Η παρέα νέων με αναπηρίες που έστησε επιχείρηση με σνακ

Αφού κανείς δεν τους προσλάμβανε πωλούν τις δικές τους μπάρες και ονειρεύονται να τις δοκιμάσει ο Αντετοκούνμπο

878

Μια παρέα νέων με αναπηρίες φτιάχνουν και πωλούν τις δικές τους μπάρες δημητριακών στην Αθήνα σε πείσμα όσων δεν τους προσλάμβαναν. Η φοίτηση νέων με αναπηρίες σε Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τους παρέχει γνώση κι εξάσκηση σε αρκετά ρεαλιστικές συνθήκες και τη δυνατότητα, ανάλογα με το δυναμικό τους, να μεταφέρουν όσα κατέκτησαν σε ένα προσαρμοσμένο εργασιακό περιβάλλον. Η ιδέα όμως ότι όλες αυτές οι δεξιότητες που τα παιδιά τους κατέκτησαν θα έσβηναν σιγά-σιγά με την αποφοίτησή τους αν δεν έβρισκαν το πεδίο να εξασκηθούν, κινητοποίησε μια ομάδα γονείς και εκπαιδευτικούς να βρουν ένα δρόμο για εκείνα. Με αφορμή αυτή τη συνειδητοποίηση στήθηκε η 3S School Synergy Snacks, από αγάπη και σεβασμό στους ανθρώπους με εγγενείς δυσκολίες, αλλά και σε πείσμα όλων όσων γύρω φαίνονται δύσκολα. 

Τα μέλη της ομάδας, Γιάννης Χατζηαργυρίου, Ελένη Αλμπέρτου, Μιχάλης Σιδέρης, Γιώργος Βραδής

Στην κοινωνική αυτή συνεταιριστική επιχείρηση, 4 νέοι με αναπηρίες όπως η νοητική στέρηση και ο αυτισμός, ηλικίας 22-24 ετών, η Ελένη, ο Γιάννης, ο Μιχάλης και ο Γιώργος, ασχολούνται με την παραγωγή και τη συσκευασία μπάρας δημητριακών από σουσάμι, αμύγδαλα, φιστίκια, ελιά και μέλι εμπνευσμένη από τον Ηλία Μαμαλάκη. Πόσο εύκολο είναι όμως το «επιχειρείν» για κάποιο νέο άτομο, ειδικά αν πρόκειται για ΑμεΑ; Η κυρία Βάσω Ευαγγέλου, μητέρα του Γιάννη που εργάζεται στην ΚοινΣΕπ 3S (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), εξηγεί στην ATHENS VOICE με ποιον τρόπο ανοίχτηκε αρχικά αυτό το μονοπάτι για τα παιδιά, που πλέον… μοιάζει με δρόμο.

«Στην Ελλάδα, σήμερα, το επιχειρείν είναι ούτως ή άλλως δύσκολο. Ακόμη πιο δύσκολο όμως είναι για ανθρώπους με πολλούς περιορισμούς και διανοητικές δυσκολίες. Το ίδιο και γι’ αυτούς που στέκονται δίπλα τους, που είναι το μυαλό και η φωνή τους». Με όσα μας λέει η κ. Βάσω κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Είναι γνωστό ότι υπάρχει ιδιαίτερα χαμηλή απασχολησιμότητα για τους νέους με διανοητικές αναπηρίες στην Ελλάδα. 
Απασχολούνται κυρίως σε οικογενειακές ή φιλικές επιχειρήσεις και είναι μόλις τα τελευταία χρόνια που έχουν ιδρυθεί ορισμένες ΚοινΣΕπ ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ακόμα και τότε, όμως, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι δυσανάλογες των νέων ΑμεΑ που είναι σε θέση και επιθυμούν να εργαστούν. Όπως διαπιστώνει η κ. Βάσω, «αν και ο νομοθέτης προέβλεψε την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση για να διευκολύνει την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρίες και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους στην εργασία, που είναι βασικό στοιχείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η γραφειοκρατία και η ευθυνοφοβία καλά κρατούν, κάνοντας ενίοτε τη ζωή μας αρκετά δύσκολη».

Οι νέοι ασχολούνται με την παραγωγή και συσκευασία ενός προϊόντος με πρώτη ύλη αμύγδαλα, φιστίκια, ελιά και μέλι, εμπνευσμένο από τον Ηλία Μαμαλάκη.

Τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να ιδρύσουν την «3S School Synergy Snacks» αν δεν είχαν συμμετάσχει πριν από δύο χρόνια στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του Junior Achievement Greece. Οι εκπαιδευτικοί που ανέλαβαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρατήρησαν ότι οι μαθητές που συμμετείχαν, είδαν μέσα σε λίγους μήνες πολύ πιο θετικά τη ζωή τους και τις δυνατότητές τους και έτσι συνειδητοποίησαν ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν ένας «θησαυρός» που έπρεπε να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των μαθητών. Oι συμμετέχοντες καλλιέργησαν τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες. Γνώρισαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν δομές σύνδεσης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς, σωματεία, Μ.Κ.Ο., εθελοντές από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Έμαθαν να παράγουν και να προωθούν το δικό τους προϊόν, να συμμετέχουν σε εμπορικές συναλλαγές. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μάλιστα τιμήθηκε στα Education Business Awards στην κατηγορία Νεανική Επιχειρηματικότητα.

Με βάση τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» ήταν που προέκυψε η ιδέα της ίδρυσης και λειτουργίας της ΚοινΣEπ. Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με την επιχείρηση των παιδιών να καταρρίπτει όλες τις προκαταλήψεις που αφορούν τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρίες. «Πρόκειται για ένα νόστιμο και υγιεινό προϊόν και μια ομάδα νέων εργαζόμενων που μας κάνουν περήφανους κάθε μέρα. Ταμπού πάντα θα υπάρχουν, αλλά βασίζονται στην άγνοια ή στην ελλιπή ενημέρωση. Ευτυχώς, ζούμε σε εποχές που η κοινωνία είναι πιο ανοιχτή και η ιδέα της απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες δεν είναι ουτοπική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια χρειάζονται και συνέργειες με άλλους φορείς που θα ενισχύουν και θα προβάλλουν τις ικανότητες ανθρώπων με αναπηρία. Τα παιδιά μάλιστα ονειρεύονται να δοκιμάσει από τις μπάρες τους ο Γιάννης Αντετοκούμπο! Ποιος άλλος μπορεί να συμβολίσει καλύτερα ότι αυτό που φαίνεται άπιαστο μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δουλειά και όραμα;» μας μεταφέρφει η κυρία Βάσω.

Η υγιεινή μπάρα της «3S School Synergy Snacks» που «μας γεμίζει ενέργεια και έχει κοινωνική γεύση» όπως γράφει, πωλείται σε συγκεκριμένα καταστήματα όπως στην ΚοινΣΕπ Παντοκαφενές στο Παλαιό Φάληρο, στο κυλικείο του Ωδείου Αθηνών, σε καταστήματα στον Βόλο και στη Μυτιλήνη, ενώ γίνονται προσπάθειες για την πώληση της μπάρας και σε άλλους χώρους όπως σε κυλικεία σχολείων και επιχειρήσεων, ως εταιρικό δώρο, σε εκδηλώσεις, ως κέρασμα σε γάμους, βαφτίσεις κ.λπ. Η παραγωγή είναι προς το παρόν μικρή –περίπου 500 μπάρες το μήνα– με την προοπτική να αυξηθεί ανάλογα με τη ζήτηση ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Η τιμή χονδρικής είναι 1,10 ευρώ & ΦΠΑ.

Η ομάδα του “3S School Synergy Snacks“

Το όραμα κάθε ελληνικής μικρής ή μεσαίας επιχείρησης σήμερα είναι να καθίσταται βιώσιμη. Αυτό θέλουν και η Ελένη, ο Γιάννης, ο Μιχάλης και ο Γιώργος. Τη δυνατότητα δηλαδή να απασχολούνται ως εργαζόμενοι ΑμεΑ όχι περιστασιακά αλλά σε βάθος χρόνου, η επιχείρησή τους να αυξήσει τις πωλήσεις, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσουν μελλοντικά το δικό τους επαγγελματικό παρασκευαστήριο με περισσότερες θέσεις εργασίας. Όπως λέει και η 23χρονη Ελένη: «Αν και η ζωή μου ήταν δύσκολη, κατάφερα να πετύχω αυτό που ζητούσε η ψυχή μου. Ένα πτυχίο μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής που μου έδωσε κάποια εφόδια και το προνόμιο να συνεχίσω την πορεία μου επαγγελματικά. Οι δυσκολίες που συναντάμε με την ομάδα μου μας κάνουν πιο δυνατούς και μας φέρνουν πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας. Ευχαριστούμε όσους μας υποστηρίζουν σ’ αυτό το ξεκίνημα».

Text Κατερίνα Καμπόσου