Τον έχουν αποκαλέσει «Ο Έλληνας Φιλέας Φογκ», «Ο Έλληνας που κατέκτησε τους 2 πόλους», «Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου». Είναι μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Russian Geographic Society), μιας από τις αρχαιότερες στον πλανήτη που ιδρύθηκε από το Τσάρο Νικόλαο Α’ το 1845. Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Μπίζας ξεκίνησε από την Άρτα μια πορεία που ούτε κι αυτός δεν μπορούσε αρχικά να φανταστεί. Μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί και τις 195 χώρες (έθνη) του κόσμου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αλλάξει πάνω από 40 διαβατήρια και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες το 2004 ως ο μοναδικός που είχε ταξιδέψει και στις 194, τότε, χώρες του πλανήτη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Cosmorama ο Μπάμπης Μπίζας μας έδωσε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Μπάμπη, πότε ταξίδεψες για πρώτη φορά;
Απέκτησα διαβατήριο στα 22 μου χρόνια. Χωρίς να το γνωρίζω αυτό έμελλε να είναι η στιγμή που θα άλλαζε τη ζωή μου. Ένα νέο κεφάλαιο άνοιγε που θα επηρέαζε για πάντα τον τρόπο που θα ζούσα. Ούτε καν το φανταζόμουνα τότε.

Ποιά είναι η σχέση σου με το επάγγελμα του Τουριστικού πράκτορα;
Ξεκίνησα σαν Αρχηγός Ταξιδιών για γκρουπ. Άλλαξα διάφορα τουριστικά γραφεία, ρόλους και τίτλους αλλά στην πραγματικότητα παρέμεινα πάντα αρχηγός γκρουπ. Όπως και σήμερα. Η διαφορά είναι ότι από κάποια στιγμή και μετά από τη θέση του υπεύθυνου αποφάσιζα ο ίδιος για το ύφος και το περιεχόμενο των ταξιδιών που οργάνωνα.

Βόλτα με Καγιάκ στα παγωμένα νερά της Αντακτικής

Πιστεύεις ότι το οργανωμένο ταξίδι είναι ασφαλέστερο από το «ανοργάνωτο»;
Το οργανωμένο σου εξασφαλίζει τη σιγουριά, την προστασία μέσα στον κύκλο του γκρουπ και την υποστήριξη ενός υπεύθυνου ταξιδιωτικού γραφείου με προσβάσεις σε τοπικούς αντιπρόσωπους που είναι έτοιμοι να παρέμβουν αν συμβούν απρόβλεπτα και δυσάρεστα γεγονότα. Παράλληλα, έχεις την ηρεμία για την ομαλή ροή του προγράμματος και την εξοικονόμηση του χρόνου που χρειάζεσαι για να επικεντρωθείς στα αξιοθέατα και να βιώσεις το ταξίδι και τον τόπο που επισκέπτεσαι. Διαφορετικά θα σπαταλάς ατελείωτες ώρες πληκτρολογώντας στο ιντερνέτ για αναζήτηση ξενοδοχείων, για κράτηση θέσεων σε αεροπλάνα, και για τοπικούς πράκτορες για εκδρομές. Την έχω πάθει πολλές φορές και το έχω μετανιώσει άλλες τόσες. Είναι μια παγίδα που όταν πέσεις μέσα δεν μπορείς να κάνεις πίσω.

Πιστεύεις ότι οι ταξιδιώτες που ξεκινάνε μόνοι τους τελικά πληρώνουν λιγότερα ή πιστεύεις πως θα έκαναν αρκετή οικονομία χρόνου και χρήματος ακολουθώντας τις συμβουλές ενός επαγγελματία του τουρισμού;
Κρίνοντας από τα δικά μου ιδιωτικά ταξίδια, βλέπω τα χρήματα να φεύγουν σαν αστραπή όταν ταξιδεύω μόνος μου. Συγκρίνω αυτά που πληρώνω με το ίδιας διάρκειας πακέτο κάποιου γραφείου και θυμώνω με τον εαυτό μου που ξοδεύω 40 και 50 τοις εκατό περισσότερο. Σ’ αυτό δεν περιλαμβάνω τις εργατοώρες και την ενέργεια που ξοδεύω και τον …πονοκέφαλο που έχω στο τέλος για να κλείσω αυτονόητα πράγματα που για ένα γραφείο είναι παιγνίδι.

Ποιοί προορισμοί θεωρείς ότι σε έχουν εκπλήξει;
Εδώ και πολλά χρόνια έχω πειστεί ότι η Ανταρκτική και τα υπο-Ανταρκτικά νησιά όπως η Νότια Γεωργία, το Κεργκελέν, το Ζαβοντόφσκυ, και τα συναφή, είναι τα πιο μεγαλόπρεπα μέρη του πλανήτη. Μετά έρχεται η Βενεζουέλα με τα τρομερά τραπεζοειδή βουνά «Τεπούι» στην περιοχή της Κανάιμα, και ακολουθούν οι φυλές της Βόρειας Ναμίμπια και της Νότιας Αιθιοπίας, οι λαοί της λίμνης Τουρκάνα στη βόρεια Κένυα και τα τοπία της Γης Φραγκισκου Ιωσήφ στην Αρκτική Ρωσία.

Ποιός ήταν ο πιο δύσκολος προορισμός για σένα;
Το πρόσφατο ταξίδι στο νησί Μάριον της Νότιας Αφρικής. Γύρω στα 2200 χλμ νότια του Κέηπ Τάουν με κατεύθυνση τις ακτές τις Ανταρκτικής. Χρειάστηκαν 209 ώρες με μικρό ιστιοφόρο που ταξίδευε λόγω των πλάγιων ανέμων με 40 μοίρες κλίση και με σκαμπανεβάσματα σε κύματα 4 μέτρων. Ούτε να φας ούτε να κοιμηθείς μπορούσες. Συζητούσαμε μεταξύ μας αν έχουμε ελπίδες να γυρίσουμε ζωντανοί απ αυτό το ταξίδι. Και ναι χρειάζονταν και να γυρίσουμε. Μόνο 201 ώρες για το Πορτ Ελιζαμπεθ!

Από την σχετικά πρόσφατη «κατάκτηση» του Νότιου πόλου.

Τι θα συμβούλευες τους ταξιδιώτες να κάνουν πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους;
Να ελέγξουν έγκαιρα ο διαβατήριό τους αν ισχύει για 6 τουλάχιστον μήνες ακόμη. Να πάρουν λίγα πράγματα μαζί τους και να εφαρμόσουν το σύστημα «1-2-3». Η βαλίτσα είναι ξεπερασμένο είδος. Ένα ζευγάρι παπούτσια στρωτά, περπατήματος, μαύρα, δύο αλλαξιές εσώρουχα, δύο πουκάμισα/μπλούζες, δύο παντελόνια/φούστες. Μόνο τα βασικά καλλυντικά/ξυριστικά και τα 3Α των φαρμάκων: αντιβιοτικά, αντιδιαρροϊκά και ασπιρίνες. Αν κάτι λείψει ή χαλάσει το προμηθεύεσαι επί τόπου.

Πως κρίνεις τις υπηρεσίες των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων σε σχέση με τα διεθνή;
Οι υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου και σε αναλογία τιμής αξεπέραστες. Τα διεθνή γραφεία έχουν πολύ φτηνές τιμές στις διακοπές με τσάρτερ σε έναν προορισμό παραθεριστικό. Εκεί τα ελληνικά γραφεία δεν μπορούν να τα συναγωνιστούν. Αντίθετα, τα ελληνικά γραφεία έχουν πολύ φτηνές τιμές στα οργανωμένα ταξίδια με αρχηγό που επισκέπτονται για 2-3 βδομάδες μια περιοχή. Συγκρίνοντας τις τιμές με γραφεία του εξωτερικού έχω εκπλαγεί πόσο χρεώνουν οι ξένοι π.χ. για το Γύρο της Κούβας, τιμές 6000 ευρώ είναι συνηθισμένες.

Τελικά το ταξίδι είναι κεφάλαιο, επένδυση ή απλά αναψυχή και σπατάλη;
Τίποτε από τα παραπάνω. Είναι ψυχικός πλούτος, γνώση και σοφία. Είναι το νερό της ζωής. Είναι βιβλίο. Ερμηνεύεις και βλέπεις τον κόσμο με καθαρό βλέμμα. Το κάνεις αυτόματα και ασυνείδητα. Νιώθεις μέσα σου πιο γεμάτος. Δεν θέλω πλούτη. Θέλω μόνο να ταξιδεύω. (Να φτάσω μέχρι εκεί που δεν μπορώ, ώσπου τα μάτια μου να γίνουν δυο σβωλαράκια χώμα)

Πηγη cosmorama-travel.gr