Όταν μιλάμε για το «Στέλιο τον ταρίφα», πολλοί γνωρίζουν ποιον εννοούμε: τον Στέλιο, που οδηγεί το ταξί του από πάθος για το επάγγελμα.

Ο Στέλιος Παναγιωτίδης, γεννημένος στη Δράμα, ήρθε το 1970 στη Γερμανία, σε ηλικία 10 ετών. Οι γονείς του είχαν ήδη αφήσει την πατρίδα τους το 1969. Για τον Στέλιο, όπως και για τον καθένα, η αρχή ήταν δύσκολη: η γλώσσα, η τηλεοράση, τα μέσα μαζικής μεταφοράς – ένας νέος άγνωστο κόσμος για το νεαρό Έλληνα. Όμως οι φίλοι που απέκτησε σύντομα και έπαιζε μαζί τους ποδόσφαιρο σε μία γερμανική ομάδα, τον βοήθησαν να προσαρμοστεί.

Ο Στέλιος Παναγιωτίδης οδηγεί ταξί από πάθος για το επάγγελμα
© Nikolaos Radis

Δεν είναι επιφυλακτικός με τους ανθρώπους και μέχρι σήμερα του δίνουν δύναμη η Ιταλίδα σύζυγός του και οι 2 τους κόρες. Ο γάμος του με την Ιταλίδα γυναίκα του ήταν κάτι που οι γύρω του δύσκολα μπορούσαν να κατανοήσουν: „Εκείνη την εποχή ήταν πρωτόγνωρο να κάνεις μικτό γάμο“, λέει ο Στέλιος. „Αλλά έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αρκεί να είσαι ανεκτικός“.

Τότε ήταν κάτι ασυνήθιστο να κάνεις ένα μικτό γάμο.

Αφού εργάστηκε για μερικά χρόνια στη Daimler και τη Bosch, ο Στέλιος Παναγιωτίδης βγήκε στους δρόμους σαν οδηγός ταξί από το 1989 – και δε θα αντάλλασε με τίποτα στον κόσμο τη λατρεμένη του ελευθερία. Κάθε μέρα συναντά ενδιαφέροντες ανθρώπους, και έτσι μοιάζει πολύ συνηθισμένο στον ίδιο όταν κάποιος ευκατάστατος επιβάτης τον προσκαλεί για δύο εβδομάδες στη βίλα του στην Πορτογραλία. Ο Παναγιώτης έχει άπλετο χρόνο για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, και δεν αποτελεί μόνο οδηγό ταξί για τους επιβάτες του αλλά και ψυχολόγο. „Αν η Γερμανία αρρωστήσει, η υπόλοιπη Ευρώπη θα πεθάνει“ του είπε πρόσφατα κάποιος μάνατζερ. Ο Στέλιος ο ταρίφας δεν πιστεύει σε μία άρρωστη Γερμανία. Βλέπει τους Έλληνες του σήμερα πολυ καλά εντεταγμένους στη Γερμανία- καλύτερα από τους μετανάστες πρώτης γενιάς, που συνήθως έκαναν παρέα μόνο μεταξύ τους. Είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος με την κατάστασή του και οικονομικά τα βγάζει πέρα- „αλλά δε θα πρεπε να γίνουν λιγότερα“.

Παρατσούκλι: Στέλιος ο ταρίφας
Τόπος γέννησης: Δράμα
Ημερομηνία Γέννησης: 1960
Άφιξη στη Γερμανία: 10 Απριλίου 1970
Κατάσταση (Μάρτιος 2010): Οδηγός ταξί

Η συνέντευξη δόθηκε το 2010 στο Νικόλαο Ράδη με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του.

FOTO Νικόλαος Ράδης