Στο αρχείο της Ελληνικής Δισκογραφίας 1950-2019 ο Πέτρος Δραγουμάνος έχει καταγράψει 47.019 ελληνικούς δίσκους. Δηλαδή LP και CD που περιέχουν μουσική και τραγούδια που έγραψαν ή τραγούδησαν Έλληνες. Το αρχείο αυτό περιέχει τους δίσκους που κατασκευάστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά και ελληνικούς δίσκους που ηχογραφήθηκαν, τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν σε άλλες χώρες.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, σε αυτή την καταγραφή υπάρχουν δίσκοι με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που ερμηνεύουν ξένοι τραγουδιστές, υπάρχουν οι μουσικές του Vangelis, υπάρχουν δίσκοι της Νανάς Μούσχουρη με ισπανόφωνα τραγούδια, ο Demis Roussos, η Vicky Leandros, ο Yanni και πολλοί άλλοι Έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες που έζησαν, εμφανίστηκαν και ηχογράφησαν στο εξωτερικό.

Η πλειοψηφία των ελληνικών δίσκων της αλλοδαπής, περιέχουν λαϊκά τραγούδια, γνωστά ή άγνωστα με τραγουδιστές και κομπανίες Ελλήνων μεταναστών. Υπάρχουν όμως και δίσκοι με τις επιτυχίες μεγάλων Ελλήνων τραγουδιστών που τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν εκτός Ελλάδος, για τις αγορές της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Αμερικής, του Ισραήλ κ.α. 

Όταν μιλάμε για ελληνικούς δίσκους στο εξωτερικό, το μυαλό μας πάει στην Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και μερικές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες που δέχθηκαν τους Έλληνες μετανάστες του ’60 και του ’70. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ελληνικοί δίσκοι που τυπώνονται εκτός Ελλάδος, υπάρχουν από την δεκαετία του 1930. Ακόμη και σήμερα όμως, κυκλοφορούν νέες ηχογραφήσεις Ελλήνων καλλιτεχνών εκτός Ελλάδος. Η παγκοσμιοποίηση βοήθησε σε αυτό. Και οι νέες τεχνολογίες.

Και δεν είναι μόνον οι λαϊκοί δίσκοι. Είναι και το ροκ, η τζαζ, η κλασσική μουσική, το μέταλ, η βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική.

Πόσοι είναι λοιπόν αυτοί οι δίσκοι του εξωτερικού; Στο αρχείο της Ελληνικής Δισκογραφίας υπάρχουν 2.813 LP και CD με ελληνικό περιεχόμενο, που κατασκευάστηκαν και κυκλοφόρησαν εκτός Ελλάδος. 

Σε ποιες χώρες; Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 847 δίσκους. Ακολουθούν οι Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιταλία, Καναδάς. Ο Πέτρος Δραγουμάνος έχει μετρήσει 40 χώρες στις οποίες κατασκευάστηκε ελληνικός δίσκος. Στην νότιο Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική. 

Δείτε τον πλήρη κατάλογο των χωρών και τις αντίστοιχες κυκλοφορίες στον πίνακα.

EXOTERIKO

Πηγή ogdoo.gr