Η Αλεξάνδρα, δεύτερης γενιάς Ελληνίδα της Αργεντινής, ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση στην υφαντουργεία φτιάχνοντας χαλιά σαν δάση.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στα χαλιά. Η 90χρονη γιαγιά μου, Ελπινίκη, διέσχισε τον ωκεανό παίρνοντας μαζί της μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια και έναν αργαλειό, ο οποίος θα την βοηθούσε τελικά να “υφάνει” μια σπουδαία ιστορία. Έμαθα την τέχνη και βρήκα τρομερά ενδιαφέρουσα τη βιομηχανία γύρω από αυτήν. Ακολουθώντας τα γονίδιά μου βρήκα ελευθερία μέσα από την κληρονομιά και την παράδοση, συνδέθηκα με την άλλη πλευρά της ζωής μου».

Η Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου είναι καλλιτέχνης και ασχολείται με τη δημιουργία χαλιών με μία μοναδική τεχνοτροπία που της έχει χαρίσει την επιτυχία. Αποτυπώνει στα χαλιά της τοπία/μικρογραφίες της φύσης, λίμνες, δάση, λιβάδια. Σκοπός της είναι η ένταξη του φυσικού τοπίου μέσα από αντικείμενα διακόσμησης όπως είναι τα χαλιά.

Οι παππούδες της Αλεξάνδρας μετανάστευσαν στην Αργεντινή από την Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους και την παραδοσιακή τέχνη της δημιουργίας χαλιών που προέρχεται από τη Μικρά Ασία. Αυτή η κληρονομιά από τους παππούδες της, βοήθησε την Αλεξάνδρα να δώσει μία άλλη μορφή στην καλλιτεχνική της υπόσταση. Σπούδασε εικαστικές τέχνες και συνέχισε την παράδοση της οικογένειας, αλλά με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

«Το να χρησιμοποιήσω τις καλλιτεχνικές μου τάσεις σε αυτό ήταν αναπόφευκτο» συμπληρώνει ενώ μια φωτογραφία της στο Instagram συγκέντρωσε περισσότερα από 350.000 λάικ.

Τα χαλιά της μιμούνται τα τοπία της φύσης, που με την πάροδο του χρόνου απειλούνται με εξαφάνιση Μεταφέρουν επίσης και ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα, καθώς φτιάχνονται από μαλλί, ένα φυσικό προϊόν, εντελώς φιλικό και ωφέλιμο στη χρήση τους ως προς το περιβάλλον.  

Από την επίδειξη του οίκου Dries van Noten Άνοιξη-Καλοκαίρι 2015.

Πηγή womantoc.gr