Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη LiFO στις 21.12.2015
Φέτος ο Guardian επέλεξε το Γιάννη Μπεχράκη του Reuters για τον τίτλο του φωτογράφου της χρονιάς ανακοινώνοντας πως ο διακεκριμένος Έλληνας επαγγελματίας, κατέγραψε σε μοναδικές εικόνες τις δύο μεγαλύτερες ιστορίες του 2015 – την κρίση των προσφύγων και την οικονομική κατάρρευση στην πατρίδα του, την Ελλάδα.
„Kαλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για πάνω από 25 χρόνια, αλλά φέτος ήταν διαφορετικά: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φθάνουν στην πατρίδα μου. Ένα ζευγάρι πλοία έρχονται κάθε βράδυ. Όλοι ήταν φοβισμένοι, επειδή δεν γνώριζαν πώς η αστυνομία και οι ντόπιοι θα αντιδράσουν. Μικρές βάρκες συνεχίζουν να έρχονται ακόμα και όταν ο καιρός ήταν πολύ άγριος. Η τουρκική ακτή είναι μόλις 4-5 χιλιόμετρα.“ αναφέρει ο Γιάννης Μπεχράκης.
„Το λιγότερο δύσκολο μέρος ήταν η λήψη φωτογραφιών. Το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετώπισα ήταν η συναισθηματική εμπλοκή … ήταν τόσο λυπηρό να βλέπουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.“
„Μια μέρα φωτογράφιζα μια λέμβο, όταν παρατήρησα κίνηση στο νερό. Νόμιζα ότι κάποιος είχε πηδήξει στη θάλασσα. Με το φακό μου εντόπισα πως τελικά ήταν ένα πτερύγιο. Ένα δελφίνι πήδηξε σχεδόν μπροστά από τη λέμβο. Ήταν μια πραγματικά μαγική στιγμή. Ήταν σαν το δελφίνι να έδειχνε το δρόμο, καλωσορίζοντας τους ανθρώπους.“ αναφέρει για μια από τις εντυπωσιακότερες εικόνες που τράβηξε φέτος. „Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους Έλληνες και ξένους εθελοντές που βοήθησαν στα νησιά και στα βόρεια σύνορα. Απέδειξαν πως η ανθρωπότητα είναι ζωντανή. Οι συναισθηματικές επιπτώσεις της κάλυψης της προσφυγικής κρίσης είναι καταστροφικές. Υπέφερα από αϋπνίες και εφιάλτες, και αισθάνθηκα ένοχος πολλές φορές που δεν ήμουν σε θέση να κάνω περισσότερα. Έχω και ο ίδιος προσφυγικό αίμα και είμαι πατέρας.“
Μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις εικόνες που τράβηξε φέτος σημειώνει πως είναι πολύ δύσκολο να εργάζεται σε ένα μεγάλο θέμα στην πατρίδα του: „H συναισθηματική πίεση είναι τεράστια όταν βλέπεις τους φίλους και την οικογένειά σου να υποφέρουν.“
„Η φωτογραφία μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους άφωνους με τη δύναμη και την ομορφιά της. Μπορεί να στείλει ένα μήνυμα, να κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε ή να γελάνε ή και τα δύο. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι – ή να δώσουν χρήματα για καλό σκοπό. Και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να το σκεφτούν ξανά πριν τραβήξουν τη σκανδάλη.“
Πηγή lifo.gr