Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας που δεν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις είναι εν μέρει αντισυνταγματική, σύμφωνα με ανώτατο δικαστήριο.

Οι κυρώσεις στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας θεωρούνται παράνομες

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με έδρα την Καρλσρούη αποφάσισε την Τρίτη ότι είναι παράνομο να επιβληθούν μακροπρόθεσμες περικοπές στο επίδομα ανεργίας II (ευρύτερα γνωστό ως Hartz IV) όταν οι δικαιούχοι θεωρούνται μη συνεργάσιμοι.

Στο σημερινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι αιτούντες εργασία που δεν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να δεχθούν κυρώσεις ως τιμωρία. Εάν δεν εμφανιστείτε για μια συνέντευξη, εάν απορρίψετε δουλειά ή αν χάσετε ευκαιρίες κατάρτισης, μπορεί να έχετε κυρώσεις με μείωση έως και 30% του επιδόματος για μια περίοδο τριών μηνών. Εκείνοι που το κάνουμε επανειλημμένα μπορούν να χάσουν εώς και το 60% του επιδόματος ή να κοπεί τελείως. Εάν είστε ηλικίας κάτω των 25 ετών, οι κανόνες είναι ακόμη πιο αυστηροί.

- ADS -


Το δικαστήριο κρίνει ότι οι περικοπές άνω του 30% είναι αντισυνταγματικές

Στην ετυμηγορία του, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μια περικοπή άνω του 60%παραβιάζει το Γερμανικό Σύνταγμα (Βασικός Νόμος), δεδομένου ότι «παραβιάζει το ελάχιστο βιοτικό επίπεδο που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του 60 ή ακόμη και του 100% είναι παράλογη. Ενώ οι περικοπές κατά 30% θεωρήθηκαν επιτρεπτές σε περιπτώσεις όπου δεν θα προκαλούσαν «ακραίες δυσκολίες». Οι δικαστές συνέστησαν, επίσης, να μειωθεί η διάρκεια των τριών μηνών και η επιβολή κυρώσεων να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των Jobcenters.

Hartz IV: Παροχές ανεργίας στη Γερμανία

Το Hartz IV – ένας συνδυασμός κοινωνικής πρόνοιας και παροχών μακροχρόνιας ανεργίας – προωθήθηκε από την κυβέρνηση του Gerhard Schröder το 2005 ως μέρος ενός πακέτου εργατικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της ανερχόμενης ανεργίας στη Γερμανία.

Παρόλο που ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο – αναμφίβολα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Schröder έχασε από την Angela Merkel στις γενικές εκλογές του 2005 – οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι τα ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία είναι χαμηλά κάτι που το κρίνει ως αποτελεσματικό. Οι επικριτές του, από την άλλη πλευρά, λένε ότι ωθεί τους ανθρώπους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, με χαμηλούς μισθούς και επιδεινώνει περαιτέρω τη εισοδηματική ανισότητα στη Γερμανία.

Οι παροχές του Hartz IV ανέρχονται σε 424 ευρώ το μήνα για έναν ενήλικα. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, στη Γερμανία περίπου 5,6 εκατομμύρια άτομα ζούσαν με παροχές κοινωνικής πρόνοιας στο τέλος του 2018 – 5,7% λιγότερα από ό, τι το 2017. Το 2018, συνολικά από 710.000 αποδέκτες δέχθηκαν κυρώσεις, εκ των οποίων 172.000 ήταν κάτω των 25 ετών και 72.000 ήταν μονογονείς.

- ADS -