«Οι Γερμανοί και οι Έλληνες μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα» μας εξηγεί η δρ Ανθούλα Nietzch.

Και έχει λόγο που το ισχυρίζεται αυτό, καθότι παντρεμένη 44 χρόνια με τον Γερμανό σύζυγό της, τον δρ Kurt Nietzch.

Όταν κοιτά πίσω στο παρελθόν, το ξεκίνημά της στη Γερμανία, θυμάται την άφιξή της στο Μόναχο. Βγήκε από το τρένο με το πρόσωπό της μαυρισμένο από τον καπνό της ατμομηχανής, αφού σε όλο το ταξίδι, η περιέργειά της την έκανε να θέλει να βγάζει το κεφάλι της έξω απ‘ το παράθυρο και να παρατηρεί το άγνωστο των νέων τόπων.

Ως φοιτήτρια δεν αντιμετώπισε προβλήματα αποδοχής από τους γύρω της. Σπούδασε οδοντιατρική για τρία χρόνια και αφού έδωσε για τις κρατικές εξετάσεις στο Tübingen, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εκεί, ωστόσο, το πτυχίο της δε λάμβανε αναγνώριση και οι προοπτικές εργασίας ήταν πολύ κακές. Γι‘ αυτό το λόγο επέστρεψε πίσω στη Γερμανία, με σκοπό να μπορέσει να στηρίξει οικονομικά και τα αδέρφια της πίσω στην πατρίδα.

Σήμερα νιώθει ευγνώμων που ήρθε στη Γερμανία οριστικά το 1954. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα είχε γνωρίσει το σύζυγό της.

Οι δυό του λειτουργούσαν με μεγάλη επιτυχία το δικό τους οδοντιατρείο, του οποίου τα σκήπτρα έχει πλέον αναλάβει η κόρη τους.

Για το ζευγάρι η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική, το στοιχείο όμως στο οποίο βρίσκουν τη διαφορά τους είναι η τελειομανία των Γερμανών: «Είναι, συχνά, τόσο τυπικοί και τελειομανείς που δε μπορώ να το διανοηθώ».

Όποιος δει το ευτυχισμένο ζευγάρι μπορεί να πει χωρίς αμφιβολία ότι αλληλοσυμπληρώνονται. Τόσο πολύ που μερικές φορές δεν ξέρουν που πραγματικά ανήκουν – στην Ελλάδα ή στη Γερμανία. Ο σύζυγός της δακρύζει κάθε φορά που πλησιάζουν στη Θεσσαλονική και αυτό είναι μία περίτρανη απόδειξη του πόσο οι νοοτροπίες και των δύο ταυτίζονται.

Τόπος Γέννησης: Δράμα
Άφιξη στη Γερμανία: 30 Σεπτεμβρίου 1954
Κατάσταση (Μάρτιος 2010): Συνταξιούχος οδοντίατρος

Η συνέντευξη δόθηκε το 2010 στο Νικόλαο Ράδη με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του.

FOTO Νικόλαος Ράδης