Η συνέντευξη δόθηκε το 2010 στο Νικόλαο Ράδη με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του.

Ο Οδυσσέας Τ. δεν κατηγορεί κανέναν για τη λάθος πορεία που πήρε η ζωή του. «Δεν ευθύνονται ούτε οι άλλοι, ούτε η γερμανική κοινωνία. Εγώ είμαι ο μόνος υπεύθυνος για όλα αυτά που έχω κάνει» μας εξηγεί.

Ο Έλληνας, που γεννήθηκε στο Markgröningen, εκτίει τη διετή ποινή του στις φυλακές του Mannheim και του απομένουν άλλοι 14 μήνες έως την αποφυλάκισή του.

Το Μάρτιο του 2011 που αποφυλακίζεται, ο 45χρονος θα έχει συμπληρώσει 11 χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Λίγο οι κακές παρέες, λίγο το λάθος περιβάλλον που δημιουργεί μία εσφαλμένη άποψη για την ελευθερία του ατόμου και το κακό δεν άργησε να γίνει. Ήταν ίσως και η έλλειψη αυστηρότητας των γονέων. Αυτή η αυστηρότητα που είναι κρίσιμη ώστε η ζωή του παιδιού να μην πάρει κάποια λάθος τροπή.

© Nikolaos Radis

Παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, δεν πήρε ποτέ γερμανικό διαβατήριο, λόγω της παραβατικότητάς του από πολύ νεαρή ηλικία. Κάθε τρεις μήνες έπρεπε να ανανεώνει την άδεια παραμονής του στη χώρα κάτι που «ήταν πάρα πολύ πιεστικό» όπως δηλώνει.

Παρόλο που μετά βίας μπορεί να μιλήσει τη μητρική του γλώσσα, αισθάνεται σαν στο σπίτι του στη Γερμανία, αλλά Έλληνας στην καρδιά.

Σήμερα μετανιώνει για τις πράξεις του και δε θέλει «ποτέ ξανά να μπλέξει και να βρεθεί στη φυλακή».

Αν μη τι άλλο, για εκείνον η οικογένειά του είναι πολύ σημαντική. Η Γερμανίδα σύζυγός του, τα πέντε του παιδιά, ηλικίας από 7 έως 17 ετών, και η μητέρα του, τού δίνουν τη δύναμη να ανταπεξέλθει στην επιθετικότητα και τη βιαιότητα της φυλακής.

Οι γονείς του Οδυσσέα ήρθαν στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960 για ένα καλύτερο μέλλον και για να στηρίξουν την οικογένειά τους πίσω στην Ελλάδα οικονομικά.

Με ένα μικρό σάκο στο χέρι, ο πατέρας του εκμεταλλεύτηκε κάποιες γνωριμίες που είχε στη Στουτγκάρδη, και οι Γερμανοί των υποδέχτηκαν πολύ καλά. Πολή γρήγορα βρήκε δουλειά ως οδηγός λεωφορείου στον αμερικανικό στρατό στο Kornwestheim. Αργότερα οι γονείς του εργάστηκαν στον τομέα της εστίασης.

Έχει να δει τη μητέρα του περισσότερα από 2 χρόνια και ανυπομονεί να αγκαλιάσει την οικογένειά του το Μάρτιο του 2011 που θα αφεθεί ελεύθερος.

Τόπος Γέννησης: Markgröningen
Ημερομηνία Γέννησης: 1966
Κατάσταση (Μάρτιος 2010): Κρατούμενος φυλακών

FOTO Νικόλαος Ράδης