Παρουσίαση βιβλίου: «Η ξένη αγορά – Η Ιστορία των Ελληνίδων και Ελλήνων του Κάστροπ-Ράουξελ» του ιστορικού Σπυρίδονα Παπαϊωάννου

707

Στις 05.02.2019 ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η παρουσίαση του βιβλίου «Η ξένη αγορά – Η Ιστορία των Ελληνίδων και Ελλήνων του Κάστροπ-Ράουξελ».

Πρόκειται για ένα δίγλωσσο πόνημα, το οποίο έχει ως αντικείμενο την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής κοινότητας της πόλης του Κάστροπ-Ράουξελ, από τις αρχές έως και τις μέρες μας (1960-2018).

Το έργο γράφτηκε στα πλαίσια ενός ιστορικού πρότζεκτ (πρόγραμμα MGH), το οποία έφερε τον τίτλο «ΞΕΝΑΓΟΡΑ», παραπέμποντας έτσι στον αρχαίο Έλληνα ιστορικό.

Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε από τον Ιστορικό Σπυρίδων Παπαϊωάννου, Έλληνα τρίτης γενιάς, από το Μπόχουμ, με καταγωγή από την περιοχή της Λάκκας Σουλίου Ηπείρου.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα των Υπηρεσιών Ιστορικών Πληροφοριών ήταν επίσης υπεύθυνος για την βραδιά της παρουσίασης, η οποία αποτελούνταν από δίγλωσση ανάγνωση και απαγγελία κειμένων και αποσπασμάτων συνεντεύξεων, υποστηριζόμενος από τη φιλόλογο Ρένια Ψωμά. Επίσης, ακούστηκε μία σειρά τραγουδιών της ξενιτιάς, με ζωντανή μουσική.

Οι μουσικοί του μουσικού σχήματος Musikorama ήταν οί: Σταύρος Σιάνας (τραγούδι), Ιωάννης Πέγιος (μπουζούκι και τραγούδι), Γεώργιος Σιάνας (πλήκτρα και τραγούδι), Μπάμπης Βασιλειάδης (ποντιακή λύρα και τραγούδι) και Νίκος Μπούκας (κλαρίνο).

Το μείγμα αυτό προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. Βοήθησε στο να θυμηθούν οι παλιοί αλλά να μάθουν και να κατανοήσουν οι μικρότεροι. Επίσης, δεν έλειψαν και κάποιες νότες χιούμορ στην παρουσίαση.

Η πρώτη έκδοση ξεπουλήθηκε την ίδια βραδιά. Όποιος ενδιαφέρεται για ένα τεμάχιο μπορεί να έρθει με τον Σπυρίδων Παπαϊωάννου σε επαφή, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.