνθιση αυτών των επαγγελμάτων έγινε πιο πρόσφατα.

5.  Η κουλτούρα του Διαδικτύου

Στον όρο «κουλτούρα του Διαδικτύου» μπορούν φυσικά να ενταχθούν πολλά πράγματα, όμως αυτά που πραγματικά ξεχώρισαν ήταν ορισμένες φράσεις και λέξεις, όπως το „on fleek“, το „yaaas queen“ και το „lit“, που έχουν άμεσες αναφορές στην drag queer σκηνή και την κουλτούρα των μαύρων.

6. Τα emojis

Τη δεκαετία των 10s, τα emojis έγιναν ο πιο κλασικός τρόπος διαδικτυακής επικοινωνίας (με τα GIFs να ακολουθούν). Οι μελιτζάνες, τα ροδάκινα, οι σταγόνες νερού και οι άπειρες φάτσες που σκέφτονται, γελούν μέχρι δακρύων και θυμώνουν σε σημείο που βγάζουν καπνούς από τα αυτιά, ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της νέας κουλτούρας που χρησιμοποιεί ουσιαστικά τον συμβολικό τρόπο επικοινωνίας.  

7. Η έννοια του inclusivity και του intersectionality

H έννοια του inclusivity επί της ουσίας είναι ένας όρος-ομπρέλα που στρέφεται ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση ή καταπίεση, με επίκεντρο πάντοτε την ταυτότητα του κάθε ατόμου. Από την άλλη, το intersectionality είναι μια πιο ειδική έννοια και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος ανθρώπων λόγω φυλής, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή αναπηρίας.

Με πληροφορίες από Mashable
Πηγήwww.lifo.gr