Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο σπουδαίος επιστήμονας που θέλει να ιδρύσει ερευνητικό κέντρο κατά του brain drain

608

Ο Έλληνας επιστήμονας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι 37 ετών και είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ύστερα μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Στη συνέχεια σε ηλικία μόλις 27 ετών έγινε επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ, μετά από ένα διάστημα συνεργασίας με τη Microsoft.

Όμως, ο κ. Δασκαλάκης έκανε όλη την επιστημονική κοινότητα να υποκλιθεί όταν κατάφερε να λύσει το γρίφο του Νας (John Forbes Nash), μια εξίσωση που για 60 χρόνια δεν είχαν καταφέρει να λύσουν όλοι οι μαθηματικοί του κόσμου.

Ο σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας αμφισβήτησε την καθολικότητα του περιβόητου «Nash equilibrium», το οποίο για έξι δεκαετίες ήταν το κατεξοχήν εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος στρατηγικών συγκρούσεων στα Οικονομικά. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Έχει κερδίσει το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων.

Τώρα ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός του ερευνητικού κέντρου θα είναι η παραγωγή τεχνολογίας αιχμής, αλλά και η καταπολέμηση του brain drain. Brain drain ονομάζεται το φαινόμενο φυγής ικανών νέων ελλήνων επιστημόνων και όχι μόνο από τη χώρα μας λόγω της κρίσης.

Το ερευνητικό αυτό κέντρο θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές και θα εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή του την πρόθεση αποκάλυψε κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής οργάνωσης, όπου παρουσίασε μια ομιλία με τίτλο «Πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας». Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: ««Είμαι εκπαιδευτικός. Στόχος του έργου μου είναι να καλλιεργήσει την ανθρώπινη γνώση περαιτέρω και να εμπνεύσει τους νέους να είναι και οι ίδιοι δημιουργικοί, αλλά και να βρουν τρόπους με τους οποίους θα επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους».

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Έλληνας καθηγητής που κέρδισε το βραβείο Rolf Nevanlinna της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης, σχολίασε πως ο κύριος επιστημονικός του στόχος είναι να ωθήσει νέους ανθρώπους στην γνώση και στη συνεχής εξέλιξη.

Πηγή enallaktikidrasi.com