Οποιος τρώει πρωινό παραμένει αδύνατος: το εμπορικό τρικ πίσω από τον διατροφικό μύθο

Πίσω από τον διατροφικό μύθο του πρωινού - και δη με κορν φλέικς - κρύβεται ένας πανέξυπνος γιατρός - επιχειρηματίας που κατάφερε να χτίσει τον κολοσσό του, πάνω στην ανάγκη των ανθρώπων για τέλεια σιλουέτα.

653

Πόσες και πόσες έρευνες, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν ισχυρίζονταν ότι το πρωινό -πέρα από το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας- είναι και ο βασικός παράγοντας για να διατηρήσει κάποιος τα κιλά και την καλλίγραμμη σιλουέτα του;   

Από τα τέλη του 18ου αιώνα, ρεκλάμες της εποχής αναφέρονται στα οφέλη ενός πρωινού με δημητριακά: ότι έκαναν καλό στο σώμα, στο πνεύμα, στα νεύρα, στο μυαλό, σε ό,τι είχε να κάνει με τους άντρες. Για τις γυναίκες, με κάθε τρόπο γινόταν σαφές ότι μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, της λεπτής μέσης και της αρμονικής τους σιλουέτας. 

Κι αφού όλες αυτές οι έρευνες δεν επιβεβαιώθηκαν κατά κανέναν τρόπο -ότι δηλαδή το πρωινό βοηθά κάποιον να διατηρήσει το βάρος του ή να χάσει τα περιττά κιλά- τότε γιατί αυτός ο μύθος εξακολουθεί να επιβιώνει μέσα στα χρόνια;   

Αυτό οφείλεται σε δύο διάσημα αδέλφια. Ακόμη κι αν τα πρόσωπα τους δεν μας λένε τίποτα, το όνομά τους το γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Ο λόγος για τους αδελφούς Κέλογκς, οι οποίοι στα τέλη του 1800 αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι σαν πρώιμο κέντρο ευεξίας. Ειδικά, ο Τζον Χάρβι Κέλογκ, γιατρός και εξαιρετικά θρήσκος, πίστευε πολύ στο υγιές σώμα, μάλιστα είχε αναπτύξει και τη θεωρία ότι ο αυνανισμός είναι μία από τις θανάσιμες αμαρτίες και ασθένειες του σώματος και γενικώς ήταν υπέρ ενός εξαγνιστικού -για το σώμα- τρόπου ζωής. 

Μάλιστα, η ελαφριά διατροφή και το πρωινό με νιφάδες καλαμποκιού ήταν μέρος της -κατά Κέλογκ- θεραπείας για τις επιθυμίες της σάρκας. Ο αδελφός του γιατρού Κιθ Κέλογκ, ήταν εκείνος ο οποίος έβαλε τα κορν φλέικς σε όλες τις αγορές και τα σπίτια. Τα δαιμόνια αδέλφια, το 1917 εξέδωσαν και περιοδικό υγείας, το οποίο φυσικά προπαγάνδιζε τα οφέλη του καλού πρωινού.  

Η επιχειρηματολογία για το κατά πόσο το πρωινό χτίζει ένα γερό σώμα και έναν υγιή οργανισμό συνεχίζεται μέχρι σήμερα και φυσικά δεν είναι ψευδή τα όσα καταγράφονται σε έρευνες για το πώς αυτό το γεύμα ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο φυσιολογικό και κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής ημέρας. Όμως, βλάπτουμε τον εαυτό μας, εάν παραλείπουμε το πρωινό γεύμα;  Σύμφωνα πλέον και με τα στοιχεία όλων αυτών των πολυετών ερευνών, ο καθένας ρυθμίζει τα της όρεξης του, όπως νιώθει. Αν κάποιος, λοιπόν, δεν είναι ακριβώς φανατικός του πλούσιου πρωινού, μπορεί να το παραλείψει.  

Αν όχι, πάλι, ας φάει. Το μυστικό κρύβεται στις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Τα υπόλοιπα είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό απομεινάρια του εμπορικού τρικ που έκανε τα κορν φλέικς Νο1 πρωινό σε πωλήσεις ανά τον κόσμο. 

Πηγήwww.lifo.gr