Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που ένα μικρό παιδάκι, με άφρο μαλλί, ζάλιζε τους συνομήλικούς του, μοιράζοντας «ποδιές», στους δρόμους του Κένινγκτον, στο Βόρειο Λονδίνο. Μόλις επέστρεφε απ’ το σχολείο, πέταγε την τσάντα του και έβγαινε να παίξει ποδόσφαιρο στο δρόμο. Εκεί έμαθε να ντριμπλάρει, εκεί να πασάρει, εκεί να σκοράρει. Άλλωστε, για τον μικρό, το ποδόσφαιρο ήταν ο μόνος τρόπος διαφυγής από τα προβλήματα ακόμα μιας οικογένειας που δεν τα έφερνε εύκολα βόλτα. «Μετά το σχολείο, το μόνο που ήθελα ήταν να παίζω ποδόσφαιρο. Αυτό μου έδινε ικανοποίηση και δύναμη. Έκλεινα τα μάτια και φανταζόμουν να σκοράρω σε γεμάτα γήπεδα. Δεξιά και αριστερά έβλεπα δύσκολες καταστάσεις. Φτώχεια και βία. Είδα συμμαθητές μου να μπλέκουν με ουσίες. Εγώ όμως, ευτυχώς, είχα μυαλό μόνο για το ποδόσφαιρο». Κάπως έτσι ο πατέρας του τον έγραψε στην ποδοσφαιρική ακαδημία της Γουότφορντ, με τη φανέλα της να γίνεται το πρώτο ρούχο που λάτρεψε, κυριολεκτικά, ο 7χρόνος Τζέιντον Σάντσο.

Ο Λούις Λάνκαστερ, προπονητής του Σάντσο στην ακαδημία της Γουότφορντ, εκείνα τα χρόνια, έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του νεαρού. Ένα ταλέντο που είχε φανεί από την πρώτη στιγμή που τον είδε να ακουμπάει -ή καλύτερα να χαϊδεύει- την μπάλα, στην πρώτη προπόνηση που έκανε μαζί του. «Είχε αυτό το χάρισμα που το συναντάς σπάνια. Εκείνη η πρώτη επαφή με την μπάλα που φανερώνει κάποιον εξαιρετικά ταλαντούχο και τον ξεχωρίζει απ’ τη μάζα. Θυμάμαι, τον είχα ρωτήσει ποιο είναι το μεγάλο του όνειρο, πρέπει να ήταν τότε το πολύ 10 ετών, και μου είχε απαντήσει πως θέλει να γίνει κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Να αγωνιστεί στα σπoυδαιότερα κλαμπ της Ευρώπης και να φορέσει τη φανέλα της εθνικής. Τον βλέπω τώρα, μόλις στα 18 του χρόνια, και έχει πραγματοποιήσει και τα δύο παιδικά του όνειρα. Είμαι απίστευτα χαρούμενος για τον Τζέιντον. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει αν δεν είχε όρεξη για δουλειά και πραγματικό πάθος για το ποδόσφαιρο. Και αυτό είναι που λέω σε όλα τα νέα παιδιά. Πόσο έχει δουλέψει αυτό το παλικάρι δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Θα σας πω μόνο πως στα 12 του χρόνια, και όταν άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα το σπάνιο ταλέντο του, έκανε κάθε μέρα τέσσερις ώρες ταξίδι, μετά το σχολείο, για να έρθει για προπόνηση. Η προσήλωσή του στον στόχο ήταν απλά τρομακτική».

Ο πρώτος γύρος που έκανε ο νεαρός Άγγλος εξτρέμ, με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, στη φετινή Μπουντεσλίγκα είναι βγαλμένος μέσα απ’ τα καλύτερα ποδοσφαιρικά παραμύθια. Ένα 18χρόνο παιδί έχει βρεθεί βασικό σε μια κορυφαία Γερμανική ομάδα που τρέχει ολοταχώς για το πρωτάθλημα. Έχει κάνει ολόκληρη την Ευρώπη να παραμιλά με το ταλέντο του, και τις πλουσιότερες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου να εξετάζουν σοβαρά, μιλώντας για ώρες με τους λογιστές τους, την περίπτωσή του. Ο Σάντσο είχε στον πρώτο γύρο αριθμούς που θα ζήλευαν ακόμα και φτασμένοι -και πολύπειροι- ποδοσφαιριστές της Γερμανίας, με τον προπονητή του, Λουσιέν Φαβρ, να έχει βρει στο πρόσωπό του τον ιδανικό παίκτη για να παρουσιάσει το στυλ παιχνιδιού που αρέσκεται να βλέπει απ’ τις ομάδες του. Ελκυστικό και επιθετικό ποδόσφαιρο δηλαδή, με γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Γρήγορες πάσες, καλή κυκλοφορία της μπάλας, και φυσικά δημιουργία απ’ τις πτέρυγες. Ένα στυλ παιχνιδιού που ταιριάζει «γάντι» στο νεαρό, αλλά και τη Ντόρτμουντ.

Ο Σάντσο έχει δύο επιτυχημένες ντρίμπλες το παιχνίδι, δύο key-passes και 85% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες, έχοντας σκοράρει 7 τέρματα και έχοντας σερβίρει 9 γκολ σε συμπαίκτες του (βρίσκεται πρώτος στη σχετική λίστα μαζί με τον Τζόσουα Κίμιχ της Μπάγερν Μονάχου). Αυτό όμως που είναι πραγματικά καταπληκτικό δεν είναι άλλο απ’ την αξία του στο Παγκόσμιο Ποδοσφαιρικό Χρηματιστήριο. Μια αξία που έχει αυξηθεί κατά 806% σε διάστημα περίπου ενάμιση έτους τρομάζοντας, κυριολεκτικά, για το που μπορεί να έχει φτάσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ είχε αγοράσει τον Άγγλο το καλοκαίρι του 2017, από τη Μάντσεστερ Σίτι, για 8 εκατομμύρια λίρες (κάνοντάς τον – τον πρώτο Άγγλο στην ιστορία της) και η αξία του, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει αγγίξει τις 80 εκατομμύρια λίρες. Μπορεί και παραπάνω.

Ο Σάντσο βρέθηκε στις ακαδημίες της Σίτι σε ηλικία 14 ετών, μετά το πέρασμα του από αυτές τις Γουότφορντ, και η αλήθεια είναι πως εκεί εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε (όσο μπορεί να ολοκληρωθεί ένα παιδί) σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Όπως έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Mirror ο συντονιστής των Ακαδημιών της Σιτι, Μαρκ Μπάρτον: «Στη Σίτι καταλάβαμε αμέσως πως έχουμε να κάνουμε με ένα ακατέργαστο διαμάντι. Είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που έχει ένας ζογκλέρ του δρόμου, από αυτούς που ζουν για να ταπεινώνουν τον προσωπικό τους αντίπαλο αλλά, σε εκείνη τη φάση, δεν ήξερε να παίξει ποδόσφαιρο. Κατευθείαν, τον βάλαμε να αγωνιστεί δίπλα σε παιδιά που μπορεί να μην είχαν ούτε το μισό του ταλέντο, αλλά ήταν πολύ  καλύτεροί του σε θέματα τακτικής, και αμέσως κούμπωσε άψογα μαζί τους. Λες και έπαιζαν μαζί για χρόνια. Τον βοήθησαν και τους βοήθησε. Θυμάμαι επίσης την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με το ταλέντο του ο Πεπ. Είχε μείνει άφωνος με αυτή του την ωμή δύναμη αλλά και το γεγονός πως μπορούσε να πασάρει εξαιρετικά γρήγορα τόσο με το δεξί όσο και με το αριστερό. Ο τελειομανής προπονητής λάτρεψε αμέσως το ταλέντο του, θεωρούσε όμως πως είχε ακόμα πολλά να μάθει. Ο μικρός ήθελε τον κόσμο εκείνη τη στιγμή. Ρίσκαρε και πέτυχε. Προσωπικά τον θαυμάζω πολύ γι’ αυτό. Δεν νομίζω άλλωστε να υπάρχουν πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές που, στις μέρες που διανύουμε, δεν θα ήθελαν να δουλέψουν με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Κι όμως ο Τζέιντον Σάντσο το έκανε κι αυτό».

Ήταν καλοκαίρι του 2017, στην προετοιμασία της ομάδας, όταν ο 17χρόνος Σάντσο κατάλαβε πως ο Γκουαρδιόλα δεν τον υπολόγιζε ιδιαίτερα για την πρώτη ομάδα. Αμέσως, όχι μόνο ζήτησε να φύγει αλλά απαίτησε να φύγει, πιέζοντας για μεταγραφή. Δεν είχε περάσει άλλωστε και μεγάλο διάστημα απ΄την ανακοίνωσή του ως «Κορυφαίου Παίκτη» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων U-17. Ο Καταλανός προσπάθησε να τον μεταπείσει, είχε μιλήσει μάλιστα ιδιαιτέρως με τους γονείς του, χωρίς όμως να καταφέρει να του αλλάξει γνώμη. Ο Σάντσο μάλιστα εκείνο το διάστημα, και για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, σταμάτησε να προπονείται με την ομάδα, κάτι που ήταν καθαρά δική του απόφαση. Κάπως έτσι έφτασε στα γραφεία της Σίτι η πρόταση της Ντόρτμουντ. Μια πρόταση αξίας 8 εκατομμυρίων λιρών για ένα παιδί που είχαν ξοδέψει γι’ αυτό μόλις 66.000 λίρες πριν 3.5 χρόνια, και στις 31 Αυγούστου ο Σάντσο έγινε -με τις ευχές του προέδρου Μουμπάρακ- και με τη βούλα παίκτης των Γερμανών. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη του Γουαρδιόλα, στην Telegraph, o Καταλανός δήλωσε πως όσο θα βρίσκεται αυτός στο Έτιχαντ δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο νεαρός. «Είναι σπουδαίος και του εύχομαι τα καλύτερα. Τον ήθελα εδώ αλλά ο ίδιος προτίμησε να φύγει για τη Γερμανία και κάπως έτσι τελείωσε η ιστορία μας». Ο Τζέιντον Σάντσο, πριν λίγες μέρες, επέκτεινε το συμβόλαιό του με τη Ντόρτμουντ μέχρι το 2022.

Στη φετινή φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, μέτρησε 5 συμμετοχές, τις δύο ως αλλαγή, χωρίς να έχει αγωνιστεί όμως σε κανένα ολόκληρο 90λέπτο για τη Ντόρτμουντ. Βάσει αξιολόγησης οι δύο καλύτερες εμφανίσεις του ήταν αυτή απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στη νίκη με 4-0 (αγωνίστηκε για 11 λεπτά, σκόραρε ένα τέρμα και είχε rating 7.01) και αυτή απέναντι στη Μονακό, στη νίκη με 3-0 (αγωνίστηκε για 84 λεπτά, έβγαλε μία ασίστ και είχε rating 7.10). Η Ντόρμουντ αγωνίζεται σε ένα άκρως ισορροπημένο παιχνίδι, στο Λονδίνο, με την Τότεναμ, για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16», με τον Σάντσο να επιστρέφει στην αγαπημένη του πόλη, έχοντας όμως το ρόλο του «εχθρού» μπροστά σε ένα κοινό που -ακόμα- δεν τον έχει μάθει καλά. Ο ίδιος ελπίζει να τους προσφέρει μια μοναδική παράσταση, δίνοντας ακόμα ένα καλό λόγο και στον Σάουθγκεϊτ να συνεχίσει να τον καλεί στη εθνική. Αν πάντως ρωτάτε εμένα, η γνώμη μου είναι πως η Αγγλία έχει βρει ακόμα ένα σπουδαίο εξτρέμ (όπως και η Ντόρτμουντ) και πολλά νέα παιδιά στην Αγγλία το νέο τους «ήρωα», για να δοκιμάσουν την τύχη τους και εκτός Νησιού. Ο Σάντσο άλλωστε δεν είναι ο μοναδικός νεαρός Άγγλος που αγωνίζεται με επιτυχία στα γήπεδα της Γερμανίας.

Πηγή El Sombrero