Μεγαλώνει σωστά το έμβρυο; Είναι υγιές; Υπάρχουν δυσπλασίες ή άλλα προβλήματα; Ο πρώτος υπέρηχος στις έγκυες γίνεται μεταξύ της 9ης και της 12ης εβδομάδας της κύησης. Είναι μια σημαντική εξέταση που μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση του εμβρύου και βέβαια από ένα σημείο και μετά για το φύλο του.

Πολλοί μέλλοντες γονείς φεύγοντας από τον/την γιατρό ζητούν μια εκτυπωμένη φωτογραφία του υπερήχου. Είτε για τους ίδιους, είτε για τους συγγενείς είτε ως ενθύμιο για να έχουν τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν. Ωστόσο ο γιατρός δεν υποχρεούται να παραδώσει τις φωτογραφίες αυτές στους γονείς. Μάλιστα οι ειδικοί ενίοτε το αποφεύγουν μιας και ένας ιατρικός υπέρηχος στα χέρια μη ειδικών μπορεί να παρερμηνευθεί.

Τόσο οι εκτυπωμένες συμβατικές φωτογραφίες όσο και οι 3D ή 4D δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου ή της εγκύου. Σε αυτό συμφωνούν οι ειδικοί. Το ίδιο ισχύει και για τα «βίντεο» με τις κινήσεις του εμβρύου. Ωστόσο η Γερμανική Εταιρεία Ιατρικών Υπερήχων (DEGUM) συμβουλεύει γενικά να μη δίνονται ιατρικοί υπέρηχοι ως αναμνηστικά. Θεωρεί επίσης ότι τα υπερηχογραφήματα σε εγκύους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς. Κι αυτό διότι τόσο η εξέταση όσο και η ερμηνεία ενός υπερήχου απαιτούν υψηλού επιπέδου ιατρικές γνώσεις που μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός διαθέτει.

«Πακέτα προσφορών» υπερήχων

Symbolbild - vaginaler Ultraschall - Vaginal ultrasound scan
Οι ειδικοί συνιστούν να μη δίνονται υπέρηχοι ως «σουβενίρ»

Ο υπέρηχος είναι μια ανώδυνη εξέταση που γίνεται με χρήση υπερηχητικών κυμάτων, τα οποία δεν είναι επιβλαβή για τα εμβρυακά κύτταρα –σε αντίθεση με την ακτινογραφία. Με τη βοήθεια των υπερηχητικών κυμάτων οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν διάφορα όργανα, όπως η μήτρα της εγκύου ή το έμβρυο.

Οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν στο μεταξύ την όλη διαδικασία. Εδώ είναι όμως που μπαίνει η εμπορική διάσταση του όλου θέματος. Μάλιστα στην «ιατρική αγορά» κυκλοφορούν και διαφορετικά «πακέτα» υπερήχων, άλλα περιλαμβάνουν απλώς την ιατρική εξέταση, άλλα εξέταση και εκτυπωμένη φωτογραφία, άλλα τον υπέρηχο μαζί με ένα usb stick.

To κόστος κινείται από 100 με 200 ευρώ. Μάλιστα στην πιο «πολυτελή» εκδοχή της προσφοράς μπορεί να περιλαμβάνονται φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, εκτυπωμένες σε χρώμα –χωρίς πάντα τα έξοδα αποστολής. Mια άλλη ιδέα που φαίνεται επίσης να έχει το «κοινό της» στη Γερμανία είναι η λεγόμενη «Baby TV», δηλαδή βίντεο βάσει των υπερήχων με τα έμβρυα. Εντούτοις αυτή και άλλες αντίστοιχες πρακτικές με εμπορικό χαρακτήρα ενδέχεται να σταματήσουν με μια νέα σχετική οδηγία που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στη Γερμανία από το 2020.

Text Γκούντρουν Χάιζε
Επιμέλεια Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή DW