Ψυχολογία: Πώς να γίνουμε αφεντικά του μυαλού μας!

Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι σήμερα η μεγαλύτερη επιδημία που πλήττει εργαζομένους και ηγέτες στις επιχειρήσεις.

660

Η Linda Ray, thought leader, συγγραφέας και coach, επισκέφθηκε την Αθήνα για να μιλήσει σε ένα σεμινάριο της εταιρείας συμβουλευτικής καθοδήγησης ηγετών Sargia Partners, για τη μάστιγα της εποχής και δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς να γίνουμε αφεντικό του μυαλού μας.

Ας δούμε μερικά στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες, τα οποία αναφέρει η Λίντα Ρέι:

  • Σήμερα αποσπόμαστε από την εργασία μας περίπου κάθε πέντε λεπτά, είτε λόγω κάποιας εσωτερικής αφορμής -πείνα ή προσωπικές σκέψεις- είτε κάποιας εξωτερικής, όπως η παρέμβαση από έναν συνάδελφο ή η ειδοποίηση για νέο mail.
  • Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ροής, πλήρως συγκεντρωμένοι, και κάποιος ή κάτι μας διακόψει, μπορεί να χρειαστούμε έως και 23 λεπτά για να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση.
  • Το multi-tasking είναι καταστροφή για την αποδοτικότητα: το IQ των ανθρώπων την ώρα που ασχολούνται με πολλές εργασίες ταυτόχρονα πέφτει περίπου 15 πόντους και η αποδοτικότητά τους είναι αντίστοιχη με κάποιον που θα κάπνιζε μαριχουάνα ή θα εργαζόταν άυπνος.

Σκεφτείτε τώρα πόσο δύσκολη γίνεται ξαφνικά οποιαδήποτε πνευματική εργασία στην εποχή των open-space γραφείων, των mail και των κοινωνικών δικτύων, του υπερβολικού όγκου πληροφορίας και του multi-tasking.

Η συγκέντρωση που απαιτείται για να κάνει κανείς «βαθιά δουλειά», όπως την ονομάζει ο συγγραφέας Καλ Νιούπορτ, γίνεται σχεδόν ακατόρθωτη, την ίδια στιγμή που θεωρείται όλο και πιο πολύτιμη για την οικονομία μας. Όπως λέει η Ray, «οι λίγοι που θα καταφέρουν να αναπτύξουν αυτή την ικανότητα και θα την κάνουν πυρήνα της εργασιακής τους ζωής είναι που θα διαπρέψουν». Πώς μπορεί όμως να το κάνει αυτό κανείς υπό τις απαιτητικές συνθήκες των σημερινών επιχειρήσεων, όπου οι εργαζόμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να αποδίδουμε τα μέγιστα με πολύ λιγότερα, ενώ είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι; Το στρες και το άγχος αυξάνονται κατακόρυφα, επηρεάζοντας αρνητικά όχι μόνο την αποδοτικότητά μας, αλλά και την ψυχολογία μας. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 59% των εργαζομένων είναι σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι, ενώ συχνά τους λείπουν το κίνητρο και η ικανοποίηση από την εργασία.

Η Λίντα Ρέι προσφέρει κάποιες πρακτικές συμβουλές

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε αυτό που εκείνη αποκαλεί «νοημοσύνη της προσοχής» (attentional intelligence). Η εξάσκησή της σε βάζει στο τιμόνι του μυαλού σου.

  • Το μυστικό είναι αρχικά να παρατηρείς πώς αισθάνεσαι κάθε στιγμή – αν είσαι χαρούμενος ή αγχωμένος.
  • Έπειτα να παρατηρείς πού είναι το μυαλό σου και τέλος
  • πού είναι συγκεντρωμένη η προσοχή σου και πόσο αυτό συνάδει με τους στόχους σου.

Αν η προσοχή σου δεν είναι εκεί που θα απέδιδε περισσότερο, πρέπει σιγά-σιγά να τη στρέφεις προς τα εκεί. Χρειάζεται πολλή εξάσκηση όμως και, όπως ένας μυς που γυμνάζεις, βελτιώνεται με το χρόνο. «Εγώ θα πρότεινα αρχικά έναν αναλυτικό έλεγχο προσοχής», λέει η Ρέι. «Πού εστιάζεις κάθε στιγμή της ημέρας σου; Θα εκπλαγείτε από το πόσο χρόνο π.χ περνάτε στον έλεγχο των μέιλ. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι περνούν 26% του εργασιακού τους χρόνου γι’ αυτό. Βρείτε τις πιο αποδοτικές ώρες της ημέρας σας και προγραμματίστε για εκείνες τις ώρες τις πιο απαιτητικές εργασίες σας».

Έπειτα, μειώστε ό,τι σας αποσπά. Κλείστε τις ειδοποιήσεις των μέιλ ή των κοινωνικών δικτύων. Κάντε αυτό που η Ρέι αποκαλεί «εργασιακά σπριντ». ∆ουλέψτε συγκεντρωμένα για 20-25 λεπτά και διακόψτε για λίγο. Το μυαλό ψάχνει για κάτι καινούργιο κάθε περίπου 20 λεπτά. Ικανοποιήστε αυτή την ανάγκη κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο ή κάνοντας μια άλλη δουλειά. Όταν νιώθετε ότι έχετε εξαντληθεί, κάντε μια βόλτα. Ρυθμίστε δύο με τρεις συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που θα ελέγχετε τις ειδοποιήσεις σας ή θα επιτρέπετε στους συναδέλφους να σας διακόπτουν. Ακόμη και ένας αναζωογονητικός 20λεπτος ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα για την παραγωγικότητα.

Είναι όμως οι επιχειρήσεις και οι επικεφαλής τους έτοιμοι για τέτοιου είδους αλλαγές; «Αυτός ο νέος τρόπος δουλειάς απαιτεί αλλαγή και στον τρόπο σκέψης. ∆εν θα είναι εύκολο, όμως τα οφέλη είναι ορατά και στηρίζονται και σε επιστημονικά δεδομένα. Το πρώτο βήμα είναι να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους στο πώς λειτουργεί το μυαλό και το πώς οι τρέχουσες πρακτικές μειώνουν την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Τον «χορό» της αλλαγής πρέπει να τον σύρουν οι επικεφαλής, οι CEO. Όσοι ολιγωρήσουν σε αυτό θα μείνουν πίσω από τους πιο καινοτόμους ανταγωνιστές τους».

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 59% των εργαζομένων είναι σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τα χαμηλά ποσοστά σε θέματα εστίασης και συγκέντρωσης, τα στελέχη στην Ελλάδα φαίνεται ότι στέκονται γερά στα πόδια τους όσον αφορά στην παρακίνηση και στον αυτοέλεγχο. Το 84% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στη διαίσθησή τους, ενώ και η παρακίνηση που νιώθουν για το έργο τους είναι, επίσης, σε υψηλά επίπεδα (83%). Επιπλέον, 73% όσων απάντησαν το ερωτηματολόγιο της έρευνας δήλωσαν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο των συναισθημάτων τους.

Έτσι, η έλλειψη εστίασης και η εμμονή στο multitasking, σε συνδυασμό με την κούραση, στερεί από τα στελέχη την απαραίτητη ενέργεια την οποία θα μπορούσαν να επενδύσουν συνειδητά σε περισσότερο δημιουργική και στρατηγική κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση και στη δημιουργικότητα παίζει επίσης και η φυσική κατάσταση, στην οποία τα στελέχη σκοράρουν αρκετά χαμηλά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 51% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ασκείται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ενώ μόλις το 54% δίνει στον εαυτό του χρόνο για δημιουργική και στρατηγική σκέψη.