Τα υπολείμματα καφέ των McDonald’s πρόκειται να χρησιμοποιεί από ’δω και στο εξής η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Ford, προκειμένου να κατασκευάζει τμήματα αυτοκινήτων.

Η διάσημη επιχείρηση ειδικότερα άμεσα θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τις αποξηραμένες φλούδες των κόκκων καφέ που αφαιρούνται κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος, για τη δημιουργία εξωτερικών και εσωτερικών τμημάτων του αυτοκινήτου.

Η εταιρεία με την πρωτοβουλία αυτή θα έχει επίσης την δυνατότητα να κατασκευάσει εξαρτήματα 20% πιο ελαφριά από τα συμβατικά.

Η εν λόγω κίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας πολλών εταιρειών να αναπτύξουν καινοτόμα και βιώσιμα υλικά για την κατασκευή καταναλωτικών προϊόντων, δεδομένου ότι κι οι ίδιοι οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για την ρύπανση του περιβάλλοντος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ford εξάλλου εδώ και καιρό χρησιμοποιεί διάφορα βιώσιμα υλικά όπως η σόγια. Σε αυτά που χρησιμοποιεί πρόσθεσε τα υπολείμματα καφέ όταν η ερευνητική ομάδα της διαπίστωσε πως μπορεί να μετατραπεί σε ένα ανθεκτικό προϊόν, θερμαίνοντας το και αναμειγνύοντας το με πρόσθετα υλικά όπως το πλαστικό.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης απόβλητα από σιτάρι, καρύδα, τομάτα και άλλα φυτά στα αυτοκίνητά της προκειμένου να συμβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων της αειφορίας της, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη χρήση περισσότερων ανανεώσιμων υλικών.

Ο Ίαν Όλσον, ανώτερος διευθυντής της ομάδας για την βιωσιμότητα των McDonald’s, δήλωσε πως όταν η Ford την προσέγγισε πριν από λίγα χρόνια για το προϊόν με βάση τον καφέ, η εταιρεία έθεσε επί τάπητος ακόμα έναν τρόπο για να κάνει τον καφέ της πιο οικολογικό.

Τα McDonald’s αναμένεται να διαθέσουν ένα σημαντικό μέρος των υπολειμμάτων καφέ που παράγει για το πρότζεκτ αυτό. Κι ενώ δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί η ποσότητα, αναφέρουμε ότι η αλυσίδα παράγει ετησίως περίπου 30.000 τόνους υπολειμμάτων καφέ μόνο στις ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από CNN)