Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε απορίες σχετικά με την καθαριότητα. Ειδικά, αν είσαι φοιτητής που άλλαξε πόλη ή έφυγε πρόσφατα από το πατρικό του, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις γκουγκλάρει έστω μια φορά κάτι για το πλύσιμο των ρούχων ή το σφουγγάρισμα ή το καθάρισμα της τουαλέτας.

Επειδή, όμως, τα αποτελέσματα του Google είναι πολλά, διαφορετικά και όχι πάντα σωστά, εμείς σας δίνουμε τις απαντήσεις των ειδικών της καθαριότητας στα πιο βασικά σας ερωτήματα, ώστε να μην αισθανθείτε ποτέ ξανά ότι η βρωμιά και τα μικρόβια σας περιτριγυρίζουν.

Πόσες πετσέτες μπάνιου πρέπει να υπάρχουν σε ένα σπίτι;
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Κάθε άτομο, που μένει στο σπίτι, θα πρέπει να έχει την δική του πετσέτα και να μην την μοιράζεται με κανέναν. Από εκεί και πέρα, αυτό σημαίνει γύρω στις δύο με πέντε πετσέτες ανά άτομο, ανάλογα το πόσο μανιακός με την καθαριότητα είσαι. Σε περίπτωση, που η απάντηση είναι πολύ, τότε χρειάζεσαι πέντε, θεωρώντας ότι θα αλλάζεις πετσέτα τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Διαφορετικά, δύο αρκούν, με το μάξιμουμ της χρήσης τους να ακουμπά τις τρεις με τέσσερεις μέρες. Επιπλέον, η τέλεια θερμοκρασία πλύσης τους αγγίζει τους 40οC.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω σεντόνια;
Αν και τα στατιστικά λένε ότι ο μέσος άνθρωπος αλλάζει σεντόνια ανά 16 μέρες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η δουλειά πρέπει να γίνεται μία φορά τη βδομάδα, ενώ η ίδια σχεδόν συχνότητα ισχύει και για τις πυτζάμες. Ωστόσο, ο αριθμός αλλάζει για τα παιδιά, αφού τα δικά τους σεντόνια δεν υπάρχει θέμα να αλλάζονται και ανά 14 μέρες.

Μπορώ να φοράω παπούτσια μέσα στο σπίτι;
Αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να μην πατάμε το πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού με τα παπούτσια μας. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχεις επισκέπτες και δεν θες να τους κάνεις να νιώσουν άβολα ζητώντας τους να βγάλουν τα παπούτσια τους, δεν υπάρχει θέμα, αρκεί αμέσως μόλις φύγουν να καθαρίσεις καλά το πάτωμα.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένω το τζιν μου;
Λοιπόν, εδώ οι απόψεις διίστανται. Αν ρωτήσεις τους κατασκευαστές τζιν, θα σου απαντήσουν να το πλένεις όσο πιο σπάνια γίνεται, ώστε να μην φθαρεί το ύφασμα, αλλά αν ρωτήσεις τους ειδικούς της καθαριότητας, θα σου επισημάνουν ότι είναι ένα από τα υφάσματα, που συγκεντρώνει πάνω του τα περισσότερα μικρόβια, τα οποία προκαλούν και μία δυσοσμία. Άλλοι θα σου πουν να το πλένεις κάθε φορά που το βάζεις έξω, άλλοι μετά από οχτώ με δέκα φορές, ενώ άλλοι προτείνουν την μέση λύση του να το βάλεις στην κατάψυξη για 24 ώρες, έτσι ώστε να πεθάνουν τα μικρόβια, να φύγει η δυσοσμία και να αποφύγεις την φθορά.

Πρέπει να έχω βουρτσάκι τουαλέτας;
Η απάντηση είναι ότι καλύτερα όχι. Γιατί; Διότι σκέψου πού έχει βρεθεί και τι έχει ακουμπήσει αυτό το βουρτσάκι, πόσο συχνά το καθαρίζεις και πόσο διεξοδικά. Κατάλαβες νομίζω τι εννοώ. Οπότε, η διέξοδος που προτείνουν οι ειδικοί είναι να αγοράσεις λαστιχένια γάντια μίας χρήσης και να κάνεις με τα χέρια σου την βρόμικη δουλειά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πλύνω ένα ξεσκονόπανο;
Ειρωνικά, τα ξεσκονόπανα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γεμίσουμε το σπίτι με μικρόβια, διότι τα έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας τόσο με την καθαριότητα, ώστε να ξεχνάμε τι έχουμε σκουπίσει με αυτά. Το ιδανικό είναι να τα πλένουμε μετά από κάθε χρήση, διαφορετικά μία φορά τη βδομάδα, ενώ η ιδανική θερμοκρασία πλυσίματος τους είναι στους 60οC. Αν το πανί, που χρησιμοποιείς, είναι από μικροΐνες, τότε βράσε ένα μπολ νερό, ρίξε ένα καπάκι χλωρίνη και βούλιαξε το μέσα.  

Πόσο συχνά πρέπει να ξεσκονίζω;
Συνεχώς, μιας και η σκόνη δεν φαίνεται να εξαφανίζεται ποτέ, αλλά για να μην είμαστε υπερβολικοί, ας το κάνουμε γύρω στη μια φορά τη βδομάδα. Δεν θα χρειαστείτε κανένα εξειδικευμένο εξάρτημα, παρά ένα βαμβακένιο ύφασμα για το πρώτο πέρασμα και μία υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας για το δεύτερο.

Πόσο συχνά πρέπει να βάζω ηλεκτρική σκούπα κάτω από το κρεβάτι;
Το ιδανικό θα ήταν κάθε φορά που σκουπίζεις και το υπόλοιπο σπίτι ή μια φορά τη βδομάδα. Ωστόσο, μπορείς να περιοριστείς και στην μια φορά τον μήνα, στην περίπτωση που το μέγεθος του κρεβατιού σου ή το σημείο που βρίσκεται, δεν σου επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο πάτωμα από κάτω του.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το μπάνιο;
Μια φορά την βδομάδα, όταν μιλάμε για το σύνολο του μπάνιου, και δύο με τρεις φορές την βδομάδα, όταν αναφερόμαστε συγκεκριμένα στη λεκάνη. Αυτό αλλάζει, όμως, όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, οπότε θα πρέπει να πλένεις το μπάνιο κάθε μέρα, για να αποφύγεις σίγουρα την επαφή τους με μικρόβια.

Είναι καλύτερο να κάνω μπάνιο το βράδυ ή το πρωί;
Αυτό είναι λίγο πολύ στην δική σου ευχέρεια και εξαρτάται σε έναν βαθμό και από το προσωπικό σου πρόγραμμα. Ωστόσο, αν πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή απάντηση, τότε η επιλογή του βραδινού μπάνιου είναι προτιμότερη, αφού πέφτεις για ύπνο στο – καθαρό – κρεβάτι σου, έχοντας πλυθεί από όλα τα μικρόβια, με τα οποία ήρθες σε επαφή, κατά την διάρκεια της μέρας. 

Text Νικολέττα Σταμάτη
Πηγή 
athensvoice.gr