Κάθε χρόνο στις 11/11, στις 11:11, ξεκινά επίσημα η νέα καρναβαλική περίοδος στη Γερμανία. Χιλιάδες μασκαρεμένοι με πολύχρωμες μεταμφιέσεις ξεχύνονται στους δρόμους αρκετών γερμανικών πόλεων. Είναι η αρχή της «Πέμπτης Εποχής».
Η Πέμπτη Εποχή έχει πολλά ονόματα: Στη Βαυαρία, την Αυστρία και τη Σαξονία χρησιμοποιείται ο όρος «Fasching». Προέρχεται από το «νηστεία», οπότε γίνεται το τελευταίο σερβίρισμα οινοπνευματωδών ποτών πριν τη Σαρακοστή. Σε μέρη της Βαυαρίας, της νοτιοδυτικής Γερμανίας και της Ελβετίας, από την άλλη, γιορτάζεται το «Fastnacht/Fasnacht». Ως «Karneval» αναφέρεται στη Ρηνανία. Η λέξη προέρχεται πιθανότατα από τη μέση λατινική «carne levare», που σημαίνει «πάρτε το κρέας».
Ο αριθμός 11 δεν είναι τυχαίος για την καρναβαλική εποχή, γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε 11 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.
1.Η σημασία των έντεκα
Από τον Μεσαίωνα ο αριθμός έντεκα αντιπροσωπεύει την υπέρβαση και την αμαρτία. Ένας αριθμός όπως αυτός με τα επαναλαμβανόμενα ψηφία είναι γνωστός ως Schnapszahl (αριθμός schnapps) στα γερμανικά. Η προέλευση του όρου αυτού φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι όταν πίνεις τα βλέπεις διπλά (!!!) ή με τα drinking games. Και οι γλεντζέδες σίγουρα θα ξεσαλώσουν αυτές τις ημέρες.

2. Tο Hoppeditz ξυπνάει
Το Hoppeditz είναι η μασκότ του καρναβαλιού στο Ντίσελντορφ. Στις 11:11 π.μ. ακριβώς, το Hoppeditz ξυπνάει μπροστά στο δημαρχείο και αναγγέλει την έναρξη της «Πέμπτης Εποχής». Στη συνέχεια οι καρναβαλιστές ξεχύνονται στις pubs της πόλης και γιορτάζουν τη νέα καρναβαλική περίοδο με τραγούδια, χορούς και ποτά.

3. Η Tριανδρία της Κολωνίας (Das Kölner Dreigestirn)
Ενώ στα περισσότερα καρναβαλικά κέντρα ένα βασιλικό ζευγάρι άρχει των εορταστικών εκδηλώσεων, στην Κολωνία το κάνει ένα τρίο αποτελούμενο από την κόρη, τον πρίγκιπα και τον αγρότη. Το τρίο αυτό απαρτίζεται αποκλειστικά από άντρες. Χαρακτηριστική είναι η ιαχή «Alaaf» που η τριανδρία ξεστομίζει τρεις φορές προς το πλήθος.

4. Οι «Κεφάλες» του Μάιντς
Η εποχή καρναβαλιού του Μάιντς ανοίγει κραυγάζοντας «Helau». Οι χαρακτηριστικές φιγούρες με τα τεράστια κεφάλια, που ονομάζονται «Schwellköppe», είναι πάντα μέρος της μεγάλης πομπής. Όλοι κατευθύνονται προς τη Schillerplatz όπου διαβάζεται το «σύνταγμα των ανόητων». Το άρθρο 4 δηλώνει ότι «κάθε ανόητος που είναι επίσης ανόητος όταν είναι νηφάλιος θα επαινεθεί».

5. Καρναβάλι στο Κότμπους
Η ανατολική πόλη Κότμπους έρχεται να διαψεύσει τη φήμη ότι το Καρναβάλι γιορτάζεται μόνο στη Δυτική Γερμανία. Στις 11/11, οι χορευτές, γνωστοί ως Funkenmariechen, χορεύουν ανεβάζοντας τα πόδια τους ψηλά στον αέρα και ο δήμαρχος παραδίδει το κλειδί της πόλης.
6. Καρναβαλιστικές σκηνές
Μετά την φαντασμαγορική έναρξη της καρναβαλικής περιόδου στις 11/11, τα πράγματα είναι αρκετά ήσυχα κατά την διάρκεια του Advent. Αλλά με τη νέα χρονιά, η ένταση ανεβαίνει ξανά: οι καρναβαλικές κοινωνίες προσκαλούν κόσμο σε μεγάλες καρναβαλιστικές σκηνές. Stand up comedy shows, μουσική, τραγούδια και γέλια έρχονται ξανά στο προσκήνιο.
7. Weiberfastnacht, η ημέρα των γυναικών
Στην Weiberfastnacht, την ημέρα των συζύγων γυναικών, οι γυναίκες παίρνουν τα ινία του καρναβαλιού. Την Πέμπτη πριν από την Καθαρά Δευτέρα – φυσικά στις 11:11 π.μ. – οι γυναίκες κατακλύζουν τους δρόμους και οι έξι «τρελές μέρες» ξεκινούν.
8. Bützchen
Φυσικά, οι άντρες μπορούν επίσης να πάρουν μέρος στo Weiberfastnacht, αλλά πρέπει να προσέχουν γιατί η παράδοση προστάζει τις γυναίκες να κόβουν τις γραβάτες τους. Τουλάχιστον παίρνουν ένα Bützchen, ή ένα μικρό φιλί, σε αντάλλαγμα, τιμής ένεκεν της διασκέδασης.
9. Rosenmontag
Οι παρελάσεις της Rosenmontag, ή αλλιώς καθαράς Δευτέρας, είναι το επίκεντρο της καρναβαλικής περιόδου, ειδικά στις πόλεις της Ρηνανίας. Χιλιάδες θεατές ξεχύνονται στους δρόμους με τα άρματα (Rosenmontagwagen) πετώντας λουλούδια και γλυκά στα πλήθη.
10. Schwäbisch-alemannische Fastnacht
Οι χειροποίητες μάσκες είναι ένα χαρακτηριστική διαφορά του καρναβαλιού της νοτιοδυτικής Γερμανίας από αυτή της Ρηνανίας. Οι μεγάλες πομπές την Καθαρά Δευτέρα και την Τρίτη, ονομάζονται Narrensprünge – που κυριολεκτικά σημαίνει «τα άλματα ανόητων». Οι συμμετέχοντες χοροπηδούν στους δρόμους. Το Narrensprung του Ροτβάιλ είναι το πιο διάσημο.
11. Aschermittwoch
Το Hoppeditz δεν ανοίγει μόνο την καρναβαλική περίοδο στο Ντίσελντορφ αλλά και την κλείνει. Παραδοσιακά, το ομοίωμά του καίγεται ή θάβεται σε ένα φέρετρο την Aschermittwoch εν μέσω κλάματος και θρήνου. Συνοδεύεται από την ελπίδα ότι ο Hoppeditz θα ξαναγυρίσει και θα αναγγείλει ξανά την «Πέμπτη Εποχή» την επόμενη 11η Νοεμβρίου.
Με πληροφορίες από allesgr.de / Deutsche Welle