Χρήσιμες συμβουλές για να διατηρείς τα τρόφιμά σου περισσότερο και το ψυγείο σου καινούργιο

Αν το μαρούλι σου μαραίνεται πριν προλάβεις να το χρησιμοποιήσεις, το μπρόκολό σου κιτρινίζει και εκείνες οι μπριζόλες βγάλανε ήδη ζουμιά… κάτι κάνεις λάθος. Στο ψυγείο, κάθε πράγμα έχει τη δική του θέση και όχι, δεν είναι ψυχαναγκασμός. Υπάρχει λόγος!

Στην πόρτα
Αυτή είναι η περιοχή του ψυγείου που επηρεάζεται περισσότερο από τις θερμοκρασίες που επικρατούν έξω από αυτό. Κάθε φορά που το ανοίγεις, η θερμοκρασία του δωματίου εισβάλει στο εσωτερικό του επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο την εκτεθειμένη πλαϊνή πλευρά της πόρτας, γι’ αυτό και αυτή είναι η πιο «ζεστή» περιοχή του ψυγείου. Στην πόρτα λοιπόν φυλάς τα όχι και τόσο ευάλωτα, όπως μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα,  προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής, αναψυκτικά, τυποποιημένους χυμούς, το βούτυρο. Αν και τα ψυγεία έχουν συνήθως ειδικές θήκες στις πόρτες για τα αυγά, καλό είναι να μην τα βάζεις εκεί (θα σου πω πού παρακάτω).

Στα ψηλά
Στα ψηλότερα ράφια του ψυγείου, η θερμοκρασία είναι πάντα σταθερή. Ιδανικό σημείο να διατηρήσεις τα γαλακτοκομικά (τυριά, γιαούρτια, γάλατα, κρέμες γάλακτος κ.α.), τα αλλαντικά, προϊόντα που αφού τα ανοίξεις χρειάζονται ψυγείο, τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, το φαγητό που περίσσεψε από το μεσημέρι – το οποίο μάλιστα καλό είναι να βάζεις πίσω, στην πλάτη των ραφιών που είναι και το πιο κρύο σημείο τους. Στα πάνω ράφια θα φυλάξεις επίσης τα φρέσκα μυρωδικά σου. Ιδανικά, βάλ’ τα σε ένα ποτήρι με νερό – σαν λουλουδάκια στο βάζο ή χωρίς νερό σκεπασμένα με ένα πλαστικό σακουλάκι – σαν μικρά αερόστατα…   

Στα χαμηλά
Όσο κατεβαίνεις… η θερμοκρασία πέφτει. Εδώ θα βάλεις τα αυγά, γι’ αυτό μη βιαστείς να πετάξεις τη χαρτονένια συσκευασία τους. Με τον κρύο αέρα να πηγαίνει πάντα προς τα κάτω, στα χαμηλότερα ράφια θα φυλάξεις επίσης το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα ψάρια, και ότι είναι και πιο ευαίσθητο, το τοποθετείς στην πλάτη των ραφιών (ακόμη πιο κρύο σημείο).  Είναι σημαντικό να διατηρείς αυτά τα τρόφιμα στεγανά και προστατευμένα σε ξεχωριστά σκεύη ή ειδικές σακούλες, ώστε να προστατεύονται και τα υπόλοιπα τρόφιμα από τυχόν διαρροές υγρών (και κατ’ επέκταση επικίνδυνων βακτηρίων).

Στο συρτάρι
Στο συρτάρια που έχει το ψυγείο σου στο κάτω μέρος θα διατηρήσεις τα φρούτα και τα λαχανικά.  Φρόντισε ωστόσο να τα τοποθετείς ξεχωριστά στα ειδικά σακουλάκια τροφίμων και να τα διαχωρίζεις από τα φρούτα, καθώς τα φρούτα απελευθερώνουν μια ουσία, το αιθυλένιο, που μπορεί να χαλάσει τα λαχανικά σου γρηγορότερα.

Πρακτικά και γενικά:

-Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 2 και 4 βαθμών, με το 4 να είναι ουσιαστικά το ανώτερο όριο. Αν ρυθμίσεις το ψυγείο σου στο 3 έχεις τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης.

-Μην παραγεμίζεις το ψυγείο σου γιατί εμποδίζεις τη σωστή και ομοιόμορφη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του, κάτι που δεν είναι καλό ούτε για το ίδιο το ψυγείο, ούτε για τα τρόφιμά σου.

-Πρέπει να διατηρείς το ψυγείο καθαρό από κάθε άποψη. Και μη γεμίζεις το ψυγείο με ταπεράκια περισσευούμενου φαγητού. Γενικώς, μην φτιάχνεις περισσότερο φαγητό από αυτό που ξέρεις πως θα καταναλώσεις. 

-Κάθε ψυγείο έχει το δικό του ντιζάιν, τη δική του τεχνολογία, τις δικές του δυνατότητες. Μην αγνοείς αυτές τις δυνατότητες, δες πως ανταποκρίνεται το δικό σου ψυγείο και προσάρμοσε τα παραπάνω ανάλογα. 

-Εάν δεν θέλεις να κρατάς την αρχική συσκευασία στο κρέας, τα πουλερικά ή τα ψάρια, μην ξεχνάς να σημειώνεις στη «δική» σου συσκευασία την ημερομηνία που τα αγόρασες ώστε να μπορείς να υπολογίζεις σωστά και πόσο γρήγορα πρέπει να καταναλωθούν. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και στα τάπερ με τα φαγητά που περισσεύουν.

-Κάποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, οπότε μην χαραμίζεις ζωτικό χώρο. Δεν θα βάλεις λοιπόν στο ψυγείο: αβοκάντο, μπανάνες, ψωμί, πατάτες, ντομάτες και άγουρα φρούτα. Ούτε τη σοκολάτα θα βάλεις (!) , αλλοιώνεται η γεύση και η υφή της και καθόλου δεν το θέλεις αυτό (η σοκολάτα διατηρείται στους 18-20ο).

Text Γεωργία Σκαμάγκα
Πηγή athensvoice.gr