Ευκολότερη θα είναι η επισκευή των οικιακών συσκευών χάρη στους νέους κανονισμούς που υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.   

Από το 2021, οι κατασκευάστριες εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να φτιάχνουν τα προϊόντα τους έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαθέτουν ανταλλακτικά για τουλάχιστον μία δεκαετία. Οι κανονισμοί αφορούν πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ψυγεία, αλλά και συσκευές φωτισμού. Ωστόσο, όσοι προασπίζονται το «δικαίωμα στην επισκευή» των συσκευών ασκούν κριτική στους νέους κανονισμούς καθώς οι συσκευές θα πρέπει να επισκευάζονται από επαγγελματίες και όχι από τους ίδιους τους χρήστες.   

Οι νέοι κανονισμοί θεσπίζονται μετά από παράπονα εξοργισμένων καταναλωτών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική οι οποίοι κατήγγειλαν ότι οι συσκευές τους παρουσίαζαν βλάβες λίγο μετά το πέρας της εγγύησης. Οι καταναλωτές με δυσκολία μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, ή να βρουν κάποιον άλλον για να το κάνει σε προσιτή τιμή, και έτσι αναγκάζονταν να αγοράσουν νέες συσκευές. Το αποτέλεσμα είναι αφενός η δημιουργία περισσότερων απορριμάτων και αφετέρου η συμβολή στην υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς αέρια του θερμοκηπίου απελευθερώνονται κατά την παρασκευή των νέων συσκευών. Στις ΗΠΑ περίπου 20 πολιτείες προετοιμάζουν ανάλογες νομοθεσίες.   

Σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά στάνταρτ, οι κατασκευαστές θα πρέπει να δημιουργούν ανταλλακτικά, όπως πόρτες και θερμοστράτες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους επαγγελματίες που επισκευάζουν τις συσκευές. Αυτά τα μέρη των συσκευών θα πρέπει να προσεγγίζονται με κοινά εργαλεία χωρίς η συσκευή να κινδυνεύει με νέες ζημιές. Οι υποστηρικτές του «δικαιώματος στην επισκευή» υποστηρίζουν ότι και στους μεμονωμένους καταναλωτές θα πρέπει να επιτρέπεται να αγοράζουν ανταλλακτικά και να επισκευάζουν μόνοι τους τις συσκευές τους. Οι παρασκευάστριες εταιρείες αντιτείνουν πως κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο ρίσκο.   

Υπολογίζεται πως τα νέα ευρωπαϊκά στάνταρτ θα εγγυούνται ότι οι συσκευές θα έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής, ενώ στους κανονισμούς εμπεριέχονται όροι ώστε οι συσκευές να είναι ακόμη περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές.   

Με πληροφορίες από ΒΒC
Πηγήwww.lifo.gr