Μία οικογενειακή επιχείρηση, με δυνατότητα φιλοξενίας 90 ατόμων, που σε συνδυασμό με το άρτια καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό της, παρέχει όλο το 24ωρο, ένα άψογο περιβάλλον διαβίωσης στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Σεβασμός, ευαισθησία, αγάπη, τρυφερότητα, συντροφικότητα και όμορφες στιγμές είναι η καθημερινότητα των φιλοξενούμενων στο χώρο. Συναντηθήκαμε με τον διευθυντή της Μονάδας κ. Στέργιο Παρλιάρη και μας παρουσίασε τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ο διευθυντής της Μονάδας κ. Παρλιάρης

Κύριε Παρλιάρη, ποιες είναι οι ιατρικές παροχές που προσφέρετε στη Μονάδα σας;

Έχουμε δημιουργήσει ένα χώρο με αγάπη και πολύ μεράκι για να προσφέρουμε το καλύτερο στα άτομα της τρίτης ηλικίας, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στον άνθρωπο. Σε καθημερινή βάση, παρέχεται ιατρική παρακολούθηση όλων των ειδικοτήτων στους φιλοξενούμενούς μας και το νοσηλευτικό προσωπικό, που αποτελεί την καρδιά της Μονάδας μας, προσφέρει όλη του την αγάπη, τις γνώσεις και την εμπειρία που κατέχουν, όλο το 24ωρο και για όσο χρόνο χρειαστεί στον καθένα. Επίσης, προσφέρουμε καθημερινά υπηρεσίες φυσιοθεραπείας με στόχο την ανακούφιση και τη μυική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και φυσικά την ανάκτηση της χαμένης τους αυτοπεποίθησης.    

Έχουμε δημιουργήσει ένα χώρο με αγάπη και πολύ μεράκι

Είναι γνωστό ότι η άνοια απαντάται συχνά σε άτομα τρίτης ηλικίας. Τι προσφέρει η ΜΦΗ Πανόραμα στις περιπτώσεις ανοϊκών περιστατικών ή άλλων περιστατικών με νευρολογικές παθήσεις;

Η καθημερινή παρουσία ψυχολόγων, λογοθεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών στο χώρο μας βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση των φιλοξενούμενών μας. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται ομαδικά επιδιώκουμε, όχι μόνο την ένταξη των φιλοξενούμενών μας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της Μονάδας μας, αλλά και τη συντήρηση και ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών των ασθενών.

Η καθημερινή παρουσία ψυχολόγων, λογοθεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών στο χώρο μας βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση των φιλοξενούμενων στη ΜΦΗ Πανόραμα

Πολλοί «κηδεμόνες» ηλικιωμένων διστάζουν να εντάξουν τους συγγενείς τους σε μία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων διότι έχουν την εντύπωση πως τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή χωρίς τη συγκατάθεσή τους για να διατηρούνται ήρεμοι. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; 

Σε καμία περίπτωση η ΜΦΗ Πανόραμα δεν πρεσβεύει τέτοιες μεθόδους για την φροντίδα των ηλικιωμένων. Εμείς επενδύουμε στον άνθρωπο και τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, με τη σημαντική συμβολή του επιστημονικού προσωπικού μας. 

Όσον αφορά τη σίτιση των ηλικιωμένων ακολουθείται κάποιο ειδικό διαιτολόγιο; 

Στη ΜΦΗ Πανόραμα καλλιεργούμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά για να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο διατροφικά. Οι άριστες πρώτες ύλες μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας μεσογειακά γεύματα που ικανοποιούν τις γευστικές απαιτήσεις και ενισχύουν τη μακροζωία. 

Η ΜΦΗ Πανόραμα διαθέτει βιολογικό λαχανόκηπο για να προσφέρει στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενούς της ό,τι καλύτερο διατροφικά

Ποιες είναι οι δράσεις σας για τη διασκέδαση των φιλοξενούμενών σας;

Πολύ συχνά πραγματοποιούμε live μουσικές βραδιές. Οι ηλικιωμένοι διασκεδάζουν με την ψυχή τους με ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορό και εκλεκτά εδέσματα. Ιδίως τα Χριστούγεννα, οι Απόκριες, το Πάσχα ή ο ∆εκαπενταύγουστος γιορτάζονται στις εγκαταστάσεις της μονάδας μας, με ειδικό στολισμό, μουσικά αφιερώματα και διάφορες θεματικές δραστηριότητες. Φυσικά δε λείπουν και οι εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς, όπου οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουν τη φύση και τα αξιοθέατα.  

Η εμπειρία του κυρίου Κώστα

Ο κύριος Κώστας φιλοξενήθηκε στη ΜΦΗ Πανόραμα

Ο κύριος Κώστας ήταν Έλληνας ομογενής που έζησε 35 χρόνια στη Στουτγκάρδη. Το 1995 αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα, σε μία επαρχιακή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τη γυναίκα του, για να απολαύσουν τη σύνταξή τους. Η μοίρα όμως τα έφερε έτσι και ο κύριος Κώστας χήρεψε πολύ νωρίς, σε ηλικία 67 ετών. Από τότε έμενε μόνος του στο σπίτι που είχε φτιάξει με τη γυναίκα του, έχοντας δίπλα του τα παιδιά του. Όμως το 2014, όταν ο κύριος Κώστας ήταν πλέον 80 ετών τα παιδιά του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν ξανά στη Γερμανία για ένα καλύτερο αύριο. Εκείνος έμεινε πίσω με μοναδικό αποκούμπι την εγγονή του που έμενε στη Θεσσαλονίκη. Τα χρόνια περνούσαν και ο κύριος Κώστας, που μέχρι πρότινος αυτοσυντηρούνταν, δεν είχε πλέον αυτή τη δυνατότητα. Έφτασε 84 ετών και οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν. Η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται συνεχώς και έπρεπε να δοθεί μια λύση. 

Η οικογένειά του δεν είχε σκεφτεί ποτέ την επιλογή μίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, επηρεασμένη από όλα τα κοινωνικά ταμπού επάνω στο θέμα. Άπειρες συζητήσεις, ώρες επί ωρών, ακολούθησαν για να βρεθεί η καλύτερη λύση ώστε ο κύριος Κώστας να ζει ασφαλής και με αξιοπρέπεια. Εκεί ενημερώθηκαν για τη ΜΦΗ Πανόραμα, με συστάσεις για την άρτια παροχή υπηρεσιών σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Δυνατά καρδιοχτύπια και μεγάλη συγκίνηση ακολούθησαν στην ανακοίνωση της πρότασης στον κύριο Κώστα από τους οικείους του. Δεν ήθελαν ο δικός τους άνθρωπος να νιώσει παραγκωνισμένος από την οικογένειά του, αλλά να κατανοήσει πως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να τον φροντίσουν σωστά, να τον περιποιηθούν και να κάνει καινούργιους φίλους, μιας και ένας-ένας τα κοντινά του πρόσωπα έφευγαν από τη ζωή.

Έτσι έκλεισαν το πρώτο ραντεβού στη μονάδα, με σκοπό ο κύριος Κώστας να δει αν του αρέσει. Έφτασαν έξω από τη σιδερένια πόρτα και χτύπησαν το κουδούνι. Αμέσως κάποιος νοσηλευτής εμφανίστηκε και πρόσφερε στον κύριο Κώστα ένα καροτσάκι για να περιηγηθεί ξεκούραστα στις εγκαταστάσεις της μονάδας. Ένα πανέμορφο αναπαυτικό κιόσκι με πανοραμική θέα σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, ένα μεγάλο συντριβάνι στο κέντρο του κήπου, όμορφα λουλούδια ολόγυρα, τραγούδια, παιχνίδια και γέλια είναι η πρώτη εικόνα που συναντά κάποιος μπαίνοντας στον υπέροχο αυτό χώρο. Στα πρώτα μέτρα που διέσχισαν με το καροτσάκι γυρίζει και κοιτά την εγγονή του με ενθουσιασμό στα μάτια και της λεει «Υπερλούξ! Τι πολυτέλειες είναι αυτές…». Λίγο πιο πέρα ένα γκρουπ ηλικιωμένων με τη συνοδεία της ψυχολόγου τραγουδούσε με χαρα, χτυπώντας παλαμάκια «Μήλο μου κόκκινο, ροϊδοβαμμένο…». Πλησίασαν πιο κοντά και έπαιξαν μαζί τους ένα παιχνίδι γνώσεων «Σωστό ή Λάθος». Γύρω τους έβλεπαν πρόσωπα χαρούμενα, γέλια, φωνές και λίγο παραπέρα κάποιους άλλους ηλικιωμένους που δεν είχαν όρεξη να συμμετέχουν και απλά απολάμβαναν το δροσερό αεράκι στον πανέμορφο κήπο. «Παππού σου αρέσει;» τον ρώτησε η εγγονή του, «μόοονο!» απάντησε ο κύριος Κώστας και έτσι κανόνισαν τη μόνιμη διαμονή του εκεί λίγες μέρες αργότερα.

Ένα πανέμορφο αναπαυτικό κιόσκι με πανοραμική θέα σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, ένα μεγάλο συντριβάνι στο κέντρο του κήπου, όμορφα λουλούδια ολόγυρα, τραγούδια, παιχνίδια και γέλια είναι η πρώτη εικόνα που συναντά κάποιος μπαίνοντας στον υπέροχο αυτό χώρο.

Οι πρώτες πέντε μέρες προσαρμογής ήταν δύσκολες, όπως μοιάζουν για ένα παιδί οι πρώτες μέρες στο σχολείο, μέχρι να κάνει τις γνωριμίες του και να εξοικειωθεί με τη νέα κατάσταση. Κάθε μέρα δέχονταν επισκέψεις γιατρών που παρακολουθούσαν πολύ στενά την κατάσταση της υγείας του, διότι έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Οι φυσιοθεραπευτές τον βοήθησαν να κερδίσει πίσω την χαμένη του αυτοπεποίθηση και σιγά σιγά ξεκίνησε να περπατά χωρίς να φοβάται. Οι νοσηλευτές ήταν συνέχεια δίπλα του, τον φρόντιζαν, τον αγκάλιαζαν, τον φιλούσαν γλυκά (ω ναι!), τον αποκαλούσαν «αγάπη μου! γλυκέ μου!»… Ένιωσε μια τεράστια ζεστή αγκαλιά τρυφερότητας να τον περιβάλλει, είδε ανθρώπους να του συμπεριφέρονται με το σεβασμό που αρμόζει σε έναν ηλικιωμένο. Ο κύριος Κώστας ήταν πιο καθαρός από ποτέ, τον βοηθούσαν καθημερινά να πλυθεί, τον ξύριζαν και πάντα μοσχομύριζε.

Ο κ. Κώστας γιορτάζει τα γενέθλια της εγγονής του μαζί με το νέο του φίλο τον κ. Δημήτρη

Το σημαντικότερο; Έκανε καινούργιους φίλους, ανθρώπους με κοινή πορεία ζωής και μάλιστα πάρα πολλοί από αυτούς είχαν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη Γερμανία. Είχε πολλά να μοιραστεί μαζί τους, ιστορίες ζωής δικές του και δικές τους. Αυτή η σπίθα που είχε πάντα στο βλέμμα του επέστρεψε ξανά, χαμογελούσε, είχε όρεξη για ζωή.

Πολλοί από τους φιλοξενούμενους έζησαν στη Γερμανία

Μία μέρα μάλιστα, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα αφότου μετακόμισε μόνιμα στη ΜΦΗ Πανόραμα, χρειάστηκε να επισκεφτεί το νοσοκομείο, γιατί η υγεία του επιδεινωνόταν. Όταν επέστρεψε κουρασμένος στη Μονάδα, αναστέναξε με ανακούφιση λέγοντας «Αχ! Σπίτι μου σπιτάκι μου». Γιατί με την αγάπη και τη φροντίδα που λάμβανε από το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας, αυτό ένιωθε πλέον σπίτι του. Αμέσως πλησίασε μια νοσηλεύτρια, τον παρέλαβε, του έκανε μπάνιο και κοιμήθηκε ήρεμος.

Μία εβδομάδα αργότερα θα ερχόταν η κόρη του από τη Γερμανία να τον επισκεφτεί. Από νωρίς το πρωί οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό τον παρακολουθούσαν στενά, γιατί οι μετρήσεις του δεν ήταν καλές. Όταν έφτασε η κόρη του κάθισαν μαζί στον όμορφο κήπο για μισή ώρα. Οι νοσηλευτές εξαιρετικά ανήσυχοι με την κατάστασή του κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο. Ο κύριος Κώστας περίμενε καρτερικά να αποχαιρετήσει την κόρη του όρθιος και μετά από λίγο έπεσε σε κώμα. Έμεινε 17 μέρες στην εντατική αλλά έφυγε ήρεμος, ευτυχισμένος και πλήρης, έχοντας πάρει πολλή αγάπη και φροντίδα τον τελευταίο μήνα της ζωής του, χάρη στη ΜΦΗ Πανόραμα.

Photo Gallery

INFO

Πανόραμα ΜΦΗ
20ο χλμ Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανίων, Ν. Ρύσιο, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 25920 72218
girokomio@gmail.com
www.protipagirokomia.gr
Facebook Page: Πανόραμα ΜΦΗ

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νο.10 του έντυπου περιοδικού «ΕΤΣΙ είν‘ η ζωή»

Text Τσιώνα Γεωργία
Foto Γεωργιάδης Θεοδόσης