Ήταν ο μέγας Ρέμπραντ ο «πατέρας» και εμπνευστής των πρώτων selfies; Οι ιστορικοί δεν το αποκλείουν καθόλου και με αφορμή την 350ή επέτειο από τον θάνατό του σημαντικού ζωγράφου -και τις απανωτές εκδηλώσεις προς τιμή του στο Rijksmuseum- εξετάζουν και αυτή την πτυχή της τέχνης του.    O Taco Dibbits, διευθυντής του Μουσείου πιστεύει πολύ σ‘ αυτή τη θεωρία, η οποία επιβεβαιώνεται στο τμήμα με τις αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ.   

«Ο Ρέμπραντ είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με τόση επιμονή και συνέπεια τον εαυτό του. Δεν υπάρχει άλλος ζωγράφος με τόσες αυτοπροσωπογραφίες, που, όμως δεν εστιάζει μόνο στο πρόσωπό του, αλλά και στον κόσμο που τον περιβάλλει», λέει χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος εξηγεί -αν πρέπει αυτές οι selfies να διαφοροποιηθούν από τη ναρκισιστική μάστιγα της σύγχρονης εποχής- ότι οι αυτοπροσωπογραφίες του είναι περισσότερο μια μορφή άσκησης και αποτυπώνουν την εμμονή τους με τις λεπτομέρειες, κάτι που συναντάμε μετά σε όλους τους πίνακες του, με αποκορύφωμα τη «Νυχτερινή Περίπολο», τον πλέον εμβληματικό πίνακά του.   

«Συνηθίζω να λέω ότι δεν θα υπήρχε φωτογραφία χωρίς τον Ρέμπραντ», επιμένει ο διευθυντής του Rijksmuseum, «διότι ήταν τόσο εμμονικός με την απεικόνιση της αλήθειας».   

Πιστεύουν τόσο πολύ στην πρωτοπορία του, που μάλιστα στο Μουσείο υπάρχει ειδικό stand για να βάλει κανείς τη selfie του δίπλα σ‘ εκείνη του σπουδαίου ζωγράφου.

Δείτε το βίντεο στη LiFO