Ο κολοσσός της μόδας, Zara, που έχει κατακτήσει τον κόσμο και δεν γνωρίζει σύνορα, αφού το brand είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμο, επεκτείνεται σε 98 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Zara, μια εταιρεία με ετήσιες πωλήσεις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρωτοστάτησε και τελειοποίησε την τέχνη της γρήγορης μόδας. Οι 300 σχεδιαστές της Zara αναδεικνύουν 12.000 νέα σχέδια κάθε χρόνο και για τα πιο περίτεχνα κομμάτια, χρειάζονται μόλις έξι εβδομάδες για να φτάσουν από το χαρτί στα ράφια.

Ο όμιλος έχει παρουσία σε 98 χώρες του πλανήτη, ελέγχει 6.570 καταστήματα, απασχολεί 128.000 ανθρώπους παγκοσμίως, και το 2018 οι πωλήσεις του άγγιξαν τα 26,15 δις. ευρώ.

Amancio Ortega Gaona, ο αυτοδημιούργητος βασιλιάς της φθηνής μόδας

Ο ταπεινής καταγωγής Ισπανός Amancio Ortega Gaona είναι ο ιδρυτής και βασικός ιδιοκτήτης του ομίλου ένδυσης Inditex (γνωστό ως Zara) που έχει περικυκλώσει την υδρόγειο με περισσότερα από 6 χιλιάδες καταστήματα ρούχων.

Ο 82χρονος σήμερα κ. Ortega είναι κλασικό παράδειγμα δαιμόνιου αυτοδημιούργητου ανθρώπου, που ελέγχεται αν έχει καν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Ίσως είναι ο πιο χαμηλών τόνων μεγιστάνας, καθώς οι σχέσεις του με τη δημοσιότητα είναι ελάχιστες και «αναγκαστικές».

Ξοδεύει ακόμη τον περισσότερο χρόνο του στην Κορούνια, μια πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας, στο σπίτι του, που βρίσκεται πάνω στην παραλιακή της πόλης. Δεν έχει αναλύσει ποτέ δημοσίως την επιχειρηματική του αντίληψη, ούτε το «μυστικό» του για το πως έφτιαξε από το μηδέν, μια προσωπική περιουσία που σήμερα αγγίζει τα 64 δισ. ευρώ.

Ο νεαρός Ortega ξεκίνησε να δουλεύει στα 13 του, ως παιδί για τα θελήματα σε μια βιοτεχνία πουκαμίσων. Το 1963 μαζί με την πρώτη του σύζυγο Rosalia Mera, ξεκίνησαν μια μικρή δική τους επιχείρηση, μια «οικοτεχνία» ραφής μπουρνουζιών και εσωρούχων.

Πάλεψαν όμως και δημιούργησαν σύντομα την πρώτη μικρή, δική τους μονάδα παραγωγής ρούχων για τρίτους, μια πρακτική που ακολουθούσαν και πολλοί άλλοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες χώρες του Νότου.

Ο Ortega ωστόσο, γρήγορα κατάλαβε ότι με την παραγωγή φασόν, δεν θα πάει μακριά. Έτσι, έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει δικά του επώνυμα ρούχα και να αποκτήσει «βιτρίνα».

Ήθελε να τα ονοματίσει Zorbas

Το πρώτο κατάστημα που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Κορούνια το 1975 -και ακόμη παραμένει σε λειτουργία- ο Ortega ήθελε να το βαφτίσει Zorbas.

Όμως, ένα καφενείο δύο τετράγωνα πιο κάτω είχε προλάβει τον ίδιο τίτλο, και ανάγκασε τον Ortega να το ξανασκεφτεί. Τελικά, επέλεξε να δώσει την επωνυμία Zara, όνομα που δεν σημαίνει κάτι, απλώς του φάνηκε εύηχο.

Αυτή την τακτική ακολούθησε και για όλες τις υπόλοιπες αλυσίδες που ενέταξε στον όμιλο (ZaraHome, Massimo Dutti, Stradivarious, Bershka, Oysho, Pull&Bear, Uterque).