Η επιβλητική Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Αγιο Ορος

1026

Το τολμηρότερο οικοδόμημα στον Άθωνα

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας, η επονομαζόμενη και ως Σιμωνόπετρα, στέκει επιβλητική πάνω σε ένα βράχο από γρανίτη, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα στο Άγιο Όρος.

Σε ένα σπήλαιο, κοντά στη μονή, στα μέσα του 13ου αιώνα, ασκήτεψε Όσιος Σίμων ο Μυροβλύτης, ο οποίος σε όραμα είδε τη μελλοντική ανοικοδόμηση της Μονής, την οποία ονόμασε «Νέα Βηθλεέμ».

Η Μονή είναι αφιερωμένη στη γέννηση του Χριστού και έχει πάρει τη σημερινή της μορφή το 1891, μετά την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά. ενώ έχει καεί συνολικά τρεις φορές, το 1580 και το 1626.

Ιερά Μονή Σιμωνόπετρας
Άποψη των κήπων της Ι.Μ. Σιμωνόπετρας από εξώστη.

Η επιβλητική Μονή με τους επτά ορόφους λέγεται ότι είναι η πρώτη «πολυκατοικία» που κατασκεύασαν άνθρωποι, ενώ η θέα από τον εξώστη προκαλεί δέος. Γιορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου, την Γέννηση του Χριστού, στις 28 Δεκεμβρίου την γιορτή του Οσίου Σίμωνα και στις 22 Ιουλίου, της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, η οποία τιμάται ως συνκτητόρισσα της Μονής.

Μονή Σιμώνος Πέτρας
Πτέρυγα του μοναστηριού, όπως φαίνεται από την περιοχή του σπηλαίου όπου ασκήτευε ο Όσιος Σίμων.

Στον πρώτο όροφο υπάρχει το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, εκεί φυλάσσεται και το λείψανο του αριστερού χεριού της Αγίας,

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας διαθέτει μια ιστορική βιβλιοθήκη με αξιόλογα βιβλία, αλλά δυστυχώς οι πυρκαγιές κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό από περγαμηνές και χειρόγραφα.

Ψηφιδωτό
Ψηφιδωτό, πιστό αντίγραφο σε ίδιο μέγεθος από ψηφιδωτό που βρίσκεται στο ναό της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Φωτογραφίες: Αριστείδης Κούσιος (ArisK Photography)
Πηγή life-events.gr