Ποιο έθιμο γιορτάζουν τα παιδιά στη Γερμανία σήμερα και αύριο; (5-6.12)

Κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου, τα παιδιά στη Γερμανία γιορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο.. Αλλά γιατί για όλα τα παιδιά είναι σαν να έχει έρθει ο Αγιος Βασίλης πιο νωρίς; Και γιατί τοποθετούν τα παπούτσια τους έξω από τις πόρτες τους το προηγούμενο βράδυ (5/12);

790

Αν και “φορούν” παρόμοια ρούχα, ο Άγιος Νικόλαος δεν πρέπει να “συγκρίνεται” με τον Άγιο Βασίλη, που οι Γερμανοί αποκαλούν Weihnachtsmann, ή πατέρα των Χριστουγέννων. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, πολλές θρησκευτικές οικογένειες προσπαθούν να επικεντρωθούν περισσότερο στον Άγιο Νικόλαο -νωρίτερα το Δεκέμβριο (5-6/12)- για να εξασφαλίσουν ότι τα Χριστούγεννα συνδέονται με τη γέννηση του Ιησού, και όχι με τα δώρα από μια αμερικάνικη εμπορευματοποίηση του Άγιου Βασίλη.

Ποιος είναι ο Άγιος Νικόλαος;

Κάθε χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου, οι Γερμανοί θυμούνται το θάνατο του Νικολάου των Μύρων ο οποίος έχασε τη ζωή του εκείνη την ημέρα το 346. Ήταν ένας Έλληνας Χριστιανός επίσκοπος γνωστός για τα θαύματα και τα δώρα που μοίραζε κρυφά. Τώρα είναι ο πολιούχος των μικρών παιδιών, των ναυτικών, των εμπόρων  και των φοιτητών. Γνωστός ο Νικόλαος  για τα θαύματά του, συγκρίνεται με τον Άγιο Βασίλη.

Γιατί τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι το βράδυ στις 5 του Δεκέμβρη; Δεν έχει ο Άγιος Παπούτσια;

Μα φυσικά και έχει. Το έθιμο ξεκίνησε γιατί ο Άγιος άφηνε (μυστικά) δώρα στα παπούτσια των ανθρώπων που τα είχαν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους, αργά τη νύχτα. Τα παιδιά παραδοσιακά αφήνουν τις μπότες τους έξω από το σπίτι, αλλά και τα παπούτσια ή οι κάλτσες είναι αρκετές για εκείνους που δεν έχουν μπότες.

Και οι μπότες πρέπει να γυαλιστούν πρώτα;

Οπωσδήποτε. Οι βρώμικες μπότες είναι απαράδεκτες. Τα παιδιά πρέπει να γυαλίσουν τις μπότες τους για να δείξουν ότι είναι καλά παιδιά. Συνήθως τοποθετούν ένα μόνο έξω από την πόρτα τους, ώστε να μην εμφανίζονται πολύ άπληστοι.

Τις γυαλίσατε; Οκ… Και μετά;

Σύμφωνα με το μύθο, ο Άγιος Νικόλαος έρχεται στη μέση της νύχτας με ένα γαϊδούρι ή ένα άλογο και αφήνει μικρές “απολαύσεις” – όπως νομίσματα, σοκολάτα, πορτοκάλια και παιχνίδια – για το καλό των παιδιών.

Τι παίρνουν τα άτακτα παιδιά;

Αυτό εξαρτάται από τις διάφορες οικογενειακές παραδόσεις. Μερικές φορές ο Άγιος Νικόλαος αφήνει μόνο ένα ξύλινο “κοντάρι”  στο πορτμπαγκάζ, δήθεν για να δέρνουν τα παιδιά (μόνο για να τρομάζουν και όχι για χρήση), για να δείξει ότι το παιδί δεν αξίζει δωράκι. Σε άλλες οικογένειες, ένας άνδρας μεταμφιεσμένος ως Άγιος Νικόλαος θα επισκεφθεί την οικογένεια ή το σχολείο του παιδιού μόνος του με απειλητικό βλέμμα αμφισβητώντας τα παιδιά σχετικά με τη συμπεριφορά τους.

Πως είναι η εμφάνισή του;

Συνήθως απεικονίζεται με ένα μακρύ λευκό μούσι, μίτρα επισκόπου και ένα κόκκινο μανδύα και μερικές φορές με ένα σακί πάνω από τον ώμο του και μια ράβδο στο χέρι του.

Μήπως ο Άγιος Νικόλαος ξανάρχεται την παραμονή των Χριστουγέννων;

Όχι! Ο Άγιος Βασίλης ή ο Santa Claus, ή ο Weihnachtsmann, συνήθως έρχεται στα γερμανικά σπίτια το απόγευμα της Παραμονής των Χριστουγέννων.

Frohen Nikolaus!