Είναι 9 Ιουνίου και στην Κρήτη συμβαίνει αυτό – Εντυπωσιακή φωτογραφία με τεράστιο όγκο χιονιού που δεν λιώνει

Το χιόνι στην Κρήτη μοιάζει σαν να έχει σχηματίσει κάτι που θυμίζει παγετώνα

97
To χιόνι στην Κρήτη τον περασμένο Απρίλιο

Όλη η Ελλάδα ζει σήμερα το πρώτο πραγματικά ζεστό Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, αλλά στα ορεινά της Κρήτης υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι καλυμμένες με τεράστιο όγκο χιονιού.  

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες για να αντιληφθεί κάποιος την υπερβολικά μεγάλη ποσότητα χιονιού που έπεσε στα Λευκά Όρη της Κρήτης τον περασμένο Χειμώνα είναι αυτή που δημοσίευσε το Meteoclub στο Facebook.

Το στιγμιότυπο με το χιόνι που μοιάζει σαν να έχει σχηματίσει κάτι που θυμίζει παγετώνα απαθανατίστηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου από τον Μανώλη Πετακάκη σε υψόμετρο 1300 μέτρων στα όρη των Χανίων.

O φετινός χειμώνας αποδείχθηκε εξαιρετικά βαρύς για την Κρήτη όπου μπορεί οι θερμοκρασίες πλέον να έχουν ανέβει και οι παραλίες να γεμίζουν, αλλά η εικόνα με τα χιόνια στα ορεινά αποκαλύπτει τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας των πςρασμένων μηνών.  

Μετρήσεις που έγιναν πρόσφατα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, αποτυπώνουν με ακρίβεια το γεγονός ότι η χιονοκάλυψη στην Κρήτη φέτος είναι μεγαλύτερη από την κανονική τιμή.  

Όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο μετεωρολόγος κ. Λαγουβάρδος, η κάλυψη από χιόνι στο νησί στις 16 Μαΐου ήταν μεγαλύτερη από τις κλιματικές τιμές. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο βασίστηκε σε δορυφορικές μετρήσεις και σύμφωνα με αυτές, η κάλυψη από χιόνι εκείνη τη μέρα ήταν περίπου 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 1.8% της επιφανείας του νησιού, ενώ η κανονική τιμή της δεκαπενταετίας είναι περίπου 1.3%  

Όπως διακρίνεται και στις δύο παρακάτω φωτογραφίες από την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη χιονοκάλυψη μέχρι πριν τρεις εβδομάδες ήταν στα Λευκά Όρη:

Η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική σήμερα στα ορεινά. Ωστόσο είναι μάλλον θέμα ημερών να φύγει τελείως το λευκό στρώμα από τα βουνά. Στην πεδινή Κρήτη πάντως το θερμόμετρο σήμερα δείχνει μέχρι και 33 βαθμούς σε κάποιες περιοχές.

Πηγήwww.lifo.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΣΩ E-Mail

Δημοφιλή άρθρα, ειδήσεις, τα πάντα γύρω απο το έντυπο περιοδικό μας, αναλύσεις, ρεπορτάζ, αποκλειστικές έρευνες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την Ελλάδα, την Γερμανία και ολόκληρο τον κόσμο!