«Η Θεσσαλονίκη αναστήθηκε μετά την οικονομική κρίση», ο τίτλος ταξιδιωτικού αφιερώματος στην ελβετική εφημερίδα «Blick».

Την τιμητική της έχει η Θεσσαλονίκη σε ταξιδιωτικό αφιέρωμα που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η ελβετική εφημερίδα «Blick» (σ.σ. στα ελληνικά «Ματιά»). Με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη αναστήθηκε μετά την οικονομική κρίση», η γερμανόφωνη ημερήσια εφημερίδα πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη, ξεναγώντας τους αναγνώστες της στα αξιοθέατα της πόλης -μέσω των οποίων αναδεικνύει την ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική και γαστρονομική της ταυτότητα- ενώ μεταφέρει τον παλμό, τα χρώματα και τα αρώματα της αποκαλούμενης «Νύμφης του Θερμαϊκού».

«Η οικονομική κρίση χτύπησε δυνατά τη Θεσσαλονίκη» επισημαίνεται στην εισαγωγή του αφιερώματος, το οποίο υπογράφει η Κορνέλια Κρέμερ, αλλά, όπως συμπεραίνει η ίδια, «η χαρά για τη ζωή και η αισιοδοξία επιστρέφουν σιγά-σιγά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας». Έχοντας «ξεπεράσει στην μακραίωνη ιστορία της πολύ μεγαλύτερες κρίσεις από μερικά δύσκολα οικονομικά χρόνια», στις μέρες μας «αναστήθηκε και εμφανίζεται πιο όμορφη από ποτέ», προσθέτει η συντάκτρια.

Με αφετηρία το άγαλμα του Αριστοτέλη

Με αφετηρία το μπρούτζινο άγαλμα του Αριστοτέλη, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης, η συντάκτρια του κειμένου, ξεκινάει την περιήγησή της, διασχίζοντας την παλιά παραλία και περνώντας μπροστά από τα αμέτρητα καφέ της. Επισκέπτεται τον Λευκό Πύργο, «έμβλημα της πόλης», και τα Ανάκτορα του Γαλέριου, «το πιο όμορφο ερείπιο της πόλης», ανηφορίζει προς την Άνω Πόλη, όπου η βόλτα στα δρομάκια της λειτουργούν «χαλαρωτικά», ενώ εντυπωσιάζεται από τα Βυζαντινά Τείχη, διαπιστώνοντας ότι «στη θέα τους νιώθεις πως ταξιδεύεις σε άλλη εποχή».

Άγιος Δημήτριος, η πιο όμορφη εκκλησία της Θεσσαλονίκης

Το οδοιπορικό περιλαμβάνει στάσεις στον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο, «την πιο όμορφη -ίσως- εκκλησία της πόλης», αλλά και τα παλιά Οθωμανικά Λουτρά (Γιαχουντί Χαμάμ και Μπέη Χαμάμ), όπου ο επισκέπτης «μπορεί να αντιληφθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην πόλη την κληρονομιά που της άφησαν οι Οθωμανοί».

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης, με την συντάκτρια να συμπεραίνει ότι «οι λάτρεις της σύγχρονης Τέχνης αποζημιώνονται με το παραπάνω» επισκεπτόμενοι την πόλη. Ξεχωριστή μνεία γίνεται στη δημοφιλή για τους τουρίστες περιοχή των Λαδάδικων που «σφύζουν από ζωή», αλλά και την «πολύβουη» γειτονιά της «Βαλαωρίτου», με τα δεκάδες νυχτερινά «φευγάτα» κέντρα διασκέδασης, ενώ για όσους θέλουν να πάρουν «γεύση» Ελλάδος συστήνεται μία επίσκεψη στην «Στοά Μοδιάνο».

Πάρτι ουρανίσκου

Η συντάκτρια μυείται, εξάλλου, στην ελληνική και ντόπια γαστρονομία, κάνοντας λόγο για «πάρτι ουρανίσκου», ενώ «ανθολογεί» παραδοσιακά πιάτα και γλυκίσματα, όπως το στιφάδο, τα γεμιστά, ο μπακλαβάς και η μπουγάτσα. Παραθέτει δε προτάσεις για φαγητό, διαμονή και διασκέδαση σε ωραίο ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Πηγή athensvoice.gr