Φέτος είναι η πεντηκοστή επέτειος από τη μέρα που ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι. Στις 20 Ιουλίου του 1969 το θρυλικό Apollo 11 επανδρωμένο με τους Neil A. Armstrong, Michael Collins, και Edwin E. „Buzz“ Aldrin. Jr , προσγειώνεται στην επιφάνεια του Φεγγαριού, μετά από τέσσερις μέρες ταξιδιού. Το ταξίδι από τη Γη στην Σελήνη ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου και η επιστροφή πίσω στην γη πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου. Συνολικά διήρκεσε οκτώ ημέρες, τρεις ώρες, δεκαοκτώ λεπτά και τριανταπέντε δευτερόλεπτα.  

Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι ήταν ο Neil Armstrong, με τη θρυλική πλέον φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα». Λίγα λεπτά μετά τον ακολούθησε ο „Buzz“ Aldrin. Και οι δύο ξόδεψαν στην επιφάνεια του φεγγαριού δυόμιση περίπου ώρες. Συνέλεξαν 21,5 κιλά πετρώματος, έστησαν τη σημαία και αποχώρησαν. Ο Michael Collins δεν ακούμπησε ποτέ το πόδι του στη Σελήνη, καθώς έμεινε καθ‘ όλη τη διάρκεια μέσα στο Command Module, σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.  

Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι εκτός από τις δημοφιλείς φωτογραφίες της αποστολής, στο αρχείο της NASA υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες εικόνες που τράβηξαν οι τρεις αστροναύτες, οι οποίες δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.  

Οι λόγοι δεν είναι συνομωσιολογικοί. Πολύ απλά, οι τρεις αστροναύτες κατά την προσπάθεια τους να καταγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερα από το πρώτο ταξίδι στο φεγγάρι τράβηξαν –όπως ήταν φυσικό– και φωτογραφίες κουνημένες, θολές, παρεΐστικες, ανεπίσημες, με αντίχειρες που έμπαιναν καταλάθος μπροστά στον φακό, δοκιμαστικές. Οι πιο αυθόρμητες από αυτές φωτογραφίες είναι που προσφέρουν σήμερα μία εντελώς διαφορετική ματιά στην προσσελήνωση, κάνοντας τον θεατή να νιώθει σχεδόν ότι πραγματοποίησε ο ίδιος το ταξίδι. Δείτε μία-μία τις εικόνες και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Πριν και μετά το πάτημα των αστροναυτών στο φεγγάρι
Κοιτάζοντας τον πλανήτη γη στον δρόμο προς το φεγγάρι
O Armstrong μετά την ιστορική του «βόλτα» στο φεγγάρι

Η πρώτη φωτογραφία του Armstrong μόλις πάτησε στο φεγγάρι
Ο Buzz Aldrin
H σεληνιακή κάψουλα, Lunar Module
Φωτογραφία της Γης
H επιφάνεια της Σελήνης κατά την άφιξη
Ο Buzz Aldrin στο εσωτερικό του Apollo.
Ο Aldrin εξέρχεται του «Αετού»
Ο ορίζοντας του φεγγαριού, με θέα τον πλανήτη Γη που ανατέλλει.
O Mike Collins και μία ιπτάμενη κάμερα
Το ιστορικό πρώτο βήμα ήταν μία δοκιμή του εδάφους
Ο Buzz Aldrin μετά την προσσελήνωση
Ακριβώς πριν από την προσσελήνωση
Κατά την επιστροφή στη γη. Φαίνεται η ακτή της Σομαλίας
Ο Neil Armstrong
Η τελετή εορτασμού μετά την επιστροφή των αστροναυτών (που βρίσκονταν για κάποιο διάστημα σε καραντίνα)

Text Άλκηστη Γεωργίου
Πηγή lifo.gr