Μάρλις Πέτερσεν: «Η Ελλάδα με βοηθάει να τραγουδώ καλύτερα»

Η DW ξεκίνησε μια νέα σειρά βίντεο με Γερμανούς που μιλούν για τη δική τους Ελλάδα στα ελληνικά. Σήμερα η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, που έχει σπίτι έξω από την Κορώνη. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Ελλάδα, λέει στην DW.

741

«Το όνομα Μάρλις είναι λίγο πολύ άγνωστο εδώ, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», λέει η γερμανίδα υψίφωνος Μάρλις Πέτερσεν. «Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι καταλαβαίνουν το Αμαρυλλίς, που είναι υπέροχο όνομα. Γι αυτό φύτεψα εδώ μπροστά στο σπίτι μια αμαρυλίδα, για να μου θυμίζει την ωραία αυτή ιστορία». 

Österreich Theater an der Wien | Marlis Petersen, deutsche Sopranistin
Από την πρεμιέρα της όπερας Αλτσίνα του Χέντελ στη Βιέννη. (09/2018)

Ήρθε για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια στην Ελλάδα για διακοπές και επισκέφθηκε την Κέρκυρα. Από τότε πάντα ήθελε να αποκτήσει σπίτι στην Ελλάδα. Και το απέκτησε. Δύο φορές. Για μια δεκαετία νοίκιαζε σπίτι στο Παγκράτι με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Πρόσφατα ωστόσο έχτισε σπίτι λίγο έξω από την Κορώνη. Όποτε ξεκλέβει χρόνο έρχεται εδώ, στο ησυχαστήριό της, για να αναζωογονηθεί.

«Έχει ωραία φύση, ήλιο και θάλασσα που είναι για μένα πολύ σημαντική. Οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί. Μπορείς αμέσως να διαπιστώσεις ότι είναι πολύ φιλόξενοι. Η φύση είναι μαγική. Το νερό, ο αέρας είναι πολύ δυνατά στοιχεία. Εξίσου σημαντική είναι η ηρεμία που αποπνέει το περιβάλλον. Σαν να σου λέει η φύση να ησυχάσεις, να ηρεμήσεις».

Η ελιά είναι το αγαπημένο της δέντρο

Η Πέτερσεν δηλώνει λάτρης της ελιάς, τόσο του δέντρου όσο και του σπόρου. Για το λόγο αυτό έχει στο κτήμα της σχεδόν 80 ρίζες και ετοιμάζεται να “κυκλοφορήσει” λάδι με την επωνυμία Diva´s Elixir, όνομα με κάποια δόση ειρωνείας. Ποια ντίβα θα διέθετε άλλωστε μηχανή εντούρο, με την οποία εξερευνά την ευρύτερη περιοχή; 

«Είναι εντυπωσιακές οι μορφές που παίρνει ο κορμός μέσα στα χρόνια. Ο καρπός προορίζεται είτε για τη βρώση, είτε για λάδι. Στο κτήμα έχω μόνο ελιές για λάδι. Για μένα η ελιά είναι ελιξίριο. Εξ ου και το όνομα του λαδιού που θα μοιράζω σε φίλους. Η ετικέτα είναι έτοιμη. Τώρα απομένει να μπει το λάδι στις φιάλες».

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν με ενθουσιασμό όταν μαθαίνουν τι δουλειά κάνει: «Μου λένε “Όπερα; Α, τι ωραία!” Και είναι φυσικό γιατί εδώ στην περιοχή είναι κάτι σπάνιο. Υπάρχει ωστόσο στη Κορώνη ένα μικρό καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ. Ο διευθυντής του είχε την ευγενή καλοσύνη και μου πρότεινε να τραγουδήσω. Απάντησα ότι κανονικά είμαι εδώ για να ησυχάσω και να ξεκουράσω τη φωνή μου. Ο κόσμος όμως χαίρεται όταν μαθαίνει ότι μια τραγουδίστρια όπερας μένει εδώ. Όσοι με πλησιάζουν μου μιλούν για τη Μαρία Κάλλας, για την οποία είναι πολύ περήφανοι. Και πολύ σωστά κάνουν».

«Η Ελλάδα για μένα είναι σαν βενζινάδικο»

Παρά το γεγονός ότι της άρεσε η ζωή στην Αθήνα και η εξαιρετική θέα από το σπίτι της στο Παγκράτι, η Μάρλις Πέτερσεν άφησε την πολύβουη πρωτεύουσα για χάρη της Κορώνης.  «Η Ελλάδα είναι για μένα σαν βενζινάδικο. Εδώ απολαμβάνω όσα δίνει απλόχερα η φύση γύρω μου και νομίζω ότι αυτό ενδυναμώνει το πνεύμα μου. Βοηθά στο τραγούδι, στη διάθεση, σε όλα. Και φεύγω από εδώ με την καρδιά γεμάτη», λέει η ίδια.

Το σπίτι που έχτισε η Μάρλις Πέτερσεν φέρει τη δική της υπογραφή, μιας και επέλεξε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τα δωμάτια και τους εξωτερικούς χώρους όσο και για τα κάγκελα που διακοσμούν τα παράθυρα και τη σκάλα που ανεβαίνει στον πάνω όροφο. Η υψίφωνος δεν αποκλείει να μείνει για πάντα στην Κορώνη, όταν κάποτε αποσυρθεί από το τραγούδι: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το σπίτι, μιας και έγινε όπως το ονειρευόμουνα. Μπορώ άνετα να φανταστώ να περνώ τα γεράματά μου εδώ στην Κορώνη»

Δείτε το βίντεο της συνέντευξής της εδώ

Text Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή DW