Μπορεί οι Χριστουγεννιάτικες αγορές να έχουν ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία, όμως η επίσημη πρώτη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου ξεκινά σήμερα για τους Γερμανούς. Είναι η πρώτη μέρα του Advent.

Το Advent, λέξη προερχόμενη από τη λατινική adventus που σημαίνει άφιξη, είναι η Δεύτερη Έλευση στα ελληνικά. Σχετίζεται με το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα, κατά το οποίο οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χρηστού. Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει πάντα 4 Κυριακές που γιορτάζονται παίρνοντας την ονομασία πρώτη, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα. Παράλληλα παραπέμπει στην ενανθρώπιση του Κυρίου, αλλά υπενθυμίζει συγχρόνως ότι οι Χριστιανοί πρέπει να περιμένουν και τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χρηστού (Δευτέρα Παρουσία). 

Σύμφωνα με την καθολική, αλλά και την ευαγγελική παράδοση με την πρώτη Κυριακή της Advent ξεκινά και το εκκλησιαστικό έτος. Πάρα πολλές οικογένειες στολίζουν τότε το σπίτι τους με ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι με τέσσερα κεριά, το λεγόμενο Adventskranz. Κάθε Κυριακή ανάβουν από ένα, μέχρι τελικά να ανάψουν όλα τα κεριά στο στεφάνι. 

©sp4764-stock.adobe.com

Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες έχουν ένα χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο, γι‘ αυτή την περίοδο, που ονομάζεται Adventskalender. Πρόκειται για μια παράδοση που μετράει πάνω από αιώνα.

Πώς ήταν το Adventskalender στο παρελθόν και πώς σήμερα; 

Τα ημερολόγια της περιόδου του Advent ήταν ευρέως διαδεδομένα ήδη από τον 20ο αιώνα. Συνηθίζονταν να είναι μία εικόνα ενός σπιτιού με παραθυράκια και πόρτες με αρίθμηση από το 1 έως το 24. Τα παιδιά μπορούσαν να ανοίγουν ένα από αυτά τα «πορτάκια» κάθε μέρα. Το τελευταίο πορτάκι που άνοιγαν ήταν το νούμερο 1 στις 24 Δεκεμβρίου, και βρισκόταν συνήθως στη φάτνη με την Παρθένο Μαρία και τον Ιωσήφ, με το θείο βρέφος. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η αρίθμηση ξεκινά από το νούμερο 1 και καταλήγει στο 24 στις 24 Δεκεμβρίου.

Σήμερα μπορείτε να βρείτε διαφόρους τύπους Adventskalender: μικρά σακουλάκια, κάλτσες ή βαζάκια γεμάτα καραμέλες. Τα παιδιά επιτρέπεται να τα ανοιγουν και να γεύονται ένα κάθε μέρα. 

Επίσης όλο και περισσότερα σχολεία σχεδιάζουν τεράστια Adventskalender: ένα ολόκληρο παράθυρο αντιπροσωπεύει μια μέρα και ο αντίστοιχος αριθμός τυπώνεται στο παράθυρο. Έτσι όλα τα χωριά και οι περιοχές μπαίνουν στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. 

Τι άλλα έθιμα υπάρχουν;

Πίσω από πολλά παράθυρα σπιτιών μπορείτε να δείτε κηροπήγια σε τοξοειδές ή τρίγωνο σχήμα, τα επομοναζόμενα ως Lichterbögen. Αυτά θα λάμπουν όλη την εποχή του Advent και είναι ως επι το πλείστον ηλεκτρικά. Παραδοσιακά το έθιμο γιορτάζονταν με κεριά, αλλά πλέον έχουν αντικατασταθεί από λαμπάκια και led για λόγους ασφαλείας. 

Στο παρελθόν, το Advent εορτάζονταν πιο «εσωτερικά»: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία και διάβαζαν ιστορίες στο σπίτι, όμως αυτό εκλείπει με τα χρόνια.