Υγεία: Πώς προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο

Όλοι λατρεύουμε τις διακοπές στην ηλιόλουστη Ελλάδα μας και κυρίως την ευεξία που προκαλεί στο σώμα και την ψυχολογία μας. Όμως αρκετοί καταφεύγουμε σε ακρότητες και πολλές φορές καταλήγουμε με εγκαύματα από τον ήλιο, που εμποδίζουν τη χαλαρότητα και την ανεμελιά των διακοπών μας.

546

Ο κυριότερος εξωγενής παράγοντας πρόωρης γήρανσης του δέρματος και η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η ακτινοβολία UVA προκαλεί οξειδωτικό στρες που έχει ως αποτέλεσμα τη φωτογήρανση του δέρματος, ενώ η ακτινοβολία UVB είναι αυτή που ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα. 

Παρόλο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο, μόνο το 50% χρησιμοποιεί αντηλιακή προστασία και μάλιστα πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε σωστά.

Γιατί δε χρησιμοποιούμε αντηλιακό;

 • Το Instagram έχει «κάψει» πολύ κόσμο, στην κυριολεξία. Τα πρότυπα που προβάλλονται στα social media, στα περιοδικά και την τηλεόραση με το σοκολατένιο μαύρισμα επηρεάζουν πολλούς από εμάς στη χρήση αντηλιακού, γιατί θέλουμε εύκολα και γρήγορα να αποκτήσουμε τα ηλιοκαμένα κορμιά των influencers. Όμως δεν λαμβάνουμε υπόψη κάτι πολύ σημαντικό… Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται στην επιδερμίδα από τον ήλιο, οδηγεί στη φωτογήρανση. Τα πρώτα σημάδια εκδήλωσής της είναι οι πανάδες, οι καφέ κηλίδες, οι υπερκερατώσεις και η ταχύτερη εμφάνιση ρυτίδων. Μάλιστα, μακροπρόθεσμα μπορεί να παρουσιαστεί χαλάρωση του δέρματος και βαθύτερες ρυτίδες. Για να το κατανοήσουμε καλύτερα αυτό ας αναλογιστούμε τα άτομα που δουλεύουν συνεχώς κάτω από τον ήλιο και παρουσιάζουν γήρανση της επιδερμίδας, δυσανάλογη της ηλικίας τους.
 • Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μακιγιάζ πολλές φορές αποφεύγουν τη χρήση του αντηλιακού για να επιτύχουν πιο ματ αποτέλεσμα ή μεγαλύτερη διάρκεια. Μία λύση αποτελούν τα αντηλιακά με χρώμα που πολλά από αυτά προσφέρουν ματ υφή όπως και τα αντηλιακά σπρέι που εφαρμόζονται με αντλία κατά μήκος του προσώπου και δε χρειάζονται επάλειψη.
 • Ο ιδρώτας αποτελεί επίσης έναν ανασταλτικό παράγοντα για τη χρήση αντηλιακού από πολλά άτομα που ασχολούνται με σπορ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει χρήση των αδιάβροχων αντηλιακών.
 • Η έλλειψη βιταμίνης D, που οφείλεται κυρίως στη χαμηλή έκθεση στον ήλιο, είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς να συμβαίνει. Επίσης, κυκλοφορεί η φήμη πως η χρήση του αντηλιακού οδηγεί σε έλλειψη της βιταμίνης, κάτι που όμως δεν ισχύει. Το αντηλιακό δε μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια της βιταμίνης D, γιατί ουσιαστικά η έκθεση στον ήλιο 5 λεπτά με μισή ώρα, 2 με 3 φορές της εβδομάδα είναι αρκετή για τη σύνθεση επαρκούς βιταμίνης.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο;

 • Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά κυρίως μικρότερα των τριών ετών. Οι έντονες αλλαγές θερμοκρασίας επηρεάζουν πολύ τα βρέφη κάτω των έξι μηνών καθώς δε μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή. Επιπλέον, η μάζα σώματος είναι μικρότερη από την επιφάνεια του δέρματος, επομένως η αίσθηση της υψηλής θερμοκρασίας είναι εντονότερη από ότι στους ενήλικες και είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση και τη θερμοπληξία. Ακόμη, οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δε βρίσκονται ακόμη σε πλήρη λειτουργία με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται με την εφίδρωση.
 • Τις μεσημεριανές ώρες 12:00 με 16:00 η υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στο μέγιστο βαθμό της και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στο δέρμα μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιο εύκολα εγκαύματα μέσα σε λίγα λεπτά έκθεσης. Οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο εκείνες τις ώρες και να εφαρμόζουμε πάντα το αντηλιακό μας.
 • Ιδανική ένδυση για την έκθεση στον ήλιο είναι τα μακριά μανίκια, τα μακριά λινά παντελόνια, τα γυαλιά ηλίου και τα φαρδιά καπέλα που προστατεύουν την περιοχή των αυτιών και του αυχένα.
 • Τα after sun προϊόντα είναι μία πολύ καλή λύση για την επαρκή ενυδάτωση του δέρματός μας μετά τον ήλιο και την αποφυγή της φωτογήρανσης.
 • Επίσης, μην ξεχνάμε τα μαλλιά μας που αφυδατώνονται και ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλά προϊόντα αντηλιακής προστασίας μαλλιών που μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Πώς επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό;

 • Η επιλογή αντηλιακού που προστατεύει από τις ακτινοβολίες UVA και UVB είναι απαραίτητη. Μπορείτε να επιλέξετε το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας τύπο επιδερμίδας.
 • Επιλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 30 και εφαρμόστε το 15 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο ώστε να προλάβει να απορροφηθεί καλά και να δράσει.
 • Το ομοιόμορφο άπλωμα του προϊόντος στο δέρμα σας είναι πολύ σημαντικό ώστε να αποφύγετε τα ανομοιόμορφα εγκαύματα στο σώμα σας. Ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή γύρω από το μαγιό σας, όπου παρουσιάζονται πολύ συχνά εγκαύματα λόγω απρόσεχτης επάλειψης.
 • Το αντηλιακό σας χρειάζεται ανανέωση κάθε 2 με 3 ώρες, αλλά και σε περίπτωση που ιδρώσετε ή βγείτε από τη θάλασσα.
 • Η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη και στη σκιά.
 • Το αντηλιακό πρέπει να γίνει η αγαπημένη σας καθημερινή συνήθεια ακόμη και στην πόλη. Ο ήλιος δεν υπάρχει μόνο στην παραλία, μπορεί να σας βρει παντού, ακόμη και τον χειμώνα.

Text Γεωργία Τσιώνα